Wpis z mikrobloga

Czy was nie irytuje to granie na padzie? Jestem pececiarzem i myszką pięknie wyznacza sie kierunek patrzenia kamery. Natomiast ja padzie za myszkę robi prawa gałka, która z prędkością żółwia przewija ekran wokół postaci. I jeszcze jedno, często chce kamerę wyśrodkować na bohaterze. Aby widzieć jego plecy centralnie przed sobą a się tego zrobić nie da. Jak wy możecie grać w taki sposób? Przecież to jest strasznie niewygodne! #gry #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bunch: tez tak myslalem, mam kumpla zapalonego konsolowca.... On tym padem odperdala takie rzeczy że sie w głowie nie mieści ¯\(ツ)/¯ a jak łapie za myszke i klawe to jak uposledzony jakis rusza, wprawa
  • Odpowiedz
@Bunch: Też tak myślałem jak prawie 25 lat temu zagrałem pierwszy raz w Timesplitters 2 na PS2 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Lewa gałka w przód i w tył normalnie, w lewo i prawo to strafe, prawa gałka obrót i patrzenie, krzyżak lewo/prawo zmieniał b--ń a góra/dół to był zdaje się zoom. Do tego strzelanie chyba pod R2/R1 (2 tryby), celowanie i kucanie jeszcze. Jeszcze 4 guziki
  • Odpowiedz
@Bunch: kwestia wprawy. Jak 20 lat temu z ps na pc się przesiadłem, to mi chwilę zajęło, zanim ogarnąłem myszkę w grach, chociaż przecież korzystałem z niej przy robieniu innych rzeczy. Dziś nie potrafię się dogadać z padem, zwyczajnie mnie w-----a i chociaż wiem, że w niektóre gry zdecydowanie lepiej jest grać na padzie, to i tak się na k+m ustawiam. Potem tylko zrobić sobie makra, przeprojektować całą klawiszologie, żeby
  • Odpowiedz
Natomiast ja padzie za myszkę robi prawa gałka, która z prędkością żółwia przewija ekran wokół postaci.

@Bunch: możesz sobie zwiększyć czułość

I jeszcze jedno, często chce kamerę wyśrodkować na bohaterze. Aby widzieć jego plecy centralnie przed sobą a się tego zrobić nie
  • Odpowiedz
@Bunch: Nie, nie irytuje, bo są gry gdzie wole myszkę, są takie gdzie wole pada i tyle. W TPP mi pad nie przeszkadza, a nawet często gra się lepiej na padzie imo, chyba że mowa o grach gdzie się strzela bo celowanie na padzie nie jest wygodne, a auto-aim nie daje żadnej satysfakcji i wypada bardziej jak obejście problemu niż rozwiązanie. Z drugiej strony jestem pewnie jedną z nielicznych osób
  • Odpowiedz
@Bunch: Taa, na początku też miałem problem z padem. Ale jak już raz człowiek się przyzwyczai, to na klawiaturze i myszce tylko strategie, strzelanki i tam gdzie się sporo strzela a cała reszta na padzie, takie Asasyny, Batmany, Dishonored czy wszelkiej maści "filmogry" są wręcz stworzone pod pada i na klawiaturze to udręka.
  • Odpowiedz
@Bunch: jestem PCciarzem, ale zmęczyła mnie juz myszka i klawiatura. Gry są teraz robione tak żeby granie w nie padem było spoko doświadczeniem. Po za tym masz juz Gyro Aiming który pozwala Ci celować z dokładnością i prędkością myszki.
  • Odpowiedz