Wpis z mikrobloga

Mam około 120k wolnych środków. Do tej pory bawiłem się w lokaty, ale w moim banku (PKO BP) są tak słabe, że szkoda strzępić ryja.
Myślę nad przejściem do innego banku i przerzucić na lepiej oprocentowane lokaty.
Obligacje też średnio, bo w perspektywie najbliższych 6-9mc mogę potrzebować tych pieniędzy na wkład własny.
Macie jakieś pomysły w co można pójść? Może jest coś o czymś nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#inwestowanie
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dudekk602 VW bank miał 6.5 proc do końca sierpnia a do połowy października miał 6 proc (jak założyłeś lokatę danego dnia to oprocentowanie zostaje takie jak w dniu założenia nawet jak spadnie bo pojawi się nowe oprocentowanie) można było ustawić lokatę co do dnia od 90 do 180 dni

Teraz ma chyba 4.2 więc spory spadek
  • Odpowiedz
@dudekk602: Mozesz zalozyc konto maklerskie i tam kupic obligacje. Plusy (wzgledem lokat) sa takie, ze nie trzeba nowych srodkow, X platnosci karta, fikołka i pirułeta zeby dostac oprocentowanie. Nie ma tez limitu kwotowego. Poza tym w kazdej chwili mozesz sprzedac te obligacje. Minus tego rozwiazania jedynie taki, ze placisz pewna prowizje maklerowi za to, powiedzmy 0.2%.
  • Odpowiedz
@dudekk602: Jak masz niedługo wyciągać hajs w nierucha, to najłatwiej bez zbędnych bonusowych ceregieli wejść tak jak inni pisali, raisin lub toyota indeksowane oszczędnościowe i masz spokój. Przy bonusowych na velo, pekao czy aliorze masz wyższy procent, ale wystarczy się zapomnieć, nie spełnić jakiegoś warunku i strata z tytułu niezaliczenia bonusowego oprocentowania w danym miesiącu powoduje, że cały zysk w idzie w p---u. W lokaty lub fundusze w tak krótkim
  • Odpowiedz
@dudekk602: Przecież można mieć więcej niż 1 konto i przerzucać sobie środki po tych z korzystniejszą ofertą. Najważniejsze to wybrać takie, które mają w miarę proste warunki "darmowości". :)

Wg mnie to najlepsza strona z ofertami lokat i konto oszczędnościowych z dobrym opisem wymagań i warunków zwolnień z opłat:
https://moneteo.com/rankingi/konta-oszczednosciowe
  • Odpowiedz
  • 1
@dudekk602 spokojnie do 200k możesz rzucać między promocyjnymi kontami oszczędnościowymi 5.5%-7% na 3 miesiące. ING, VELO i kilka innych. W jednym sie kończy, śledzisz do drugiego. I mozesz wypłacać w każdej chwili, jak to na oszczędnościowyn
  • Odpowiedz
@dudekk602: jak na pół roku to nic sensownego nie ma. Stopę zwrotu w takim terminie to tylko h----d. Czyli bez sensu. Jak na chwilę to poszukaj konto oszczędnościowe. One mają czasem nowe profity dla nowych i trwa to z 3 miesiące. Poszukaj sobie w Google. Marcin Iwuć ranking kont oszczędnościowych.
  • Odpowiedz
@dudekk602: 6-9 miechow to stosunkowo krotki okres

Jezeli chcesz zero ryzyka - lokaty kwartalne rozne oprocentowanie w roznych bankach, promocyjne konta oszczednosciowe ma wiekszosc bankow okolo 4% rocznie kapitalizacja miesieczna

Jak interesuje cie duze ryzyko duza zabawa to powodzenia w akcjach, krypto etc.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ranmus jak ktoś zapomina o 5 blikach na miesiąc (chyba najbardziej kłopotliwy warunek, jak sie nie uzywa), to nie zazdroszczę samoorganizacji
  • Odpowiedz
w moim banku (PKO BP) są tak słabe, że szkoda strzępić ryja

@dudekk602: przecież lokatę powinieneś otwierać tam gdzie w danej chwili najlepsze warunki, a nie "w twoim banku". Twój bank powinien być tam gdzie twoje pieniądze mają się najlepiej.
  • Odpowiedz
Obligacje też średnio, bo w perspektywie najbliższych 6-9mc mogę potrzebować tych pieniędzy na wkład własny.

@dudekk602: A czemu w sumie? Nawet 10-latki po takim czasie będą zyskowne, a zawsze można wziąć krótsze, nawet 3-miesięczne.
  • Odpowiedz
@hoRacy: Problem to się zaczyna jak z wyższym oprocentowaniem masz powiedzmy maks. kilkadziesiąt tysięcy złotych, lecisz na promocjach z kilku banków, dodatkowo na żonę osobne konta promocyjne, w każdym każą założyć konto osobiste, mieć odpowiedni wplyw, wydatki, osobne limity na oszczędnościowe i bieżące konto, oraz każą zamówić jeszcze kartę debetową gdzie żeby wyzerować wydatki to też musi odpowiednią pulę ilości i sumy transakcji mieć itd. wtedy bez pilnowania wszystkiego łatwo
  • Odpowiedz