Wpis z mikrobloga

Szalom
Swój sezon rowerowy kończyłem gdy temperatura wynosiła poniżej 15 stopni ale w tym roku stwierdziłem że chce pojeździć przy plusowych temperaturach

Mam komin, rękawiczki z merino, koszulkę termo, czapkę, długie ocieplane spodnie i bluzę. Jeździłem tak przy no 15 stopniach bez słońca i było ok

Kupiłem kominiarkę, ocieplacze na buty i nogawki. Jeszcze nie jeździłem w komplecie bo nie wszystko dojechało ale jutro będę testował same nogawki. Z reguły gdy jeździłem w niższych odczuwalnych temperaturach właśnie gdy na termometrze było jakieś 15 stopni to miałem duży problem ze stopami bo jeździłem w 2 parach zwykłych skarpet xD.

mam jednak mały kłopot w zrozumieniu kurtek xD. Oczywiście jak jade rowerem to wieje. Przy 15 stopniach jest to względnie odczuwalne. Przy 10 już jest lipa i nie estem w stanie wytrzymać z zimna. Czy powinienem szukać kurtek z membraną na wiatr czy jednak kupić Softshell i ewentualnie zrezygnować z bluzy, chyba że gdy będzie już naprawdę zimno, dołożyć do warstwy?

Może głupie pytanie ale nie jeździłem gdy było fest zimno. Co prawda zdarzało mi się kilka razy przejechać zima ale wtedy ładowałem na siebie wszystko co się dało i każda trwała może godzinę w teraz chciałbym mimo wszystko jeździć jak latem powiedzmy 50-70 km bez większych problemów z temperaturą
#rower #szosa
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zGdyniMlodyG spróbuj się ubrać cienko ale na cebulkę. Zastanów się gdzie Cię przesiewa: szyja, rękawy, plecy...
Staram się jeździć cały rok rowerem, dziś na spokojnie 30km przejechałem.
  • Odpowiedz
Czy powinienem szukać kurtek z membraną na wiatr czy jednak kupić Softshell i ewentualnie zrezygnować z bluzy, chyba że gdy będzie już naprawdę zimno, dołożyć do warstwy?

@zGdyniMlodyG: przy 6-10 stopniach jeżdżę w kurtce jesienniej rowerowej z decathlonu i koszulce termo na długi rękaw po 3-4h i potrafię się zgrzać. Wiadomo, każdy ma różną tolerancję na zimno i różną warstwę tłuszczu, no ale nie wiem. Jakbym do tego dołożył bluzę
  • Odpowiedz
@zGdyniMlodyG: ta mniej gruba ma na metce RCR Winter Jacket, ale widzę że polskim deku jej już nie ma. Sądzę że zastąpiła ją ta linia: https://www.decathlon.pl/p/kurtka-do-jazdy-na-rowerze-szosowym-meska-zimowa-endurance/_/R-p-345150?mc=8883071&c=Czarny_Br%C4%85zowy

EDIT: ta jednak, tylko w innym kolorze: https://www.decathlon.pl/p/kurtka-rowerowa-szosowa-van-rysel-racer-zimowa-dlugi-rekaw/_/R-p-311996?mc=8569285&c=%C5%BB%C3%B3%C5%82ty

A ta w której jeżdżę w 0-2 stopniach (choć przez max 2h) to: była RC500 i już jej nie ma i zakładam że to właśnie ona może być teraz tym Van Ryselem EDR bo ten sam
  • Odpowiedz
@zGdyniMlodyG mam - Kurtka zimowa rowerowa szosowa Van Rysel EDR Endurance

Do 10 stopni ubierasz pod nią tylko np. potowke. Poniżej bieliznę termo z długim rękawem. Myślę że będzie można zejść do 0-5 stopni. Koniecznie długie zimowe spodnie na szelkach z wysokim stanem. Do tego rękawiczki, komin, czapka i coś na buty.
  • Odpowiedz
@zGdyniMlodyG: ja jeżdżę MTB i zaliczyłam już kilka poranków w temperatura 0 stopni .

Spodnie regaty Highton, komin brubecka, drugi komin pod kask, rękawiczki od chinczyka.
Co do warstw górnych: Brubeck thermo, kurtka raso i przeciwdeszczowa z Decathlona.
Ten zestaw to myślę że i na -5 się nada.

Kurtka raso jest kurtka meza,więc teraz szukam czegoś pode mnie. Zakupiłam górę od chinczyka i będę testować.
  • Odpowiedz
@zGdyniMlodyG: oo. Dzięki za tą informację o xtajgeju^^. Ja dam znać jak protestuje różne kombinacje góry ^^ dałam za tą kurtke 36 ziko wiec nie ma co marudzić. Najwyżej będzie na wiosnę ^^

Ostatnio czytałam o dekatlonowej kurtkce:Oczozjebnyzolty , która ktoś tutaj polecał parę postów wyzej.^^ być może jutro pojadę do dekatlona i zobaczę jaki to ma materiał i jak to leży.
  • Odpowiedz
  • 0
@Trixee: ja teraz jechałem na termo z deca która ma z 10 lat. Triban 100 chyba. Do tego bluza ocieplana i wiatrówka adidasa i góra dawała radę w deszczu przy 5 stopniach. Dół to hit bo spodnie letnie z endury, do tego ocieplacze stanteks i dałem jessxze na to wszystko deca długie ocieplane które mają wkładkę jak z papieru xD. Rękawiczki 4f z merino i na głowę kominiarka na wiatr
  • Odpowiedz