Wpis z mikrobloga

✨️ Zanim powstała religia: Życie ludzi w starożytności
#historia #religia #religie #nauka

Czy jest tutaj ktoś kto interesował się dokładniej jak wyglądało życie ludzi przed wynalezieniem religii i w trakcie ich tworzenia?
Są jakieś zapiski nie biblijne/religijne które opisują bez ściemniania jak wyglądało życie ludzi, jak wyglądało ich podejście/nastawienie do życia?

Tak się zastanawiałem, jeżeli ludzie żyli krótko w dużym ryzyku to nie mieli nadziei, stąd mało kto był ambitny, to czy czasem nie dochodziło do jakiś masowych wyskoków różnego typu przez które populacja płacących podatki znacznie malała albo w ogóle znikały całe wioski, a to pewnie był problem dla władców bo nie było komu płacić podatków czy co tam kiedyś płacono i między innymi dlatego stworzono religie?
Na pewno to co dzisiaj jest zakazane i pilnuje prawo odbywało się bardzo często pewnie ci ludzie nawet czerpali z zakazanych rzeczy przyjemności być może nawet niektórzy żyli sobie i byli zadowoleni...

Mnie ciekawi jak to wyglądało jak nie było "bata" nad takimi prostymi ludźmi, czego oni się wtedy bali, a jak się nie bali to co właśnie robili, a może była taka bieda i głód że nie mieli siły nawet i pomysłów na to żeby rozmyślać i po prostu żyli jak zwierzęta zaspokajając tylko instynkty? i to właśnie pchnęło elity do stworzenia magicznego "bez przewodowego" kodeksu żeby zoptymalizować źródło dochodów.

Jak to było, czy znajdę gdzieś jakieś wiarygodne źródła w internecie? Interesował się ktoś z was tymi rzeczami?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie było komu płacić podatków czy co tam kiedyś płacono i między innymi dlatego stworzono religie?

@mirko_anonim: myślę, że religie były przed podatkami. Wyobraź sobie takie pierwotne społeczności zbieracko-łowieckie, które nie bardzo miały jakieś dobra, bo głównie co posiadali to narzędzia do polowania, odzienie, ale nie produkowali dóbr, raczej konsumowali większość tego co upolowali lub zebrali. Nie widzę w tak małej społeczności miejsca na instytucje podatków, bo wszystko odbywało się wspólnie
  • Odpowiedz
@kubako:
Ja myślę że religijność jest starsza od naszego gatunku. Przesłanką do tego jest to że sporo zwierząt chyba rozumie co to śmierć. Ja sam nie jestem raczej religijny, ale jak zaczynam rozmyślać nad naturą wszechświata, nad nieskończonością, początkiem, czy też końcem czasu, to doświadczam pewnych "stanów mistycznych" myślę że ludzie pierwotni jak myśleli na rzeczami które ich przerastały też doświadczali podobnych doświadczeń i to był jakiś początek religii. Potem
  • Odpowiedz
Ja myślę że religijność jest starsza od naszego gatunku. Przesłanką do tego jest to że sporo zwierząt chyba rozumie co to śmierć.

@i-marszi: Inne gatunki owszem - np neandertalczycy prawdopodobnie mieli rytuały i obrzędy. Dlatego mówiłem o hominidach jako pierwotnym źródle tego co dziś nazywamy wierzeniami religijnymi.

Czy inne zwierzęta, rozumiejące istnienie śmierci, faktycznie w związku z tym mają jakieś przemyślenia, które nazwalibyśmy religijnymi to nie wiem. Możliwe, ale z
  • Odpowiedz
Możliwe, ale z braku języka takie pojedyncze pomysły nie mogą się zagnieżdżać i rozwijać tak, jak to się udało uczynić nam dzięki wynalazkowi języka.

@kubako:

Religia to owszem sprawa mocno powiązana z językiem, ale przeżycia mistyczne, metafizyczne czy religijne, to coś więcej niż język. Coś bardziej prymitywnego, pierwotnego. Nie mam na to dowodów, ale w to wierzę ;)
  • Odpowiedz
@kubako:
Tu masz moje przemyślenia, trochę przeredagowane przez AI

Jeżeli religijność i przeżycia mistyczne są wyłącznie funkcją mózgu, to w pewnym sensie muszą być możliwe także u zwierząt. Zwierzęta posiadają bowiem te same podstawowe obszary mózgu, które u ludzi aktywują się podczas doświadczeń uznawanych za duchowe: układ limbiczny odpowiedzialny za silne emocje, struktury ciemieniowe związane z poczuciem „ja” oraz sieci integrujące uwagą i znaczeniem, które u nas tworzą podłoże przeżyć metafizycznych.

Oczywiście
  • Odpowiedz
Nie mam na to dowodów, ale w to wierzę ;)

@i-marszi: Kiedy na to są dowody ;) Doświadczenia mistyczne są normalnie rozpoznane przez naukę jako zjawisko. Zarówno powoli jest coraz lepiej zbadane jako zjawisko neurologiczne (patrz badania nad DMN), jak i doświadczenie psychologiczne (patrz MEQ30, dużo badań na Uniwersytecie Hopkinsa)

Tak czy inaczej masz rację, są jeszcze doświadczenia mistyczne, które od czasu do czasu mogą się przytrafić komuś i które
  • Odpowiedz
Jeżeli religijność i przeżycia mistyczne są wyłącznie funkcją mózgu, to w pewnym sensie muszą być możliwe także u zwierząt.

@i-marszi: wystarczy żeby zwierze zjadło odpowiednie grzyby, aby doświadczyło przeżyć które nazywamy mistycznymi. Aczkolwiek ze względu na brak języka, to doswiadczenie pozostanie jego wyłącznie osobistym przeżyciem, bez możłiwości podzielenia się z innymi. Nie da się z tego zbudować religii. Podczas gdy człowiek mający takie doświadczenie, jak najbardziej mógł się dzielić z
  • Odpowiedz