Aktywne Wpisy

Sonny86 +965
źródło: scaled_1000024899
Pobierz
klaudia-hadalala +14
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz

Wbiję kij w mrowisko ale nie potrafię zrozumieć, czemu tak wielu niebieskich zesrało się z powodu tego filmu.
Film opowiada o przemocy, która zaczęła się już w dzieciństwie obu bohaterów. Jednak bohaterowie są dorośli i w filmie p-----c kierowana jest w stronę męża do żony, gdyż w statystykach tak to częściej wygląda.
Trudniej jest nakręcić film o przemocy kobiety wobec mężczyzny, gdyż mało który mężczyzna ma odwagę opowiadać o tym, co mu się stało z takimi szczegółami, aby dało się to odtworzyć na ekranie i by widz czuł dokładnie to, co bohater. Siniaki i złamany nos łatwiej ukazać niż niuanse manipulacji kobiet, a i nie ma pewności, że przeciętny widz w ogóle zrozumie, co się właśnie zadziało.
Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego tak wielu mężczyzn atakuje "Dom Dobry". Czy nie znają żadnego znajomego, który był ofiarą przemocy domowej ze strony ojca? Traktują ten film, jakby to był kolejny cios wymierzony w płeć męską, aby skłócić ze sobą już i tak skłócone płcie (za dużo tego się naczytali po prostu), albo że film uderza w demografię (XDDD) albo że to manipulacja, że tak naprawdę taka p-----c nie istnieje (po to powstał ten film - by ludzie nie udawali, że nie widzą, ale proste umysły niestety reagują jeszcze bardziej obojętnością). Najgorsi to jednak ci, którzy w komentarzach atakują kobiety, które opisują swoją sytuację domową i p-----c, jaką przeżyły by dodać odwagi kobietom w podobnej sytuacji, by nie bały się odejść i prosić o pomoc. Są one od razu obrażane "każda wariatka która alienuje ojca od dzieci też tak mówi wiesz? Po co więc piszesz takie rzeczy, jak one niczego nie wnoszą?"
Aha.
Z tych wymiocin można zrozumieć jedno - film Dom Dobry sprawił, że część facetów od razu się uruchomiła, jeszcze bardziej zaczęła nienawidzić kobiet i atakować te, które przeszły piekło, bo nie potrafią pojąć, że takie sytuacje mają miejsce, zamiast tego wrzucają je wszystkie do jednego worka razem z tymi, które manipulują faktami, by wrobić męża w p-----c domową i obrażają się na kobiety, że śmią mówić, że mężczyzna je skrzywdził. Dla nich to kolejny przykład manipulacji i robienia z facetów "tych złych" (a przecież dobrze wiedzą, że mężczyźni też potrafią krzywdzić, w tym innych mężczyzn) więc najlepiej ofiarom przemocy zamknąć mordy - jeśli są kobietami - bo według ich dziwnej kalkulacji ofiary przemocy płci męskiej tracą na tym (niby co?) więc trzeba olać cierpienie kobiet, i zająć się pomocą mężczyznom, "bo oni też cierpiom!".
I nie uważam, aby p-----c kobiety wobec mężczyzny - manipulacja, alienacja, wrabianie w "przemocowca" i udawanie ofiary - miałaby zostać zbagatelizowana, bo "kobiety przodem ". Jednak to, w jaki sposób ci "mężczyźni" krzyczą o równość, chcąc odebrać pomoc jednej grupie by dać drugiej więcej atencji że strony różnych organizacji, po prostu sprawia, że aż nie chce im się współczuć i pomagać.
To nie jest tak, że jak pomożemy kobiecie, którą leje mąż/ojciec, to nie pomożemy mężczyźnie w podobnej sytuacji, ale ci kolesie właśnie tego chcą, uciszyć ofiary, bo według nich miejsce kobiety jest tam, gdzie jej pan i władca przemocowiec sobie życzy, a wielu tych facetów wręcz uważa, że odbierając im prawo do wyżywania się na żonie odbiera im się też sens ich życia jako mężczyzna.
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #film #smarzowski #zwiazki #przemyslenia #rozkminy #niepopularnaopinia #takaprawda
@KosmicznyGrzyb: bo tak działa facebook, nie klikaj to przestanie się pokazywać
https://wykop.pl/wpis/83973947/wpis
@KosmicznyGrzyb
Tylko że w realnym życiu co 15 minut mężczyzna odbiera sobie życie, a o dziecko
@KosmicznyGrzyb: Mnie bardziej bawi reakcja mediów, które próbują wytwarzać narrację, że ten film coś niby zmieni, a prawda jest taka, że g---o zmieni i będzie tak samo, jeden z tych artykułów brzmiał jakoś, że ten film wywrócił stolik, a prawda jest taka, że wywrócił go tak samo jak Mentzen w 2023, czyli
@KosmicznyGrzyb: Bo ten film taki wlasnie jest.
Pochodze z takiej rodziny, gdzie ojciec robil znacznie gorsze rzeczy wszystkim domownikom. To co jest na filmie, to przy moich doswiadczeniach, raptem laskotki - nie zadna
@KrwawySzarlatan: Nic nie zmieni, bo kobiety dalej wybieraja i wybierac beda przemocowcow do zwiazkow.
Potem wielce zdziwione, ze Sebek ktory pobil jakiegos chlopa na dyskotece (jaki on meski - i czuje sie przy nim bezpieczna) po sobotniej wodeczce pomylil jej twarz z workiem. Jesli to jest cykliczne zdarzenie, to te kobiety nie sa tutaj ofiarami, chyba ze mowa o byciu ofiara wlasnej glupoty.
Ty musisz mieć coś z głową. Skoro na własnej skórze doświadczyłeś przemocy ze strony ojca, to skąd w tobie tyle nienawiści do kobiet? W tym "ginocentrycznym" kraju jak kobieta jest ofiarą to się zwala na nią zarówno winę (bo pewnie sprowokowała, bo albo nie postawiła granic, więc sama sobie winna, albo postawiła, zamiast być uległa, i w ten sposób sprowokowała sprawcę) i odpowiedzialność (bo przecież facet to tylko facet,
@KosmicznyGrzyb: Wskaz nienawisc do kobiet w moim wpisie, a przelewam 10 000 PLN na dowolnie wskazane konto.
Jak wspomnialem wczesniej, jesli dorosla kobieta, daje sie katowac na oczach dzieci, daje katowac te dzieci to jest TAK SAMO WINNA jak psychopata robiacy jej krzywde, a ofirami sa tylko
@KosmicznyGrzyb: Oczywiscie ze tak. Jesli chlop wybiera kobiete, ktora wrabia go w takie rzeczy, to nigdy nie jest tak, ze taka kobieta budzi sie pewnego dnia i postanawia nawiac z hajsem, pozostawiajac goscia z dlugami.
Malo tego, taki gosc czesto sam nie jest bez winy. Albo troche czasem zdradzi, albo lubi sobie popic. Jak sie nie dba
@KosmicznyGrzyb: I widzisz, nie masz zadnych argumentow, potrafisz tylko wyzywac i obrazac. Jestem pewny ze jestes tym wlasnie typem faceta, ktory pozniej bedzie bil swoja kobiete do nieprzytomnosci, na oczach wszystkich dzieci, ktore czekaja w koncie na swoja kolej.
Na takich agresorach jak ty wlasnie bym sie skupil, Nalezy was wylapywac i leczyc.
Dzis obrazasz w internecie ofiary przemocy, a co bedzie jutro? Dasz
Komentarz usunięty przez moderatora
@Wiedzmumin: nie wiem, może choćby to, że boi się, że on ją znajdzie, zabije, albo porwie i zabije jej dziecko w ramach zemsty za odejście i zgłoszenie sprawy na policję?
@Kitku_Karola:
Właśnie, ten film opowiada ogółem o przemocy, w najgorszym przypadku jak p-----c od dziecka wpływa na samym końcu na rodzinę. Akurat tak wyszło że facet lał babę, bo to najczęstszy schemat. Ci co widzą tam szerzenie nienawiaic wobec mężczyzn i szkodzenie kobietom poprzez manipulowanie nimi