Wpis z mikrobloga

Stwierdziłem że w końcu wymienię grafikę i kupiłem RX 9070 XT(8+8). Tylko to holerstwo nie startuje po zainstalowaniu. Czarny ekran, dioda VGA świeci, wentylatory się nie kręcą.
Zasilacz to Seasonic FOCUS GX-1000 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 i stary RX 590. (8+6) działa bez problemu. Testowałem też na starszym zasilaczu Seasonic X-series SS-850KM i to samo. Zaktualizowałem BIOS, prubowałem z jedną ramką czy też wymuszonym PCIe gen 3. Nic nie pomaga.
POMOCY!!!
Podpowiedźcie coś pliz... Przecież to powinno działać z miejsca.
#pcmasterrace #komputery #vga #gpu #kartygraficzne
Octarine - Stwierdziłem że w końcu wymienię grafikę i kupiłem RX 9070 XT(8+8). Tylko ...

źródło: rx9070xt_pulse_photo_c05_800x500

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy: przesuń suwak z biosem na karcie jak masz model z podwójnym, może jeden bios padnięty.

może karta po zwrotowa albo trup z fabryki? chyba bez sprawdzenia w innym kompie się wiele nie dowiemy
@Octarine:
  • Odpowiedz
  • 0
@MePix ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak, dla pewności odnalazłem 3 zapasowy kabel PCIe i przepinałem między różnymi gniazdami w zasilaczu.
Tylko stare GPU też powinno mieć problem jak by tu coś nie grało bo wymaga 8+6pin. Niejako że karta kompletnie nie startuje to też się zastanawiam czy jakiegoś błachego błędu nie popełniam jak nie wpięcie 8pin w płytę :)

@10129 Sapphire uznało że w bieda wersji nie ma duala. Trochę
Octarine - @MePix ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak, dla pewności odnalazłem 3 zapasowy kabel PCIe i pr...

źródło: temp_file1569069845509669754

Pobierz
  • Odpowiedz
MSI B550 - A PRO

@Octarine: Jeszcze możesz sprawdzić opcję z odczekaniem.
Biały Debug led nie oznacza błędu hardware, no i niektóre MOBO mają po 2 kody na jedną diodę, czerwony dla GPU a biały dla Boot Device

Kable masz wpięte w kartę graficzną (HDMI
MePix - >MSI B550 - A PRO

@Octarine: Jeszcze możesz sprawdzić opcję z odczekaniem. 
...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MePix: Mogłaby wejść odrobinę głębiej, ale opiera się już na obudowie. Podkładkę by trzeba było dać pod mobo. Próbowałem go zostawić na 10 min, nic to nie zmieniło. Przetarte i wyczyszczone. Najczęściej podpinam jeden monitor pod DP, pozostałe dwa mam na HDMI. GPU nawet nie próbuje zakręcić wentylatorami ()
  • Odpowiedz
@Octarine: Nie masz nożyc do metalu?
Bo te metalowe stopki, które wchodzą pomiędzy MOBO a obudowę na tyle można lekko ściąć

CHOCIAŻ powinno się mieścić, jak Ci się chce to wykręć MOBO i sprawdź na wciśniętym GPU do końca.
No i brak ruchu wentylatorów oznacza błąd GPU a dokładnie zasilania
  • Odpowiedz
  • 1
@Gawith_Apricot @MePix
K---A, DZIAŁA!!! (°°
Zluzowałem śruby i podłożyłem gumę pod mobo. Akurat ten milimetr udało się ją wypchnąć. Uruchomienie chwilę zajeło, ale dioda się nie zapaliła a obraz się pojawił. Będę musiał poszukać dłuższy dystansów lub spróbować je wykręcić odrobinę. Z jakiegoś powodu staremu GPU taki styk wystarczał by działać.

Dzięki panowie. (ʘʘ)
Octarine - @Gawith_Apricot  @MePix 
K---A, DZIAŁA!!! (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Zluzowałem śruby i ...

źródło: temp_file4257315003749428354

Pobierz
  • Odpowiedz