Wpis z mikrobloga

#mechanikasamochodowa #suzuki #kiciochpyta Dzień dobry, miał ktoś może podobny problem: Suzuki 2,4 (bez lpg) 2011, kupiona parę dni temu, podczas oględzin na warsztacie wszystko w porządku, trasę Poznań-Gdańsk pokonała bez problemu, dopiero pod domem skoczyła temperatura. Na następny dzień wracając w korku temperatura skoczyła prawie do czerwonego, od razu się zatrzymaliśmy i została schłodzona. Mąż uznał, że termostat ponieważ górny wąż był gorący w dolny zimny od termostatu, jeden warsztat nas przyjął awaryjnie i wymienił termostat (ale nie odpowietrzył...) na następny dzień auto jeździło bez wad, do czasu wyjazdu na autostradę i znowu w korku zaczęło się grzać. Wezwaliśmy lawetę i mechanik umówiony dopiero na piątek i w oczekiwaniu zastanawiamy się nad przyczyną... Nic innego się nie dzieje (raz nam buchnął białym dymem na autostradzie, ale przez chwilę i więcej się nie powtórzyło).
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@RedBaron wolałabym nie, już zarejestrowałam, opuściłam podatek, reszta wygląda w porządku, tylko to grzanie w korku... Na szczęście mam zapis, że sprzedawca ponosi odpowiedzialność za wady techniczne i mam nadzieję, że faktycznie tak będzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@seniorwykopek dobrze grzeje, reaguje na zmianę ustawień temperatury, dopiero jak podeszło pod czerwoną kreską to zamiast grzać to leciało zimne powietrze, płyn był w zbiorniczku wyrównawczym, zapisze aby sprawdzić wentylator chłodnicy, dzięki
  • Odpowiedz
@tuttifruttis: białym dymem buchnęło z pod maski czy z wydechu? jak z pod maski to gdzieś się rozczelniło, może coś w układzie zapachane, nie wiadomo ile auto stało. Coś się oderwało jakiś syf coś mógł zapchać.
Silnik wtedy się będzie przegrzewał. ewentualnie nowy termostat jest zły. nie byłoby to nic nadzwyczajnego, że nowe części są zeputę, miałem tak z termostatem. zamówiłem założyłem nie działa tak jak trzeba, ostro temperatura szła
  • Odpowiedz
stała schłodzona. Mąż uznał, że termostat ponieważ górny wąż był gorący w dolny zimny od termostatu, jeden warsztat nas przyjął awaryjnie i wymienił termostat (ale nie odpowietrzył...) na następny dzień auto jeździło bez wad, do czasu wyjazdu na autostradę i znowu w korku zaczęło się grzać. Wezwaliśmy lawetę i mechanik umówiony dopiero na piątek i w oczekiwaniu zastanawiamy się nad przyczyną... Nic innego się nie dzieje (raz nam buchnął białym dymem na
  • Odpowiedz
@tuttifruttis

@seniorwykopek dobrze grzeje, reaguje na zmianę ustawień temperatury, dopiero jak podeszło pod czerwoną kreską to zamiast grzać to leciało zimne powietrze, płyn był w zbiorniczku wyrównawczym, zapisze aby sprawdzić wentylator chłodnicy, dzięki

To sugeruje problem z obiegiem płynu, korek zbiorniczka płynu wymienić, a jak nie pomoże to pompa wody albo silnik do rozebrania. Płynu nie ubywa?
  • Odpowiedz