@niedorzecznybubr: ogólnie nikt kto nie dotyka zarządzania pamięcią fizyczną nie może nazywać się prawdziwym programistą tak więc większość współczesnej branży to konfiguratorzy frameworków i CI a nie programiści
@niedorzecznybubr: frontendziarz to się nadaje do wycentrowania diva, zapytasz go o jakieś koncepcje z systemów rozproszonych, spójności danych, kryptografi, baz danych to zrobi wielkie oczy bo na butkampie nie powiedzieli o tym
@some_ONE: tak samo jak ciebie można zapytać o page-tables, spatial locality, branch prediction, pipelining CPU, context switche, system calle, pamięć virtualna vs fizyczna; wielki backend crudziarzu
@polskie-k0rpo: Jaki sens jest odpytywać kogoś na wykopie skoro jakbym nie wiedział to mógłbym i tak wygooglać i odpowiedzieć, a jakbym odpowiedział, to byś powiedział, że wygooglałem xD
@some_ONE: tbh wiedza przeciętnych backendowcow jest tylko niewiele większa od wiedzy frontendowcow. znajomość komputerów na poziomie słabym. Jedyna różnica jest taka, że znacie z obycia podstawy podstaw security (i tak w większości poprzez Framework), bardzo słabo sieci komputerowe i kodujecie w językach, które pozwalają wykorzystywać wszelakie paradygmaty programowania, a nie same hooki frameworka i CSS jak w przypadku frontasi xD
wygląda na to, że nawet nie masz pojęcia o czym piszesz
@TomSz: w sensie że typowy frontendziarz nie bierze udziału w projektach na tym samym poziomie abstrakcji co typowy backendziarz (czyli jakiś biznesowy monolit/system rozproszony) czy nie mam pojęcia o tym że frontendziarz zazwyczaj nie będzie w stanie nic sensownego powiedzieć na temat architektury rozproszonej, tego jak działają bazy danych czy kryptografii
Czy traktujecie frontendziarzy jak prawdziwych programistów?
ogólnie nikt kto nie dotyka zarządzania pamięcią fizyczną nie może nazywać się prawdziwym programistą
tak więc większość współczesnej branży to konfiguratorzy frameworków i CI a nie programiści
@polskie-k0rpo: Mnie można, bo to wszystko rozumiem ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale za to baz danych, systemów rozproszonych, spójności danych, kryptografi to już nie
@TomSz: w sensie że typowy frontendziarz nie bierze udziału w projektach na tym samym poziomie abstrakcji co typowy backendziarz (czyli jakiś biznesowy monolit/system rozproszony) czy nie mam pojęcia o tym że frontendziarz zazwyczaj nie będzie w stanie nic sensownego powiedzieć na temat architektury rozproszonej, tego jak działają bazy danych czy kryptografii