Wpis z mikrobloga

Chciałbym zacząć przygodę z Home Assistantem.

Aktualnie korzystam z SmartThings i mam już trochę czujników oraz gniazdek - większość na zigbee, a także kamerę wewnętrzną. W przyszłości planuję przejść na smart oświetlenie oraz dokupić 7 kamer zewnętrznych i wideodomofon z kamerą. Do tego dochodzą roboty sprzątające, oczyszczacze powietrza i pewnie z czasem kolejne urządzenia, wiadomo, temat będzie się rozrastał.

Nie mam żadnego doświadczenia z HA, ale od czegoś trzeba zacząć. Liczę, że z pomocą chatagpt uda mi się to ogarnąć krok po kroku

Na start planuję zakup:
1. GMKtec G3 N100 – 16/512 GB
2. SLZB-06M – zastanawiam się, czy wersja bez „M” też by nie wystarczyła?

Co o tym sądzicie? Wystarczy taki zestaw na początek? Czy powinienem dokupić coś jeszcze?

Myślałem też o Home Assistant Green, bo wydaje się mieć najniższy próg wejścia (plug & play). Jednak z tego, co czytałem, może się okazać, że przy większej liczbie kamer (np. przy użyciu dodatku Frigate) Green może być zbyt słaby.

#homeassistant #aqara #smarthome #zigbee
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Birter: ja mam na malinie z podpiętym dyskiem ssd + conbe2, mam kilkadziesiąt urządzeń na zigbee od 2 lat bez żadnych problemów.
  • Odpowiedz
@Birter: imo dużo lepsza opcja to pójść w NUCa.
Stawiasz sobie proxmoxa, HAOS leci jako wirtualka, w LXC możesz sobie postawić chociażby portainera, którego możesz użyć do tworzenia kontenerów (tailscale pod zdalny dostęp, traefik / nginx proxy manager pod domeny i certy, deployment na bazie zmian kodu w githubie czy dowolnym innym repo).
Imo SLZB-06M ma największy sens jak masz router / switch PoE. U siebie takiego nie mam i
  • Odpowiedz
@Birter: zrób tak jak mireczek @Shumitu pisze - proxmox + virtualka to jest właściwa droga, najlepsza elastyczność i bezpieczeństwo. Nic nie równa się z backupami całego VM/Containera. W początkowych fazach nauki przyda się nie raz.
Przy tym, frigate instalujesz jako CT na Proxmoxie, dokupujesz tpu coral i gitara - albo kupujesz od razu lepszy sprzęt na intelu (ja polecam, doklądasz to co za corala) i detekcje dajesz po iGPU,
  • Odpowiedz
@sirgorn: tu prawda, ten dongiel od sonoffa jest gorszy, ale chciałem ograniczyć liczbę kabli, a tego slzb trzeba zasilić osobnym przewodem jeżeli nie masz PoE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Shumitu: op wspomniał o kamerach, więc założyłem, że kamery już ma, albo zamierza mieć - a realnie, PoE to jedyne rozsądne połączenie kamer (ʘʘ) jak nie, to nadal warto się pobawić z tym 1 kabelkiem od zasilania więcej

• Odpowiedz
@Birter: na szczęście wszystkie tuye, zigbee i mattery mam już za sobą.
Nie ważne jak to skonfigurujesz, nie ważne jakiego dongla użyjesz, nie ważne jaka integracja.
Pewnego dnia jedno z urządzeń po prostu się rozłączy. Ty je podłączysz. A po kilku tygodniach rozłączy się inne.

Tylko kable.
  • Odpowiedz
@Shumitu: chłopak sie zastanawia nad greenem bo jest plug and play a Ty mu kontenery i proxmoxa na początek proponujesz, będzie chciał doinstalować dodatki, corala i sie odbije. Zakładam ze w ogóle linuxa nie ogarnia skoro nawet nie chce haos instalowac. Oczywiście masz rację ze to rozwiązanie jest najlepsze, a moze inaczej, najbardziej profesjonalne z największą ilością mozliwosci ale kosztem jebologii stosowanej jesli uczysz sie wszystkiego od 0. Nie każdy
  • Odpowiedz
@Birter: bierz coś z n100/n150 i proxmox jak ludziki piszą bo prawda jest taka, że jak sobie poradzisz z tym a uwierz mi, nie jest jakoś trudno, takie HA to można jednym skryptem instalować w proxmox, to tym lepiej sobie poradzisz w przyszlosci z samym HA frigate kontenerami, jellyfinem sonarrem itd itd.
  • Odpowiedz
@Birter: ja mam taki zestaw jak właśnie piszesz gmktek + SLZB-06M, na to proxmox mega prosta instalacja i potem HA postawione jednym poleceniem z https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/
Masz elastyczne rozwiązanie, które możesz rozwijać o dodatkowe 'wirtualki', nas, pihole czy co dusza zapragnie. Miałem łacznie z 5 malinek od 1nki przez te małe i po przejściu na n100 jestem o wiele bardziej zadowolony prostotą i stabilnością.
  • Odpowiedz