Aktywne Wpisy

#primemma jufko jufko jufko, jak się podoba przygoda we ff? Zadowolony jesteś w ktora stronę to poszło? Teraz już trochę nie masz wyboru, żeby się z tego wycofać i musisz zacisnąć zeby I brnąć do przodu, próbując utrzymać się na powierzchni xD
Czekaj, przed ff byłeś... ojcem, mężem i angażowałeś się politycznie/społecznie (pominmy wszyscy sama politykę, chodzi o zaangażowanie w sprawy ważne na codzień) więc no, porządny gosc możnaby powiedzieć. Teraz?
Płacisz
Czekaj, przed ff byłeś... ojcem, mężem i angażowałeś się politycznie/społecznie (pominmy wszyscy sama politykę, chodzi o zaangażowanie w sprawy ważne na codzień) więc no, porządny gosc możnaby powiedzieć. Teraz?
Płacisz
źródło: scaled_1000004371
Pobierz
rio574 +79
źródło: scaled_1000050643
Pobierz

Zarabiam 13,5k brutto + bonus 15-20% rocznych zarobków, żona 14k brutto. Mamy uzbierane 250k wkładu własnego. Idąc z zasadą Państwa Iwuciów i innych konserwatywnych doradców finansowych nie stać nas na kupno domku 110-130m2, w totalnie standardowym wykończeniu, w promieniu 30km od Krakowa.
Powiedzie mi proszę jak to jest możliwe? Ja wiem, po Covidzie to nie są takie kokosy jak przed, ale dużo nas kosztowało by być tu gdzie jesteśmy i liczyliśmy że skromne życie i praca dadzą nam poczucie wolności. Ja mogę chwycić się każdej roboty, ale realnie gdzie zarabia się na etacie więcej w wieku 30-35 lat? Chyba nawet w IT Eldorado się skończyło. I jeszcze ten drugi próg. Przez pół roku rata za 110m2 dom 30km od miasta zabierałaby nam jedną całą pensję- i stajesz się niewolnikiem bo wiesz że nie możesz się zwolnić za żadne skarby, a odłożyć coś na czarną godzinę będzie trudno. Chora i nienaturalna sytuacja. I to nie jest jakieś wyśrubowane marzenie czy tam zachcianka- normlany domek, z garażem na jedno auto i normalnym wykończeniem, pewnie w dużej części własnymi rękami.
Próbuje zracjonalizować stan naszej gospodarki, ceny produktów, życia i nieruchomości i poważnie- nie jestem w stanie wyjaśnić co się o--------a. To nie ma sensu.
Nie to, że uważam się za jakiegoś Hioba, wiem że większość z Was będzie pewnie w zbliżonej sytuacji. Zarzucam dyskusję, jakie mechanizmy działają że jest jak jest?
#nieruchomosci #zalesie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
taa, najlepsze zarobki na całym polski rynku, najwięcej ofert pracy, informatyzacja każdej gałęzi ale eldorado skończyło xD
źródło: last_screenshot
Pobierzpo drugie po prostu przepalasz cala kase zamiast inwestowac w cos sensownego 10% rocznie albo chociaz obligacje 4.75%
po trzecie razem zarabiacie 18k czyli tyle co jeden specjalista regular.
jakby lapie, ze to dla wykopkow 21 latkow, robiacych za 3k poza sufitem wyobrazni, ale to jest tak...
@mirko_anonim: czyli wprost zauwazasz, ze zarabiasz mniej niz robol, ktory by robil wykonczenie - nadazasz? ( ͡
250k to wcale nie są złe oszczędności. Wręcz przeciwnie, chyba tylko na wykopie sami milionerzy kupujący nieruchomości za gotówkę są. Już nawet nie odwołuję się do statystyk polskich, bo nie uwierzyłbyś, jak to wygląda.
Wreszcie 3k za wynajem - ok. 3k za jedzenie na
Do pracy nie jezdze, bo zdalna. Ubran nie kupuje. Auta nie mam.
Szczerze mówiąc to prowadzę spisy wydatków od lat i to bardzo szczegółowe. Mamy oboje luxmed/medicover (co też nie pokrywa wszystkiego, o ile nie masz jakiegoś kosmicznego pakietu), mam tanie hobby. I nie
Ale spokojnie jakbysmy oszczedzali na kredyt to by sie dalo zamknac w tych 2 k na jedzenie i 1000 na rozrywki, lekarzy, wakacje.