Wpis z mikrobloga

#pytanie do bardziej ogarniętych komputerowo mirków.

Znalazłem pod wiatą śmietnikowa Acera SF114-31

Był na nim oryginalnie wgrany Windows 10, który mulił i zajmował całą przestrzeń dyskowa.
Laptop sformatowałem, postanowiłem wgrać Chrom Flex, instalacja przebiegła bez problemu, ale przy próbie odpalenia, system nie botuje, instalator widzi dysk emmc, ale bios nie widzi dysku... Próbowałem zmieniać w biosie wszystkie ustawienia, to co podpowiadał czat gpt i bez żadnych rezultatów, obecnie chroma mam odpalonego z pendrive ale nie działa tak jak bym tego chciał.

Komputer ma baterie sprawną w 100% i jest w idealnym stanie także szkoda wyrzucać, a przydałby mi się taki mały lekki do youtuba na działce ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ktoś doradzi jak tutaj SSD zamontować? Niestety ale emmc jest wlutowane do płyty

#komputery #informatyka
apacztengapalka - #pytanie do bardziej ogarniętych komputerowo mirków.

Znalazłem pod...

źródło: temp_file8573417879850872607

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@apacztengapalka: nie ma, że się nie da. po za tym nie ma tak, że instalka wdzi dysk a bios nie. co dokładnie w tym bios robiłeś? wyłączyłeś secure boot? skoro system jak twierdzisz się zainstalował to zawsze możesz uruchomić kompa używając supergrub2disk z usb i tam bedzie wykrywanie systemów. wtedy odpalasz wykryty a potem zajmujesz się bootloaderem . większosć tych lapkow nie ma wlutowanego nawet gniazda dysku wiec montaż innego
  • Odpowiedz
@apacztengapalka: To jakoś tak wygląda jak kwestia metody/ustawien instalacji, skoro instalator dysk widzi i windows wczesniej dzialal - moze w biosie masz ustawione uefi only a zainstalowales legacy albo na odwrot? Sprobuj tez moze jakiegokolwiek linuxa wrzucic na dysk i zobaczyc czy ruszy.
  • Odpowiedz
@apacztengapalka: Na zdjęciach MOBO tego modelu złącza M2 nie widzę więc zostaje albo znalezienie kogoś kto wymieni pamięć EMMC (raczej nieopłacalne) albo przylutowanie zewnętrznego dysku bezpośrednio do portu USB (ale tu znowu nie wiem czy w środku jest dość miejsca żeby gdzieś ten dysk potem upchnąć).
Ew. kup nowe MOBO na Allegro, znalazłem 2 u----i za około 130zł więc mniej więcej cena jakiegoś małego dysku SSD.
  • Odpowiedz
@apacztengapalka: To mozesz jeszcze zmienic na UEFI i zainstalowac os jeszcze raz, tym razem instalujac w trybie uefi, chociaz nie wiem czy chromeos to sam wykrywa, czy trzeba mu pokazac jakos (chociaz powinien to sam ogarnac jezeli sam pendrive jest bootowany w trybie uefi, ale c--j wi, nigdy nie dotykalem tego wytworu google'a)
  • Odpowiedz