Wpis z mikrobloga

@mariecziek strasznie to tam uderza. Nie wydaje mi się żebyśmy mieli podobne obrazki w Polsce. Chociaż jeszcze parę lat temu np. w Mińsku mazowieckim w centrum miasta stały sobie takie drewniane domki obok nowych bloków mieszkalnych ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Normalny-czlowiek: Wilno ma piękną bazylikę.

Turystycznie to najlepiej zaparkować przy hali targowej, blisko do Ostrej Bramy i dalej idziesz zwiedzać ulice starego Wilna, a po panoramę miasta najlepiej udać się na kopiec Giedymina. Spokojnie da radę w weekend zwiedzić najważniejsze atrakcje Wilna. Pamiętajcie o picu kwasu i jedzeniu cepelinów
  • Odpowiedz
@Normalny-czlowiek: w Suwałkach jak się wjeżdżało do miasta to były drewniane stare chłopskie chaty - rudery już. Nie wiem czy jeszcze stoją ale to było komiczne, wjeżdżałeś do jednego z większych miast Podlasia a witają cię chłopskie chaty xD
  • Odpowiedz
@Normalny-czlowiek: No może aż takich obrazków to w Polsce i nie ma, ale jak przyjechałem pierwszy raz do Łodzi w 2013 roku, to miasto wyglądało jakby po Drugiej Wojnie światowej tam nikt nic nie naprawiał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To miejsce z fotek mocno się zmieniło w ciągu ostatnich kilku lat. Sporo nowych bloków pobudowali, porobili nowe ulice. Co prawda nikt nie zamierza wypędzać mieszkańców z
mariecziek - @Normalny-czlowiek: No może aż takich obrazków to w Polsce i nie ma, ale...
  • Odpowiedz
@mariecziek Nie mam nic do domków samych w sobie, trochę razi mnie fakt że wiele z nich jest strasznie zaniedbanych (a konkretnie jest tam syf) bo kilka ulic dalej jest alejka bardzo zadbanych drewnianych domków. Filmik w wolnej chwili obejrzę, dzięki ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Normalny-czlowiek: No niestety - taki mamy klimat. W bloku gdzie aktualnie mieszkam, wybudowanym w 1962 roku, już z 2 razy chyba było głosowanie na termomodernizację i ludzie byli przeciwko. Ostatnio było głosowanie na remont klatki schodowej z takim samym wynikiem.
Ludzie wolą kupić a-----l czy kolejne auto, niż poprawić warunki bytu, podobnie pewnie jest z "szangchajem" - większość mieszkańców żyje tam całe życie i nie widzą im się zmiany, bo
  • Odpowiedz