Wpis z mikrobloga

Wlasnie przeprowadzilem rekrutacje dla Lead Cloud Engineera. Gosc znal wszystkie buzzwordy i uslugi cloudowe i wydawal sie ogarniety ale kompletnie odpadal na podstawach typu co to jest SNI, ALNP czy jaki jest SEQ number w TCP dla ACK. Sam nie wiem co myslec...
#devops #pracait
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksos: to wy nie dajecie kandydatom wiresharka na rozmowie i zadanka z TCP/UDP?

Niezły kołchoz tam macie

A weź mi jeszcze powiedz leadzie, skoro 90% stronek używa już HTTP 3 to po co pytasz o TCP skoro wszystko leci przez UDP z QUIC?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@elo_kebab: Czyli to zwalnia kandydata z wiedzy o TCP? LOL 90%, Pracuje na najwiekszej ADN na swiecie i tam wsparcie dla HTTP3 bedzie dopiero od 2027 XD (ba nawet IPv6 jeszcze nie ma dla Proxy)
  • Odpowiedz
Sam nie wiem co myslec...

@ksos: wymyślić jeszcze więcej pamięciówek typu "jak działa TCP od kuchni", bo żaden szczur nie potrafi tego w razie czego wyszukać w 3 minuty. a i koniecznie pół godziny po każdym orgaz^H^H^H przesłuchaniu kandydata rozkoszować się błogą apatią, ćmiąc mentolowego camela.
magda_em - >Sam nie wiem co myslec...

@ksos: wymyślić jeszcze więcej pamięciówek typ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@magda_em: nie no bez przesady, działanie sieci to podstawa xD

To tak jakby powiedzieć że nie ważne że komputer robi obliczenia używając systemu binarnego 0 i 1 bo można to wygooglować, akurat trafne pytania zadał tylko dziwne że nie pytał o HTTP 3 bo 2 to już przeszłość
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@magda_em: Lol przeciec nie pytalem sie co to jest TCP hand off czy timery RTO, tylko podstawy podstaw. Gosc nie wiedzial podstaw a machal certami Kuberentesa
  • Odpowiedz
  • 2
@Strzalka w sensie że senior devops nie wie co to SNI czy tcpdump? Serio? Nigdy bym nie grillował ludzi żeby podbić swoje ego ale to były podstawy podstaw. Praca jako lead dla klienta w USA, za ponad £120k rocznie + 10% bonus plus stocki. UOP
  • Odpowiedz
@ksos: no jezeli pytasz o regułki to tak bez sensu bo sam bym nie odpowiedzial. Natomiast jezeli podalbys przyklad z zycia ze na vmce masz kilka virtualhostow i jeden ci wysypuje certa i jakbys to sprawdzil to przeciez automatycznie kazdy mysli o servernamie i elo.

Praktyczne pytania > regulki
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Strzalka: Przeciez SNI to jest standarowa nazwa uzwana przez kazde Porxy na swiecie, nigdy TLS w wiresharku nie otwierales i nie widziales tam Server Name Indication? XD XD XD XD
  • Odpowiedz
@ksos: no ale widzisz ja tu mam rozjazd bo przewaznie siedze w terminalu i zakladam ze po prostu zrobilbym sobie tcpdumpa i potem grepowal/tailowal. Co komu wygodnie takze tak nawet wiresharka nie mam zainstalowanego. Za bardzo jestes zafixowany na podejsciu ze twoje jest lepsze
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Strzalka: nie chce sie klocic, ale to sa podstawy podstaw. Przeciez nawet z terminala cURL czy openssl wysylasz SNI :) Firma jest z galezi cybersecurity/ networking takze takie cos wypadaloby wiedziec.
  • Odpowiedz
@ksos: I co z tego? To szukajcie dalej. :)

Jak ja zatrudniam to sprawdzam czy typ potrafi rozwiązywać problemy, pytam jakie problemy miał i jak rozwiązał. Nie każdy musi znać się na absolutnie na wszystkim. Ja akurat średnio znam się na debugowaniu problemów sieciowych, bo raczej nie muszę tej wiedzy używać. Jeżeli wy potrzebujecie to szukajcie, ale moim zdaniem nie jest możliwe być zajebistym ze wszystkiego.
  • Odpowiedz
@ksos: a po co cloud inżynierowi sieci? chcesz sieciowca to szukaj network inżyniera. W cloudzie nawet nie zobaczysz datagramów, chyba że będziesz stawiał swoją chmurę. Nawet w kubernetesie jak się bawisz różnymi typami sieci, to masz dodatkowe warstwy które Ci to przykrywają.
  • Odpowiedz
nigdy TLS w wiresharku nie otwierales i nie widziales tam Server Name Indication? XD XD XD XD

@ksos: korzystanie z GUI? no chyba nie
  • Odpowiedz