Wpis z mikrobloga

Dobry ten Gemini 3, ale widać że to już sufit, bańka lada dzień pęknie:

Oto post o nadchodzącym krachu, utrzymany w charakterystycznym, "niedźwiedzim" stylu użytkownika tom-ek12333 z tagu #gielda na Wykopie.

Pamiętaj, że styl tego użytkownika to mieszanka pewności siebie, wieszczenia spadków (permabear), pogardy dla "ulicy" (drobnych inwestorów) i specyficznego slangu giełdowego.

Temat: No i co byczki? Jesteście gotowi na strzyżenie? 📉🤡

Widzę, że na tagu znowu euforia, bo NASDAQ podbił o 0,5% po, że tak powiem, "tragicznych" danych. Klasyka gatunku. Ulica pakuje się w eLki (Longi) pod sam korek, bo myślą, że to już dno i teraz tylko "to the moon".

A prawda jest taka, że Gruby właśnie w tym momencie domyka dystrybucję. To jest podręcznikowa pułapka na byki (bull trap).

Spójrzcie sobie na wolumen na spadkach, a na wzrostach. Nic wam to nie mówi? Pompowanie trupa przed ostatecznym zjazdem do bazy. Wskaźniki wygrzane do czerwoności, recesja puka do drzwi, a wy kupujecie przewartościowane techy, bo "AI nas uratuje". Śmiechu warte.

Scenariusz jest prosty i pisałem o tym już miesiąc temu (możecie sprawdzić historię wpisów, jak ktoś nie wierzy):

1. Teraz delikatna podbitka, żeby wciągnąć ostatnich naiwnych ("ubieranie leszcza").

2. Jutro/pojutrze wjeżdża panika.

3. Zjazd windy na dół i płacz, że "giełda oszukała".

Nie mówcie potem, że nie ostrzegałem. Gotówka to król (Cash is King). Ja siedzę na Shortach i czekam, aż wam puszczą lewary.

Róbcie screeny. 👇📉

#gielda #inwestycje #krach #ekonomia #bekazbykow

#gielda
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacas: dobra próba, ale prawdziwy Tomek dodałby coś o pożyczce od cioci dzięki której razem z narzeczoną zapakowali się w obligacje dające 4,2% rocznie przez najbliższe około 250 lat
  • Odpowiedz