Wpis z mikrobloga

#budowadomu
#domwbrzozach
#budujzwykopem

Kolejne już końcowe etapy.

- wjechał światłowód do szafy rack i tylko czekają na przeniesienie usługi żeby aktywować w nowym miejscu.
- wjechały meble do kuchni. Oczywiście z błędami wykonawcy ale ma do końca tygodnia poprawić.
- jakieś malowania, gniazdka i przewożenie gratów

- w poniedziałek montaż drzwi zewnętrznych
:)
- 2-3 dni i skończy się ostatnia ściana frontowa elewacji
- lodówka śmiga, zmywarka podpięta, zlew i piekarnik.
- montaż wyciągu został no i listwy przy podłogach, jakieś poprawki malarskie, akryl tu akryl tam.
- po drzwiach wejściowych dołożę styropian i uzupełnie posadzkę bo zostawiłem miejsce żeby było ciepło :)
- był też Mikołaj i przywiózł głośniki pod tv o ile się zmieszczą :)

13 grudnia zeszłego roku ocieplalem po ciemku fundamentu. W równy rok mogę dziś mieszkać bo wszystko co potrzebne jest gotowe. Ciepło, prąd, kanaliza, światłowód, meble itp. żadnego kompleksowego wykonawcy, sam ekipy organizowałem i szukałem, materiał też sam. Bez szwagra, teścia, brata, ojca. Da się ;)

Idę słuchać mój jest ten kawałek podłogi.
tomasz-wisniewski1989 - #budowadomu 
#domwbrzozach 
#budujzwykopem 

Kolejne już końc...

źródło: temp_file2343105040881111423

Pobierz
  • 206
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SeaWeasel przecież ja dom rysowałem tak aby jak najmniej drzew wyciąć. Specjalnie jest zostawiona.

Od razu się wytłumaczę.
Od tego są ubezpieczenia.
Mam strop grubości 66cm, jak mi nawet złamie dach to patrz punkt wcześniej. Nakryje folia i mogę mieszkać dalej nawet jak mi cały dach zdejmie wichura. Taka sytuacja :) specjalnie tak zrobiłem bo jednak strop to strop a nie tam jakieś podwieszane sufity i byle problem z dachem i
  • Odpowiedz
  • 2
@tomasz-wisniewski1989:
Gdyby tak było to byś ze wszystkimi w komentarzach nie wojował, ja też bym się denerwował gdyby ktoś krytykował istotną rzecz w moim życiu, ale jeśli aplauzu nie dostałem na początku to na siłę go tym bardziej nie dostanę
  • Odpowiedz
@bugzer: bzdura totalna! 13 lat temu zrobiłem sobie kuchnię w ciemnym granacie i nadal mi się podoba. Ta, którą OP sobie wybrał, moim zdaniem, wygląda sztosik i będzie cieszył się nią wiele lat. Pierwsze co pomyślałem to "ale super kolor". Brawo Mirku, bardzo ładnie to wygląda!
  • Odpowiedz
@C8H10NAO2 skąd pomysł że na taras muszę wchodzić po schodach z trawnika? Ja akurat mam spadek w kierunku domu. Mam wyżej niż trawnik ale koparkowy tak podsypal że jest do samej krawędzi okna. Jak będę chciał ułożyć kostkę czy cokolwiek to zbiore ziemię.

Bez obaw nic się nie wleje do domu bo w czasie opadów nie mam nawet kałuż na działce a i tak jest to wyżej względem naturalnego ukształtowania terenu.
  • Odpowiedz
@tomasz-wisniewski1989: Ziom dałem , Ci radę odnośnie drzewa, że jak ci na nim zależy to odsłoń ziemie którą nawiozłeś z korzeni nadbiegowych, jak tego nie zrobisz to z dużym prawdopodobieństwem zgniją i Ci się drzewo przewróci.
  • Odpowiedz
@aa-aa prowadzę rozmowy :) nikogo nie wyzywam ani nie wojuje.
Niektórzy nie znają szerszych planów więc niektóre rzeczy wydają się im dziwne więc tłumacze po co i dlaczego.
Niektórzy nie mają pojęcia o budowie ( ja już mam) to też staram się coś wyjaśnić. Istnieje sporo dziwnych starych stereotypów np.
- dom musi być piętrowy
- gdzie masz kanały wentylacyjne
- czemu taki gruby strop i tyle styropianu w
  • Odpowiedz
@Shatter są farby do mebli, lakiernie też muszą z czegoś żyć. Znudzi się to zdemontuje, pomaluje i będzie jak nowa.

Nie wiem czy będę wrzucać cokolwiek szczegółowego czy ogólnego odnośnie ceny.

Wg. Mnie robiłem dużo sam.
- narysowanie domu co do centymetrów, projektant tylko zrobił z tego
  • Odpowiedz
ale brzydka kuchnia

@bugzer: To subiektywna ocena. Kuchnia nie jest brzydka, po prostu nie podoba się tobie - na szczęście swoją kuchnię masz prawo zrobić inaczej. Tylko nie zapomnij wtedy pochwalić się zdjęciem ;))
  • Odpowiedz
@text ja też zawsze robię inaczej niż ma kazdy. Każdy ma w domu kibel a ja zrobiłem sobie wychodek obok domu. Nie chcę być jak kazdy. A tak na serio wiesz co to jest ponadczasowa elegancja? Najlepiej jebnac kuchnie neonowo zielona. Wtedy na pewno nie będziesz mieć jak każdy. Ale czy o to chodzi w wykańczaniu domu?
  • Odpowiedz