do tej pory sobie tylko gdybałem że zrobię normalne kaloryfery + pompę ciepła ale jak już przyszło co do czego i zacząłem badać temat to nie opłaca się to bo i kaloryfery są mniej wydajne (co bym przeżył) ale i sama pompa ciepła będzie pewnie z 2 jak nie 3 razy droższa w eksploatacji. Przy takim poborze prądu to w razie przerwy w dostawie prądu, magazyn energii mi starczy na krótką chwilę żeby zasilić pompę
naoglądałem się filmików jak ludzie mieli wyciek z ogrzewania podłogowego i za suszenie płacili po 20k + podłoga nawiercona w każdym pomieszczeniu. Znajomym tego lata też coś się wydarzyło z tą podłogówką i 14k za suszenie dali i w 2 pokojach co kilka metrów skute płytki żeby osuszyć
@sha128: to sobie zrób klimę kanałową z funkcją grzania xD
A tak na serio, dom z dużą akumulacją ciepła, spokojnie wytrzyma kilka dni bez energii elektrycznej. A żeby podziurawić podłogówkę to trzeba na prawdę dać ciała.
@sha128: pompa wysokotemperaturowa tylko do starych domow gdzie nie oplaca sie robic podlog od nowa Jesli podlogowka jest dobrze zrobiona + dobrze zrobione testy cisnieniowe + nikt jej nie przewierci to zanim peknie ze starosci Ty juz dawno bedziesz pod ziemia, jedyne co moze z czasem przeciekac to zlaczki ale nie robi sie ich w posadzce
A jesli to nowy dom i nie bedziesz wietrzyl to minie pare dni zanim
naoglądałem się filmików jak ludzie mieli wyciek z ogrzewania podłogowego i za suszenie płacili po 20k + podłoga nawiercona w każdym pomieszczeniu. Znajomym tego lata też coś się wydarzyło z tą podłogówką i 14k za suszenie dali i w 2 pokojach co kilka metrów skute płytki żeby osuszyć
@sha128: podpisz normalna umowe z hydraulikiem i masz gwarancje, na jego robote.
@sha128: argument o przecieku z podłogówki xD nie wiem jak mały % wszystkich instalacji to musi być ...
i j.w. klima kanałowa lub klimakonwektory, jak się na poważnie boisz. Oba rozwiązania ogarną też chłodzenie domu jak zajdzie taka potrzeba, bo opierają się też o pompę ciepła.
A grzejniki z pompą są o 1/4 mniej wydaje/droższe a nie 2-3 razy. Przy czym pewnie tańsze w instalacji, a z kolei miljon razy
@sha128: dobrze że o tym nie widziałem bo grzeje dom kaloryferami i pompa ciepła Jak jest poniżej zera to 42 stopnie ma woda grzewcza, COP mam 3 i jest w domu 22 stopnie. Pompa kosztowała 8000 zł brutto.
Na upartego magazyn 10kwh starczy mi na 8h grzania Ale nawet dzień bez grzania to nie problem
#ogrzewanie #pompaciepla #budujzwykopem #budowadomu
A tak na serio, dom z dużą akumulacją ciepła, spokojnie wytrzyma kilka dni bez energii elektrycznej. A żeby podziurawić podłogówkę to trzeba na prawdę dać ciała.
Jesli podlogowka jest dobrze zrobiona + dobrze zrobione testy cisnieniowe + nikt jej nie przewierci to zanim peknie ze starosci Ty juz dawno bedziesz pod ziemia, jedyne co moze z czasem przeciekac to zlaczki ale nie robi sie ich w posadzce
A jesli to nowy dom i nie bedziesz wietrzyl to minie pare dni zanim
@sha128: podpisz normalna umowe z hydraulikiem i masz gwarancje, na jego robote.
i j.w. klima kanałowa lub klimakonwektory, jak się na poważnie boisz. Oba rozwiązania ogarną też chłodzenie domu jak zajdzie taka potrzeba, bo opierają się też o pompę ciepła.
A grzejniki z pompą są o 1/4 mniej wydaje/droższe a nie 2-3 razy. Przy czym pewnie tańsze w instalacji, a z kolei miljon razy
@sha128: Popatrz ile CI wody wycieknie z grzejnika, zawału dostaniesz
PS
Polecam ubepieczyć dom
Jak jest poniżej zera to 42 stopnie ma woda grzewcza, COP mam 3 i jest w domu 22 stopnie.
Pompa kosztowała 8000 zł brutto.
Na upartego magazyn 10kwh starczy mi na 8h grzania
Ale nawet dzień bez grzania to nie problem
Nie wiem ile wychodzi bo mam prąd za darmo
Pewnie z 4MWh zużywam na grzanie