Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do posiadaczy pompy ciepla.
Problem : w moim pokoju (po przeciwnej stronie sciany w pokoju juz jest koniec domu i za ta sciana znajduje sie zew jednostka ( "na ziemi") , odprzeciwnej strony sciany jest garaz a na 1 pietrze jest moj pokoj. Obecnie ciezko w nim sie mieszka bo jak sprezarka w pompie wchdzi na obroty to slysze duze buczenie w pokoju swoim na 1 pietzre, w garazu, oraz w kotlowni(kotlownia jest doslownie za sciane przy ktorej stoi ta jednostka).

Jednostka zew stoi na 4 kolumnach.

Na kolumnie jest taka ja wiem, 2cm podkladka gumowa(ktora juz nawet nie jest jak gumowa, bardziej jak skala).
Na nich jest zamocowana jednostka zewnetrzna.
Z tej jednostki wychodza jakies rurki/kable, ktore koncza w rurze PCV, ktora jest w scianie domu, i wchodzi do kotlowni (dziura w scianie bocznej budynku i potem w jakis peszlach przy scianie sa dalej prowadzone do odpowiednich czesci etc...

Mialem serwisanta z mistubishi ktory twierdzi ze trzeba wymienic podstawki na antywibracyjne wieksze. I to powinno pomoc.
Potem jeszcze stwierdzil ze jak to nie pomoze to trzeba kupic / zrobic domek dla tej jednostki zew i to niby ma pomoc.
Dzisiaj tam lazilem obok tej pompy i myslalem jakim cudem ten dzwiek jej buczenia przechodzi do domu tak mocno. (nie da rady spac, nawet jak gram na gitarze w sluchawkach to to slysze).
Dotykalem reka sciany budynku przez ktora przechodzi rura PCV od pompy do kotlowni, i jak reka dotykam sciany domu to czuje jak cala sciana wibruje. Wydaje mi sie ze ktos zle to 'zainstalowal' , i nie wiem czy to nawet powinno byc w takiej rurze PCV zwyklej.
Na okolo tej rury jest pianka montazowa. Zapewne dlatego te wibracje tak latwo przechodza na budynek, bo nie ma tam zadnej przestrzeni miedzy rura PCV a sciana bo idac ze tam byla przestrzen ale ktos wypelnil pianka.
Czy to jest zgodnie ze sztuka ? Nie powinno tam byc jakiegos materialu ktory nie oddaje wibracji ? Polowa budynku mi zbiera te buczynie z pompy.
Czy moze ktos z czyms takim sie spotkal? Naprawial taka usterke ?
Zalaczam zdjecie tej rury ktora wychgodzi z jednostki zewn i trafia do kotlowni przez sciane budynku:

Jesli sam nie kojarzycie, moze znacie jakas firma ktora tym sie zajmuje i moglaby doradzic , ale wystarczy nawet sama podpowiedz co z tym fantem zrobic, i jakos to ogarne ?(Trojmiasto)

#pompaciepla #remontujzwykopem
oink_oink - Mam pytanie do posiadaczy pompy ciepla. 
Problem : w moim pokoju (po prze...

źródło: image

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@oink_oink: ogladalem jeszcze jakies instalacje na interencie np.: jak na tym obrazku i z tego co rozumiem oni przechodza przez fundament z ta rura, i to nie jest rura chyba taka zwykla PCV tylko taka prazkowana. To by robilo roznice ?
oinkoink - @oinkoink: ogladalem jeszcze jakies instalacje na interencie np.: jak na t...

źródło: zachowice-03

Pobierz
  • Odpowiedz
@oink_oink: Twoja pompa nie ma zadnej ochrony przed wibracjami, ale drugie pytanie to czy przypadkiem wibracje nie przenosza sie rura na sciane ?
nagraj dzwiek, przyloz ucho do sciany w kotlowni to Ci powinno dac obraz skad sie niesie
  • Odpowiedz
@oink_oink: masz gówniane podkładki a nie amortyzatory antywibracyjne.

Dwa, to drgania raczej przechodzą rurą. Nie powinno być dostępu między ścianą a pianką.
Natomiast wibracje mogą przechodzić rurą z czynnikiem. Spec mógłby zrobić pętlę z rury, ale trzeba by ściągnąć czynnik, przedłużyć rurę i napełnić układ.
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: wybacz mi moj brak wiedzy, ale co to znaczy./ co daloby zrobienie petli z rury ? W srodku rury PCV idzie jakis kabelek + 2 rurki bodajze owiniete takim gabczastym materialem. rura biala pcv jest otoczona pianka, ta pianka i ta rura pcv drga jak ja dotykam.
@Mateos2 w sensie nie ma zadnej ochrony przed wibracjami, bo te czarne cienkie podstwki to nic nie robia tak ? na
  • Odpowiedz
@kuncfot: rurę z czynnikiem można zawinąć w pętlę, takie kółko z niej zrobić, wtedy wibracje sa niwelowane. Ale tego już nie zrobią Ci za free, bo nie masz tle rury.
Te podkładki które masz to dno. Nic nie dają. Dołożysz sam lepsze.
Jeszcze obczaj czy wewnątrz nie ma miejsca gdzie przekazywane są wibracje.
  • Odpowiedz
@oink_oink co to za pomysł z ta rurą pcv? Pierwszy raz widze zeby ktoś dawał rurki z czynnikem od splitu do jakiejś rury na sztywno co łączy obudowę jednostki zew. Z murem to było wiadomo że to będzie przenosić drgania, wywal tą rure sciagni ją wyje8, a dziure w sciane zateguj i juz;)
  • Odpowiedz
  • 0
@arc_tic: nie rozumiem co chciales lrzekazac. Jak rure wywalisz to tam masz juz rurki erc, to o e w czyms musza bhcrylko pytanie w czym. I co to znaczy zategowacbo ewidenti ie juz raz ktos to zategowal( dom ten mam od paru dni)
  • Odpowiedz
czarne cienkie podstwki to nic nie robia tak

@oink_oink: dokładnie tak.
Firma instalacyjna powinna poprawić.
Ale nowoczesne jednostki ogólnie mają znikomy poziom wibracji i hałasu.
Spróbuj nagrać dźwięk
  • Odpowiedz
@oink_oink: konstrukcja izolowanego obiektu musi być sztywna(tak by nie była wzbudzana do drgań własnych)
Czyli mówiąc po polsku, jednostka zewnętrzna musi byc to duzy kloc betonowy wylany w calosci. A potem ewentualnie wibroizolatory ktore dobiera sie pod częstotliwości drgań do izolacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@daroq3a: no brzmi to dosc logicznie. Tez sie o to pytalem serwisanta czmeu tu sa jakies kolumny. To mi lowiedzial ze on jak to montowal 5 lat temu to te kolumny juz byly postaqione jak przyjechal.. dzieki za uwage. Przekaze mu ze xhce to miex profesjonalnie zrovione a nie na o-------l. On jest taki ze wszytskp najnizsza linia oporu. Jak vedzie cos narzekal to wezme innego serwisanta. Wielkie dzieki za
  • Odpowiedz
  • 0
@Capshov: te Twoje to kozackie. Ale u mnie nie wejda, na tych filarach, bo to nawet tam nie zmiesci sie. Jakby to nie jest taka standardowa wylewka. Bo jak rozumiem te Twoje maja 60 cm dlugosci ? u mnie moze jest max 15-20 cm na tym 1 filarze
  • Odpowiedz