Aktywne Wpisy

PROponujek +329

HoroLive +2
Co dostaliście od babć/rodziców w spadku? Wymieniamy tutaj (nitka)
U nas z żoną:
Ja mieszkanie 45m 2 pokoje po babce (przepisane już dawno, żeby nie było że powiecie że zmieni)
Żona: Pół domu, pół działki we Wrocławiu w super lokalizacji (razem z siostrą na pół)
U nas z żoną:
Ja mieszkanie 45m 2 pokoje po babce (przepisane już dawno, żeby nie było że powiecie że zmieni)
Żona: Pół domu, pół działki we Wrocławiu w super lokalizacji (razem z siostrą na pół)

Ale jak ktoś przyjdzie i powie "ok, to może zróbmy Izbę Inżynierów Oprogramowania i certyfikacje, tak jak mają lekarze i architekci, żeby ograniczyć podaż i podnieść wartość zawodu" to nagle wszyscy obrażeni.
"Ależ ja nie potrzebuję jakiegoś papierka żeby kodzić!"
"To zabije innowacyjność!"
"Open source umrze!"
"Przecież ja sam się nauczyłem i jestem kozakiem!"
No właśnie jesteś kozakiem który zarabia 10k podczas gdy lekarz po równie długiej nauce ma 30k, gratulacje kozaku. Prawnicy mają egzamin adwokacki, lekarze LEK i specjalizacje, architekci uprawnienia budowlane, a programista? "Ale ja zrobiłem tutorial na YouTube".
I potem zdziwienie że junior z 3-miesięcznego kursu aplikuje na te same oferty co wy i hr nawet nie zobaczy waszego CV? Zapytam kiedy ostatnio losowo aplikowaliście na stanowisko lekarza gastrologa bo wiecie czym są jelita i po której stronie jest wątroba? No właśnie, a ktoś napisze hello worlda i aplikuje na deva. #programowanie #programista15k #java #javascript #pracait
Ja ostatnio dowiedziałem się że żeby wystawić certyfikaty energetyczne (w c--j siana na tym jest) to trzeba mieć studia i licencję
@Whiskeyjack29: nie, nikt normalny nie jest przeciwko takiemu pomysłowi, raczej chodzi o to że to nierealne bo wymaga poparcia przez polityków, a dla nich programiści są wrogiem publicznym nr 1. bez zmiany prawa możesz sobie zakładać 100