Wpis z mikrobloga

do tej pory sobie tylko gdybałem że zrobię normalne kaloryfery + pompę ciepła ale jak już przyszło co do czego i zacząłem badać temat to nie opłaca się to bo i kaloryfery są mniej wydajne (co bym przeżył) ale i sama pompa ciepła będzie pewnie z 2 jak nie 3 razy droższa w eksploatacji. Przy takim poborze prądu to w razie przerwy w dostawie prądu, magazyn energii mi starczy na krótką chwilę żeby zasilić pompę

naoglądałem się filmików jak ludzie mieli wyciek z ogrzewania podłogowego i za suszenie płacili po 20k + podłoga nawiercona w każdym pomieszczeniu. Znajomym tego lata też coś się wydarzyło z tą podłogówką i 14k za suszenie dali i w 2 pokojach co kilka metrów skute płytki żeby osuszyć

#ogrzewanie #pompaciepla #budujzwykopem #budowadomu
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sha128: to sobie zrób klimę kanałową z funkcją grzania xD

A tak na serio, dom z dużą akumulacją ciepła, spokojnie wytrzyma kilka dni bez energii elektrycznej. A żeby podziurawić podłogówkę to trzeba na prawdę dać ciała.
  • Odpowiedz
@sha128: pompa wysokotemperaturowa tylko do starych domow gdzie nie oplaca sie robic podlog od nowa
Jesli podlogowka jest dobrze zrobiona + dobrze zrobione testy cisnieniowe + nikt jej nie przewierci to zanim peknie ze starosci Ty juz dawno bedziesz pod ziemia, jedyne co moze z czasem przeciekac to zlaczki ale nie robi sie ich w posadzce

A jesli to nowy dom i nie bedziesz wietrzyl to minie pare dni zanim
  • Odpowiedz
naoglądałem się filmików jak ludzie mieli wyciek z ogrzewania podłogowego i za suszenie płacili po 20k + podłoga nawiercona w każdym pomieszczeniu. Znajomym tego lata też coś się wydarzyło z tą podłogówką i 14k za suszenie dali i w 2 pokojach co kilka metrów skute płytki żeby osuszyć

@sha128: podpisz normalna umowe z hydraulikiem i masz gwarancje, na jego robote.
  • Odpowiedz
@sha128: argument o przecieku z podłogówki xD nie wiem jak mały % wszystkich instalacji to musi być ...

i j.w. klima kanałowa lub klimakonwektory, jak się na poważnie boisz. Oba rozwiązania ogarną też chłodzenie domu jak zajdzie taka potrzeba, bo opierają się też o pompę ciepła.

A grzejniki z pompą są o 1/4 mniej wydaje/droższe a nie 2-3 razy. Przy czym pewnie tańsze w instalacji, a z kolei miljon razy
  • Odpowiedz
naoglądałem się filmików jak ludzie mieli wyciek z ogrzewania podłogowego

@sha128: Popatrz ile CI wody wycieknie z grzejnika, zawału dostaniesz

PS
Polecam ubepieczyć dom
  • Odpowiedz
@sha128: dobrze że o tym nie widziałem bo grzeje dom kaloryferami i pompa ciepła
Jak jest poniżej zera to 42 stopnie ma woda grzewcza, COP mam 3 i jest w domu 22 stopnie.
Pompa kosztowała 8000 zł brutto.

Na upartego magazyn 10kwh starczy mi na 8h grzania
Ale nawet dzień bez grzania to nie problem
  • Odpowiedz
@Radaka: dom 25lat, 10cm ocieplenie, 150m2 , duże kaloryfery stalowe.
Nie wiem ile wychodzi bo mam prąd za darmo
Pewnie z 4MWh zużywam na grzanie
  • Odpowiedz