Wpis z mikrobloga

920 + 1 = 921

Tytuł: Zachowuj się. Jak biologia wydobywa z ludzi to, co najgorsze, i to, co najlepsze
Autor: Robert M. Sapolsky
Gatunek: nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN: 9788380088276
Tłumacz: Piotr Szymczak
Wydawnictwo: Media Rodzina
Liczba stron: 1008
(zaległa recka, ksiązka czytana w tym roku)

Profesor Sapolsky stał się popularny w internecie dobrych kilka lat temu dzięki serii wykładów o biologii ludzkich zachowań, czerpiąc przy tym z takich dziedzin nauki jak m.in. genetyka czy endokrynologia (wcześniej wydał też "Dlaczego zebry nie mają wrzodów"). Ta ksiązka to można powiedzieć Wersja Rozszerzona tychże lekcji; i to bardzo rozszerzona, bo ten skurczybyk ma 1000 stron (z przypisami). Gdyby "Behave" było pizzą, to byłby to Wiejsko-Robotniczy Herkules na grubym, z podwójną kiełbasą i serem.
Książka jest trudna, bo sam temat z którym się mierzy jest szalenie skomplikowany. Sapolsky nie bierze jeńców; jeżeli wasza styczność z fizjologią człowieka skończył się na trójce w zakresie podstawowym w LO to początek będzie ciężki. Są tu oczywiście objaśnienia wszystkich tych szlaków, mechanizmów i mediatorów, ale trudno je spamiętać z marszu, czytając jak powieść. Polecam zaznaczać sobie te fragmenty i do nich wracać w trakcie czytania, bo ilość informacji jest ogromna. "Zachowuj się" to dzieło dogłębne, zniuansowane, rzetelne, a przy tym, pomimo moich wcześniejszych uwag dot. języka, napisane naprawdę ciekawie i z jajem. No, może czasem nieco chaotycznie, ale to chyba bardziej wina tematu niż autora; pewnych rzeczy przeskoczyć nie sposób, jeśli nie chce się popaść w nadmierne uproszczenie, które mogło by fałszować obraz całości. Ja się nie mogłem oderwać, co chwilę coś zakreślałem i notowałem. Na teraz to najlepsza książka nt. ludzkiej natury jaką czytałem.
Pan Sapolsky kopnął mnie w moje endorfinowe jądro, a ono, zabujawszy się, zalało mnie morzem przyjemności.
Pozycja obowiązkowa. Kolos, ale na stalowych nogach.

#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #psychologiabookmeter #neurobiologiabookmeter #biologiabookmeter #naukispolecznebookmeter #psychologiabookmeter #socjologiabookmeter
Lohengrin - 920 + 1 = 921

Tytuł: Zachowuj się. Jak biologia wydobywa z ludzi to, co ...

źródło: 861971-352x500

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach