Aktywne Wpisy

Finesta +814
#rozdajo
Cześć misiaczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako, że zbliżają się święta, to czas na małe rozdajo.
A do oddania mam Sapphire RADEON RX 580 NITRO+ Special Edition, 8GB.
Nie jest to obecnie szczyt techniki, sama wartość karty też nie powala, ale może komuś przyda się taki dodatek. Fajnie jakby wpis plusowali ludzie, którym faktycznie ta karta się do czegoś przyda.
Pluski zbieram do 24.12, a same rozjado odpalę
Cześć misiaczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako, że zbliżają się święta, to czas na małe rozdajo.
A do oddania mam Sapphire RADEON RX 580 NITRO+ Special Edition, 8GB.
Nie jest to obecnie szczyt techniki, sama wartość karty też nie powala, ale może komuś przyda się taki dodatek. Fajnie jakby wpis plusowali ludzie, którym faktycznie ta karta się do czegoś przyda.
Pluski zbieram do 24.12, a same rozjado odpalę
źródło: 1000040147
Pobierz
Goronco +88
Plusujacym wysyłam linka do lestlima, myślę około 19.55
#ksw
#ksw

Tytuł:
Zachowuj się. Jak biologia wydobywa z ludzi to, co najgorsze, i to, co najlepszeAutor:
Robert M. SapolskyGatunek:
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788380088276Tłumacz:
Piotr SzymczakWydawnictwo:
Media RodzinaLiczba stron:
1008(zaległa recka, ksiązka czytana w tym roku)
Profesor Sapolsky stał się popularny w internecie dobrych kilka lat temu dzięki serii wykładów o biologii ludzkich zachowań, czerpiąc przy tym z takich dziedzin nauki jak m.in. genetyka czy endokrynologia (wcześniej wydał też "Dlaczego zebry nie mają wrzodów"). Ta ksiązka to można powiedzieć Wersja Rozszerzona tychże lekcji; i to bardzo rozszerzona, bo ten skurczybyk ma 1000 stron (z przypisami). Gdyby "Behave" było pizzą, to byłby to Wiejsko-Robotniczy Herkules na grubym, z podwójną kiełbasą i serem.
Książka jest trudna, bo sam temat z którym się mierzy jest szalenie skomplikowany. Sapolsky nie bierze jeńców; jeżeli wasza styczność z fizjologią człowieka skończył się na trójce w zakresie podstawowym w LO to początek będzie ciężki. Są tu oczywiście objaśnienia wszystkich tych szlaków, mechanizmów i mediatorów, ale trudno je spamiętać z marszu, czytając jak powieść. Polecam zaznaczać sobie te fragmenty i do nich wracać w trakcie czytania, bo ilość informacji jest ogromna. "Zachowuj się" to dzieło dogłębne, zniuansowane, rzetelne, a przy tym, pomimo moich wcześniejszych uwag dot. języka, napisane naprawdę ciekawie i z jajem. No, może czasem nieco chaotycznie, ale to chyba bardziej wina tematu niż autora; pewnych rzeczy przeskoczyć nie sposób, jeśli nie chce się popaść w nadmierne uproszczenie, które mogło by fałszować obraz całości. Ja się nie mogłem oderwać, co chwilę coś zakreślałem i notowałem. Na teraz to najlepsza książka nt. ludzkiej natury jaką czytałem.
Pan Sapolsky kopnął mnie w moje endorfinowe jądro, a ono, zabujawszy się, zalało mnie morzem przyjemności.
Pozycja obowiązkowa. Kolos, ale na stalowych nogach.
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #psychologiabookmeter #neurobiologiabookmeter #biologiabookmeter #naukispolecznebookmeter #psychologiabookmeter #socjologiabookmeter
źródło: 861971-352x500
Pobierz