Aktywne Wpisy
nowszyja +19
Istnieje naród bardziej pozbawiony poczucia estetyki niż Polacy? Umiłowanie do kiczu wysysane jest w tym kraju z mlekiem matki. Po boazerii, pseudo kamieniu na ścianie, teraz Polacy mają nowy kiczowaty trend: płytki drewnopodobne xD
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
źródło: stylskandynawski
Pobierz
klaudia-hadalala +33
🇺🇸 AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) 💸
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
źródło: IMG_4676
Pobierz

No chyba ze Paryż ze swoja ultra zwarta zabudowa wam sie nie podoba? Wolicie PRLoeskie blokowiska?
#nieruchomosci
źródło: scaled_1000039977
PobierzCzym ma byc miasto?
źródło: 169347185464f0546e3c119
PobierzStąd nawet powiedzenie, mądry Polak po szkodzie
Szczytem tego typu zabudowy jest warszawski Gocław- mamy tam zagęszczenie ponad 25.000/km2. Dużo. Ale jak to wygalda?
Paryz (jako centrum, ale sam Paryż jest naprawdę maly) czyli to co na zdjęciu ma ok 20.000/km2 a wygalda 100x lepiej - zabudowa bez wieżowców, bez punktów ców. I uchodzi za jedno z najpiękniejszych miast na świecie. A miejsce na park i zieleń tez sie znajdzie.
Możemy iść w
Różnica tylko jest taka, że porównujesz centrum zabytkowego Paryża do blokowiska na Ursynowie. W Paryżu te kamienice są z założenia projektowane na bogato, są spójne, mają zdobienia, bloki PRL jak to bloki - nie mają żadnej wartości architektonicznej. Projektowane
źródło: sepolno-1
PobierzCecha dużego miasta nie moze byc luźna zabudowa, po prostu. Jesli komus to nie odpowiada niech nie mieszka w dużym mieście. Podajesz przyklad wroclawia i sam sobie strzelasz po stopach kolego. Widzę ze w maire sprawnie operujesz słowem i logika, wiec na pewno wiesz ze to osiedle bylo budowane na skraju miasta, natomiast cale jego centrum
źródło: 8b7bc2eb-58e5-4055-b073-c4b7fced5052
PobierzRównie dobrze mogę zadać pytanie :czym ma być miasto:
- zwartym klockiem, który zabiera przestrzeń na oddech i przytłacza mieszkańców
- PRLowskim stylem z dużą przestrzenią
to tam zostan, natomiast nie przekonuj reszty ze miasto ma wygaldac jak wies, ok? A jesli taki jestes do przodu - to na pewno chetnie wskarzesz KTO ma tak rozlene miasto utrzymywac, bo wam na wykopie sie wydaje, ze miasto to funckjonuje za darmo.... wystarczy zeby bylo duzo ludzi, niewazne na jakiej powierzchni...
@dzaro-dzaroslawski:
@del855: ja osobiście jestem zwolennikiem planowania przestrzennego.obecnie jest zdecydowanie lepiej, niż 30 lat temu. Przynajmniej w dużych miastach. Wraz z ekspansją terenową są przewidywane drogi odpowiedniej przepustowości, pasy techniczne dla sieci, usługi publiczne itd.
Osobiście jestem też za planami ogólnymi, chociaż sama forma i czas wprowadzania, przeskok ograniczeń też