Aktywne Wpisy
Guadalajara +170
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +195
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Najtrudniejsze zadanie powierz najleniwszemu pracownikowi. On na pewno znajdzie najprostszy i najskuteczniejszy sposób, żeby je wykonać - raz, a dobrze. Bo leniowi nie chce się poprawiać po sobie.
Prawo Murphy’ego
Jeśli coś może pójść nie tak - pójdzie nie tak. A jeśli istnieje kilka możliwych katastrof, wydarzy się ta najgorsza.
Zasada wzajemnej zależności Richarda
To, co przechowujesz latami, można wyrzucić. Ale gdy tylko to zrobisz - okaże się, że właśnie teraz tego potrzebujesz.
Prawo Lermana
Każdy problem techniczny da się rozwiązać, jeśli masz wystarczająco dużo czasu i pieniędzy. Niestety, zawsze brakuje jednego z tych dwóch.
Obserwacja Ettorego
Kolejka obok w Biedronce zawsze przesuwa się szybciej. Ale gdy tylko się do niej przestawisz - to ta poprzednia zacznie iść jak burza.
Prawo Maksymena
Nigdy nie ma czasu, żeby zrobić coś porządnie, ale zawsze znajdzie się czas, żeby to poprawić.
Prawo poszukiwań
To, czego szukasz, leży albo na najbardziej oczywistym miejscu, albo w tym najbardziej absurdalnym. Zacznij więc od tego drugiego.
Zasada Petera
Człowiek jest kompetentny tylko do momentu, aż osiągnie poziom swojej niekompetencji. Im więcej wiesz - tym trudniej ci się dalej rozwijać. W końcu awansujesz tak wysoko, że przestaniesz się nadawać.
Aksjomat Kahna i Orbena
Jeśli nic innego nie działa - przeczytaj w końcu instrukcję.
Brzytwa Hanlona
Nie przypisuj złej woli temu, co można wytłumaczyć zwykłą głupotą.
Prawo Poe’a
Jeśli żartujesz na poważny temat - dopisz, że to żart. Zawsze znajdzie się ktoś, kto potraktuje to dosłownie.
Czwarte prawo Finagle’a
Jeśli coś pójdzie nie tak, każda próba naprawy tylko to pogorszy. Czasem lepiej zostawić sprawy w spokoju.
Prawo dobrowolnej pracy Zimmergiego
Ludzie chętnie zabierają się do roboty wtedy, gdy już naprawdę nie trzeba nic robić.
Prawo Gumpersona
Twoje pragnienie osiągnięcia celu jest odwrotnie proporcjonalne do szans jego realizacji. Im bardziej się spieszysz, tym bardziej wszystko cię spowalnia: zamek się zacina, autobus odjeżdża, a klucz nie trafia do dziurki.
Prawo selektywnego przyciągania
Jeśli coś upadnie - to zawsze w taki sposób, by się najbardziej zniszczyło. Kanapka zawsze spada masłem w dół.
Zasada Pareto
20% wysiłku daje 80% efektu - i odwrotnie. Całe życie działa w tym właśnie stosunku.
Trzecie prawo Chisholma
Każdą twoją wypowiedź ktoś zinterpretuje zupełnie inaczej, niż miałeś na myśli. Bo ludzie są różni, a więc i ich logika też.
Prawo Oulda i Kahna
Im więcej ludzi uczestniczy w spotkaniu i im dłużej ono trwa, tym jest mniej produktywne.
Prawo Parkinsona
Praca zawsze zajmuje tyle czasu, ile jej wyznaczysz. Jeśli masz tydzień, zrobisz ją dokładnie w ostatni dzień.
Prawo Younga
Wielkie odkrycia powstają przez przypadek.
Ósma zasada Finagle’a
Praca zespołowa jest bardzo ważna. Dzięki niej zawsze można zrzucić winę na kogoś innego.
Prawo badań naukowych Murphy’ego
Dla obrony każdej teorii da się znaleźć wystarczającą ilość „badań”.
Prawo Segala
Człowiek mający jeden zegarek wie, która jest godzina. Człowiek mający kilka - nigdy nie jest pewien.
Zasada kiełbasy
Kto lubi kiełbasę i szanuje prawo, nie powinien widzieć, jak powstaje jedno i drugie.
Postulat Harrisona
Każde działanie rodzi równej siły przeciwną krytykę.
Prawo praktyki zawodowej Drew
Ten, kto płaci najmniej, narzeka najwięcej.
Prawo Van Roya
Zabawka, której nie da się zniszczyć, idealnie nadaje się do niszczenia innych.
Banana Rule - zasada bananowa
Jeśli kupisz niedojrzałe banany, znikną, zanim dojrzeją. A jeśli kupisz dojrzałe - zepsują się, zanim zdążysz je zjeść.
#filozofia #cytatywielkichludzi #cytatnadzis
wszystkie stałe są zmienne
wszystkie szczelne złącza przeciekają
Prawo Pascala - kto kopie ten z--------a
a ci bardziej cwani mieli na to riposte
Prawo Wergiliusza - kto kopie ten nie rusza
@ugluck: U mnie było prawo Mariusza, działa tak jak Wergiliusza