Wpis z mikrobloga

@morsisko: a jak zapłacisz podatek bez zamiany na normalną walutę? Otrzymujesz na konto walutowe, np. w euro
Przewalutowujesz na konto PLN. Jak jesteś na ryczałcie, olewasz. Jak jesteś na liniówce, to robisz przewalutowanie po kursie NBP i odliczasz prowizję banku.
  • Odpowiedz
  • 0
a jak zapłacisz podatek bez zamiany na normalną walutę?

@luke-mat: No dlatego pytam, czy wymieniasz tylko tyle ile ci trzeba (żeby zapłacić podatki, rachunki i inne tego typu rzeczy), a resztę trzymasz na koncie walutowym w EUR, czy wymieniasz całe wynagrodzenie na PLN?
  • Odpowiedz
@morsisko: to zależy:
-jeśli jesteś na ryczałcie, nie odpiszesz sobie kosztów, to możesz tak zrobić, ale w przychodzie wpisujesz w złotówkach po kursie NBP z dnia przelewu
-jeśli jesteś na liniówce, KPiR nie będzie się zgadzać jeśli chcesz odliczyć prowizję i różnicę kursową NBP-kurs banku z dnia przelewu
  • Odpowiedz
@morsisko wymieniam w kantor.aliorbank.pl, praktycznie nie wymieniam dolarów inwestuje albo wydaje na wakacjach. Zarabiam większość kasy w PLN i starcza na tyle, że nie potrzebuję zmieniać.
  • Odpowiedz
@morsisko: ja przeważnie wymieniam wszystko, ale to różnie bywa, czasem czekam kilka tygodni, czasem piszę do szefa że Trump o--------a i czy mogę pensję dostać miesiąc prędzej ;) każdy grosz różnicy w kursie to u mnie dość sporo pieniędzy, więc jak kurs skacze o 10gr to rozważam wszystkie opcje. Ale jak kurs był kiedyś przez prawie rok poniżej 3.6 to nic nie wymieniałem przez cały ten okres, a znajomi stracili
  • Odpowiedz