Wpis z mikrobloga

• 1
@dziki-wienczyslaw: Bo się trochę sfrajerowałem i kupiłem lapka niby zgodnego z Ubuntu ale okazało się, że nie do końca bo rzeczywiste wsparcie dla kamery i dla WIFI wleci w 6.19. Do tego czasu staram się pracować na Windows i to jaki ten system jest powolny to nie miałem świadomości. To że optymalizacja czegokolwiek będzie wymagana i tyle czasu będzie schodzić ze wszystkim aby w miarę działało. Generalnie wydajność w obszarze
  • Odpowiedz
Osobiście lecę Debianem, ale.
Aż mi się nie chce wierzyć że coś Ubuntu friendly dosen't work.
Dodaj jakieś repo nonfree lub zobacz czy nie ma specjalnego repo do tego lapka.
Dodaj i zobacz czy nie doinstaluje jakiegoś
firmware do kamery.
Wifi realteka to standard w
firmware, non free
  • Odpowiedz
  • 0
@dziki-wienczyslaw: Mam dokładnie tego lapka, który jest zgodny z Ubuntu https://ubuntu.com/certified/202411-36044 ale niestety jak zainstaluję rocm według dokumentacji AMD to odcina mi dostęp do kamery bo jest specyficznie zaprojektowana. (Obraz jest renderowany przez GPU a kamera nie jest rozpoznawana jako kamera USB). Jej pełne wsparcie jest planowane na 6.19 https://www.phoronix.com/news/AMD-ISP4-Driver-v6. Kolejna sprawa to Wifi MT7925. niby to jest obsłużone bo działa ale ma stały limit mocy Tx power 3dbm i
  • Odpowiedz
@nameisnull: no i dobrze trzeba uświadamiać ludzi w kontekście wydajności, większość specjalistów przeżyje rozczarowanie powolnością i sposobem działania systemu win

@dziki-wienczyslaw

Aż mi się nie chce wierzyć że coś Ubuntu friendly dosen't work

Dlaczego? Musisz wiedzieć że poza pakietami typu firmware nonfree większość sterowników jest w jądrze i dystrybucja wtedy nie ma za wiele do rzeczy. To co wtedy ma do rzeczy to wersja j---a i jaki konkretnie chipset
  • Odpowiedz
Jest późno
Piszę bzdury Mannam

Sprawdź na jakim kanale twój AP działa, zmień gdy ktoś w okolicy świeci na tym samym ( weź se jakiś WiFi map zrób)
Z NPU nie mam doświadczenia ¯\(ツ)/¯, a wręcz dziwie się że to ma mobile ale się nie dziw:

Features
  • Odpowiedz
wierzyć że coś Ubuntu friendly dosen't work.

@dziki-wienczyslaw: moje doświadczenie z Ubuntu jest takie, ze tam nigdy nic nie działa
Nie miałem ani jednego Ubuntu zainstalowanego, które dzialaloby poprawnie
  • Odpowiedz
nie tylko twoje a większości Linuxiarzy

@rtp_diov: mam wrażenie, ze Cannonical celowo to robi, żeby sprzedawać więcej wersji Enterprise z supportem
  • Odpowiedz
To przestań je instalować ¯\(ツ)/¯

@dziki-wienczyslaw: to chyba było do mnie, ale nie zostałem oznaczony

Ostatni raz sam z własnej woli zainstalowalem Ubuntu z 15 lat temu. Potem już tylko utwardzalem sie w przekonaniu, ze to nigdy niedziała będąc zmuszonym do pracy z Ubuntu w pracach/zleceniach czy u znajomych jak im (oczywiście) cos nie działało
  • Odpowiedz
  • 0
@Alpharius: Ustawione oba systemy na tryb performance / najwyższa wydajność. Windows zauważyłem, że w trybie najwyższa wydajność obcina zegary i CPU jest cieplejszy. W moich testach nie robiłem nic pod tezę. Po prostu ten system jest powolny, źle zarządza energią CPU, ma bardzo słaby i powolny system plików itp. Windows lepiej sprawdza się tam gdzie coś działa bezpośrednio w RAM + na GPU bo sterowniki są lepiej dopracowane przez producenta
  • Odpowiedz
Ustawione oba systemy na tryb performance / najwyższa wydajność. Windows zauważyłem, że w trybie najwyższa wydajność obcina zegary i CPU jest cieplejszy. W moich testach nie robiłem nic pod tezę.

@nameisnull: Nie twierdzę, że pod teze ale tutaj w ogóle tryb turbo nie działa (°° łidows 11
  • Odpowiedz