Wpis z mikrobloga

Jak sie przekonać do grania na padzie? Zawsze grałem na pc, ostatnio kupiłem sobie ps5 I jest dramat. Lubię grać w fps ale to napewno odpada na konsoli przynajmniej na start. Po włączeniu cyberpunka nie potrafie nawet płynnie sie poruszać i biegać a co dopiero strzelać.

Jest jakiś sposób na naukę grania, może jakies gry w których to łatwiej przychodzi?? Czy poprostu to wymaga czasu i trzeba grać?

#playstation #xbox #konsole
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak sie przekonać do grania na padzie?

@Spiderr: Obawiam się, że najpierw musiałbyś nabyć jakąś jednostkę chorobową. Autyzm chyba byłby najlepszy. Szczególnie w kontekście fps.
  • Odpowiedz
@Spiderr: ja trochę próbowałem (bo dużo wygodniej i naturalniej poruszać się w TPP) na padzie ale nigdy w pełni tego nie opanowałem. Planszówki, wyścigi - super. Ale brak precyzji myszki w batmanie czy tumb rejderze mnie w------ł niepomiernie.
  • Odpowiedz
@Spiderr: pozostaje tylko grać, ja zaczałem granie na ps3 w wieku 15 lat, gdzie wcześniej grałem tylko na pc. Wszedł killzone 2 i jaki to był bół. Jendak misja za misją i się człowiek przyzwyczajał. Potem wleciało Bad Company 2 i inne shootery, i było git.
  • Odpowiedz
@Spiderr Na początek odradzam wszelkie fpsy. Zwłaszcza te ruchliwe. Weź sobie ogarnij jakąś platformówkę typu AstroBot, abo jakiegoś samograja co se chodzisz. Może Until Dawn? Lub po prostu odpal sobie Minecrafta
  • Odpowiedz
@Spiderr: kwestia przyzwyczajenia, na początek gry akcji TPP typu GTA, Tomb Rider, Uncharted, Jedi Survivor etc. Na początku miałem tak samo jak Ty, teraz preferuję granie na padzie niemal we wszystkim. Oczywiście konsolowa wersja gier takich jak Stellaris to kpina, ale nawet strzelanki (single) wolę na padzie. W multi nie gram, domyślam się, że osoby z myszką miałyby ogromną przewagę.
  • Odpowiedz
Jak sie przekonać do grania na padzie?

@Spiderr: pomysl w druga strone. pad - urzadzenie skonstrowane do grania w gry vs klawiatura i myszka czyli narzedzia skrojone pod windowsa. kiedys gralem na myszcze i klawiaturze bo nie mialem konsoli, od 10 lat nie wyobrazam sobie grac i machac myszka po biurku. przyzwyczaisz sie.
  • Odpowiedz
@Spiderr cyberpunk chyba ma sterowanie klawiatura na konsolach. Na Xboxie jest na 100% to może i ps ma. Dobrą gierka na początki z padem jest assassin's Creed ja zaczynałem od wspomagania celowania na maxa w opcjach i było git. przez 3 lata grałem w te FPS gdzie działała klawiatura np. Warzone. Kampanię BF1 przeszedłem na padzie na najniższym poziomie ale trochę się męczyłem. Ostatecznie wróciłem do PC xD
  • Odpowiedz
@Spiderr Kiedyś nie wyobrazalem sobie grania na padzie, ale przesiadłem się na konsole z różnych względów, powiedzmy, że byłem zmuszony XD
Ostatnio wziąłem laptopa mojej dziewczyny i włączyłem fortnite, no ni cholery nie umiałem celowac, więc to chyba kwestia przyzwyczajenia
  • Odpowiedz
@Spiderr kwestia przyzwyczajenia. Od zawsze grałem w fps na pc. Po kupnie konsoli kupowałem tam fpsy i grałem normalnie na multi. Raz lepiej raz gorzej szło. Demonizowania padów nigdy nie zrozumiem.
  • Odpowiedz
@Spiderr: Kwestia czasu i wyczucia jak w danej grze jest zaimplementowane np celowanie (w większości po przejściu w ADS celownik sam "przykleja" się do celu, który był najbliżej środka ekranu). Warto sobie też sobie takie rzeczy jak prędkość obracania postaci/kamery ustawić dość nisko (25-33%) i ew. później zwiększać jak już palce przywykną do gałek. Martwe strefy to kolejna rzecz, z którą warto poeksperymentować i ustawić je tak żeby przypadkowe ruchy
  • Odpowiedz
@Spiderr: Kwestia wprawy. Na pececie grałem z 15 lat dopóki był za słaby na GTA V i nowego Tomb Raidera. Kumpel miał X360 gdzie mogłem sobie chwilkę pograć i mimo że na początku brałem się za to jak pies to jeża, to skończyło się na tym, że po miesiącu sprawiłem sobie swoją konsole :P Na czym się nauczyłem dobrze strzelać i poruszać? Na Far Cry 3 i 4. Ile mi
  • Odpowiedz
@Spiderr: całe życie grałem w strzelanki na kompie, Wolf et, cs 1.6, coś go. Wygrane tysiące godzin. Po zakupie ps5 gra na padzie w strzelanki dramat. Obecnie mam jakieś 1300h w fortnite. Dalej celowanie nie jest tak dokładne jak na myszce. Plus że masz wspomaganie celowania i gram tak 4fun więc nie spinam się żeby walić hedy z drugiego końca mapy. Graj a się przyzwyczaisz że na pewno na takim
  • Odpowiedz