Wpis z mikrobloga

Wygląda na to, że zamówiony przeze mnie Model Y już został wyprodukowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tesla dostała przelew z Santandera o 2025-11-21 o 13:33:05 i następnego dnia o 15:33:00, status zaczął pokazywać, że auto zostało już wyprodukowane. Licznik zaczął pokazywać inną wartość niż wcześniejsze ustawione na sztywno 30km, co sugeruje, że moje przyszłe auto (SAMO) wyjechało już z fabryki i najpewniej czeka na transport.

Dzisiaj muszę sobie wybrać opony (Tesla nie ma w ofercie całorocznych, a ja na takich wole, bo nigdy na czas nie potrafię trafić na wymianę).

Wiecie co jest najciekawsze? W ramach protestu/focha, moje obecne auto zepsuło się drugi raz w ciągu 3 tygodni. Początkowo myślałem, że to elektroniczny kluczyk się rozkodował, ruszył na pych, więc potem mechanik myślał, że to rozrusznik, ale okazało, że spalił się jakiś przekaźnik (naprawa 200 zł). W warsztacie ostrzegali jednak, że zwykle przyczyna może być gdzieś indziej. Próbowali ją zlokalizować, ale nic nie znaleźli. I kilka dni temu, zepsuło się znowu. Zgaduje, że znowu zepsuło się to samo.

#tesla #samochody #motoryzacja #naprawasamochodow
anonimowy_programista - Wygląda na to, że zamówiony przeze mnie Model Y już został wy...

źródło: image

Pobierz
anonimowy_programista - Wygląda na to, że zamówiony przeze mnie Model Y już został wy...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wygląda na to, że zamówiony przeze mnie Model Y już został wyprodukowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tesla dostała przelew z Santandera o 2025-11-21 o 13:33:05 i następnego dnia o 15:33:00, status zaczął pokazywać, że auto zostało już wyprodukowane.

@anonimowy_programista: ale, że chcą Ci wcisnąć jakieś auto, które od parunastu miesięcy stoi na dworze i gnije, jako nowe z fabryki? Ciekawe jak bateria znosi takie składowanie.
  • Odpowiedz
@__MadCat paręnaście dni od produkcji do odbioru. Moje juz stoja na dworze po 3lata i gniją i nic im nie jest. Jedno odebrałem 12 dni od produkcji a drugie 6 miesięcy od produkcji
  • Odpowiedz
ale, że chcą Ci wcisnąć jakieś auto, które od parunastu miesięcy stoi na dworze i gnije

@__MadCat: Tesla ma najmniejszy / jeden z najmniejszych inwentarzy w całej branży. Produkuje tylko te auta, które faktycznie ktoś zamówi. Tesla nie ma sieci dealerów, którym wypycha auta, które nie wiadomo, czy znajdą swoich klientów.
anonimowyprogramista - >ale, że chcą Ci wcisnąć jakieś auto, które od parunastu miesi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
to u innych auta stoją i gniją na parkingach.

@anonimowy_programista: u innych jak zamawiasz auto do produkcji, to czekasz 1-3 miesiące na wyprodukowanie i transport. Możesz sam świadomie wybrać auto ze stocka, co najczęściej wiąże się z sporymi rabatami. Sytuacja gdy zamawiam auto do produkcji i jest ono gotowe następnego dnia, co najmniej, by mnie niepokoiła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moje juz stoja na dworze po
  • Odpowiedz
co najmniej, by mnie niepokoiła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@__MadCat: auto zamówiłem miesiąc temu, 27 października. W między czasie dopłeniałem formalności, a Tesla zapewne mogła się upewnić, że ma stan magazynowy wszystkich części w odpowiednich ilościach. Gdy Santander wpłacił kasę, Tesla przystąpiła do produkcji mojego modelu. Tesla ma jeden z najszybszych procesów produkcyjnych.

Tesli zbudowanie auta zajmuje 8-10 godzin, gdzie takie VW robi
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: i co, żadnej kolejki nie ma, tylko kasa wpada i auto leci do produkcji? Można w to wierzyć jak się chce, chociaż jak już to ja prędzej uwierzę w przypadek, że data produkcji zbiegła się z przelewem...
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: @__MadCat kasa nie ma z tym nic wspólnego, mi tesla wystawiła fakturę ze dwa tygodnie po otrzymaniu VIN i zmiany licznika na 0.42xxx km. Najpierw było dla mnie wyprodukowane a potem zapłaciłem

tesla to też nie konkurencja gdzie konfigurator ma więcej kombinacji niż atomów we wszechświecie #pdk tylko jest ich kilkanaście, więc nawet jakbym zrezygnował to i tak auto dostanie kto inny kto zamówił 100% takie
  • Odpowiedz