Wpis z mikrobloga

#turboobrazki #portugalia #madera Fanal, położony na północno-zachodnim krańcu maderskiego płaskowyżu Paul da Serra, to jedno z najbardziej niezwykłych miejsc Atlantyku.

Gęsta mgła, powykręcane pnie i drzewa porośnięte mchem. Ten las jest częścią maderskiej Laurisilvy - reliktu dawnych lasów wawrzynolistnych, które w trzeciorzędzie porastały znaczną część Europy oraz rejony wokół Morza Śródziemnego. Do naszych czasów przetrwały jedynie na Maderze, Azorach i Wyspach Kanaryjskich.

Spacer tu daje poczucie obcowania z czymś pierwotnym i nietkniętym, jakby czas zatrzymał się tu na granicy między rzeczywistością a legendą.
PorkaTurbo - #turboobrazki #portugalia #madera Fanal, położony na północno-zachodnim ...

źródło: madera (4)

Pobierz
  • 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Super miejsce ale unikajcie wycieczek zorganizowanych jeżeli tylko możecie bo niestety bardzo poganiają i człowiek nie ma czasu dobrze spokojnie pospacerować.
  • Odpowiedz
jak to mawiają - najbardziej romantyczne pastwisko na świecie :)
szkoda, że jak wszędzie masowa turystyka ściągająca zwykłe bydło (nie mylić z przemiłymi krówkami) za chwilę zmieni się w biletowane, ogrodzone miejsce pełne barierek, płotów i kamer...
zamiast grodzić wszystko dookoła wprowadziłbym gigantyczne kary na te wszystkie instagrametsko-tiktokowe bydło skaczące po drzewach jak małpy.
  • Odpowiedz
@archi999: potwierdzam, że bodą :P

@Pieczarka: w trakcie covidu jeszcze też i banany dawali na lotnisku, weź nie zdradzaj miejscówek ( ͡° ͜ʖ ͡°) znam jeszcze jedną dobrą nieturystyczną miejscówkę w tym klimacie. :)

@Piastan: autobusem z Funchal do Porto Moniz, później się dogadasz z taksówką. Powrót, zejdź lewadą do Ribeira de Janela i autobusem do Porto Moniz. Jak lubisz dreszczyk emocji
  • Odpowiedz
Byłem. Kto by pomyślał, że warto tam zabrać płaszcz przecwdeszczowy, kalosze i ciuchy z długim rękawem xD Natomiast szczerze, bardziej mi się podobały widoki podczas jazdy autem do tego lasu z funchal, niż sam las. No i krowy. Krowy potrafią wystraszyć.
  • Odpowiedz
Fajna ta Madera cała... Zwłaszcza drogi... niektóre po których jechałem to chyba i 60 stopni miały kąt wynoszenia sie... Chyba mocny Nr2 w moich podróżach bo jednak Teneryfa jeszcze większe wrażenie robiła ale Madera i Portugalia tak ogólnie to jednak to ładniejsze regiony niż Hiszpania.
  • Odpowiedz