Wpis z mikrobloga

@sub_zero_1: Powiedział typ, który ostatnio plakał, że Polacy nie mają dzieci, bo mieszkają z rodzicami. A sam ma tylko DWÓJKĘ dzieci poniżej wskaźnika zastępowalności pokoleń xD jaki to jest hipokryta ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@twoj_starrry: No bo ten typ umysłowo jest na poziomie takiego typowego przemądrzałego wujasa z prowincji który na weselu okupuje wiejski stół, w przerwie między kęsem kiełbasy a łykiem bimbru udziela wszystkim bezcennych rad a tymczasem jego największy życiowy sukces to z-------e tokarki z zakładu pracy za komuny
  • Odpowiedz
@stdmat: Nie jest. Minimum to trójka. Wzrost populacji następuje przy czwórce dzieci. Nie mialeś nigdy do czynienia ze statystyką czy tablicami przeżywalności?
  • Odpowiedz
@Jariii: Próbujesz zgrywać osobę bardziej wykształconą niż jesteś w rzeczywistości i w rezultacie produkujesz kompletne idiotyzmy. Odpowiadająca na twoje pytanie: miałem i to w c--j bo notabene jestem po matematyce ze specjalizacją aktuarialną.
  • Odpowiedz
@stdmat: To powinieneś przeprosić swoich wykladowców, bo marnowałem ich czas. Przyjmuje się, że w państwach rozwiniętych współczynnik dzietności zapewniający prostą zastępowalność pokoleń to 2,1 na 1 kobietę czyli około 3 w praktyce że względu na śmiertelność. Dla mniej rozwiniętych populacji jest wyższy.
  • Odpowiedz
@Jariii:

2,1 to 2,1 a nie "3 w praktyce". Do zastępowalności pokoleń wystarczy aby każdy z kimś w parze odchował dwójkę dzieci. Aby to zrozumieć wystarczy pojmowanie matematyki na poziomie szkolnym. Trójkę dzieci to powinny spłodzić jedynie te pary, którym jedno z dzieci zmarło przed osiągnięciem dojrzałości by w ostatecznym rezultacie mieć właśnie tę dwójkę odchowanych. Gdyby każdy płodził trójkę dzieci to każde pokolenie byłoby o blisko połowę liczebniejsze od
  • Odpowiedz
każdy z kimś w parze odchował dwójkę dzieci.

@stdmat: Nie mam pojęcia o co ci chodzi. Może to dla ciebie być szokujące ale kobiety mogą mieć skonczoną ilość potomstwa. Jeden mężczyzna może mieć dzieci z wieloma kobietami, ale na odwrót nie jest to możliwe. Bo w ciąży kobiety są bezpłodne. Tak więc to kobiety limitują populację, nie na odwrót. To nie jest model matematyczny czy jakaś idealna symulacja.

Gdyby każdy płodził
  • Odpowiedz