Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +22
Uwaga konkurs
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
źródło: 416dfff53e18b9d3eec9d369076a71cd31fa9c9e7bcee53db0990c11fb192167
Pobierz
okoboji +15
to co CEO Columbus Energy odawala na live u Stanowskiego to mina Krzyśka wszystko wyjaśńia
#kanalzero #columbusenergy #columbus #gielda
#kanalzero #columbusenergy #columbus #gielda
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-27 o 22.37.48
Pobierz

#programista15k #programowanie #waluty #pracbaza #pracait
Zapytaj klienta z USA co preferuje - czasami mają wywalone na formę transakcji czasami chcą konkretną - "wire
Ja nie wiem gdzie problem. :)
@kopilop: Od 5 lat wystawiam po kilkadziesiąt faktur z reverse charge w roku i nie miałem nigdy kontroli. ;) Ba! Ja sobie te faktury przyjmuje na konto prywatne, a nie firmowe i nie miałem kontroli.
Jak się prawidłowo rozliczasz to luzik, podatki trzeba płacić i nie będzie problemu.
@BreathDeath: OK, żeby tym zapłacić to i tak trzeba przewalutować. Chyba że się mylę. Mój przypadek jest taki, że chcę tę kase z USA wyciągnąć jako gotówkę / powiększyć stan konta PLN.
Wystarczy, że drugi programista z polski będzie robił wałki
@kopilop: Oni mają do tego dostęp i bez kontroli. :)
Jedynie odpowiadałaby tylko księgowa jeśli twoja księgowa jest również twoim doradcą podatkowym (w co wątpię bo wtedy byś płacił po kilka tys msc za same usługi księgowe)
Fakt, nie musisz prowadzić firmowego rachunku
Podstawę prawną do czego? Do udzielania dobrych rad?
@kopilop: Ja mam JDG, nie ma różnicy czy rachunek prywatny czy firmowy, mrożą wszystko. To nie spółka. :)
@kopilop: Tak będzie na pewno, musi podać z jakiego przepisu jest kara, ja żadnego przepisu nie łamię, wystawiam po prostu faktury i tyle.
Co do przewalutowania: jak twój bank ma tanio to używaj. Jak nie to https://www.walutomat.pl/ . Po konfiguracji wystarczy wysłać przelew na specialne konto i po jakimś czasie pinionszki w złotówkach przychodzą na wybrany numer konta
Ja mam swoje własne podejście do ryzyka, podatek płacę od wszystkich dochodów, darowizny też zgłaszałem więc luzik. :)
No i ja mam konto firmowe ale w złotówkach, z tego konta płacę podatki. :)
Pracowałem (rok bo rok ale pracowałem, wroga swego trzeba znać a najlepiej poznać wroga wchodząc w jego szeregi) w skarbówce w referacie vat i zawsze na takich kontrolach wychodziły małe pierdółki dodatkowo