Aktywne Wpisy
kaszaamanna +2516
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
nie_umiem_inwestowac +531
źródło: 1000005415
Pobierz

Aktualnie korzystam z SmartThings i mam już trochę czujników oraz gniazdek - większość na zigbee, a także kamerę wewnętrzną. W przyszłości planuję przejść na smart oświetlenie oraz dokupić 7 kamer zewnętrznych i wideodomofon z kamerą. Do tego dochodzą roboty sprzątające, oczyszczacze powietrza i pewnie z czasem kolejne urządzenia, wiadomo, temat będzie się rozrastał.
Nie mam żadnego doświadczenia z HA, ale od czegoś trzeba zacząć. Liczę, że z pomocą chatagpt uda mi się to ogarnąć krok po kroku
Na start planuję zakup:
1. GMKtec G3 N100 – 16/512 GB
2. SLZB-06M – zastanawiam się, czy wersja bez „M” też by nie wystarczyła?
Co o tym sądzicie? Wystarczy taki zestaw na początek? Czy powinienem dokupić coś jeszcze?
Myślałem też o Home Assistant Green, bo wydaje się mieć najniższy próg wejścia (plug & play). Jednak z tego, co czytałem, może się okazać, że przy większej liczbie kamer (np. przy użyciu dodatku Frigate) Green może być zbyt słaby.
#homeassistant #aqara #smarthome #zigbee
Stawiasz sobie proxmoxa, HAOS leci jako wirtualka, w LXC możesz sobie postawić chociażby portainera, którego możesz użyć do tworzenia kontenerów (tailscale pod zdalny dostęp, traefik / nginx proxy manager pod domeny i certy, deployment na bazie zmian kodu w githubie czy dowolnym innym repo).
Imo SLZB-06M ma największy sens jak masz router / switch PoE. U siebie takiego nie mam i
Przy tym, frigate instalujesz jako CT na Proxmoxie, dokupujesz tpu coral i gitara - albo kupujesz od razu lepszy sprzęt na intelu (ja polecam, doklądasz to co za corala) i detekcje dajesz po iGPU,
Nie ważne jak to skonfigurujesz, nie ważne jakiego dongla użyjesz, nie ważne jaka integracja.
Pewnego dnia jedno z urządzeń po prostu się rozłączy. Ty je podłączysz. A po kilku tygodniach rozłączy się inne.
Tylko kable.
(✌ ゚ ∀ ゚)☞
Masz elastyczne rozwiązanie, które możesz rozwijać o dodatkowe 'wirtualki', nas, pihole czy co dusza zapragnie. Miałem łacznie z 5 malinek od 1nki przez te małe i po przejściu na n100 jestem o wiele bardziej zadowolony prostotą i stabilnością.