Wpis z mikrobloga

Pamiętam jak chciałem się zapisać na kurs kat. D, ale nie załapałem się na dofinansowanie ehh
Teraz sprowadzają inżynierów z kraju gdzie co trzeci to analfabeta, a te ich uprawnienia są warte tyle co jesienne liście. Wiem że autobus to nie prom kosmiczny, ale dlaczego od Polaka wymaga się uprawnień za 10k+, a pan inżynier po prostu wymienia rupie na prawko w indiach, a później dostaje u nas uprawnienia pozwalające poruszać się w całej UE?

#komunikacjamiejska #januszebiznesu #patologiazmiasta #motoryzacja
prostymirek - Pamiętam jak chciałem się zapisać na kurs kat. D, ale nie załapałem się...

źródło: c31eac0f59ae6d4374c777c4b3caa41a733828baf7731b2776609c027ee5a592

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale dlaczego od Polaka wymaga się uprawnień za 10k+, a pan inżynier po prostu wymienia rupie na prawko w indiach, a później dostaje u nas uprawnienia pozwalające poruszać się w całej UE?

@prostymirek: Nie wiem jak świnoujście ale przewoźnicy miejscy najczęściej oferują kurs + lojalkę aż nie odpracujesz a chętnych i tak brak
  • Odpowiedz
  • 1
@Tagliacozzo: Nie mieszkam w dużym mieście i u mnie czegoś takiego nie ma. Co nie zmienia faktu że pan inżynier takiej lojalki nie ma, po prostu wymienił swoje indyjskie uprawnienia na europejskie
  • Odpowiedz
  • 5
@Tagliacozzo: Rozumiem że mam rzucić wszystko i wyjechać na dwa lata do Warszawy? Do tego ten wymóg <20 dni na zwolnieniu lekarskim, zachoruję w ostatnim miesiącu lojalki i mam wszystko zwracać? XD
  • Odpowiedz
  • 2
@blessed_by_swiezonka +79
Jak uznajemy prawa jazdy, dokumenty, uprawnienia, dyplomy z 3 świata BEZ NAWET WERYFIKACJI W PAŃSTWIE POSIADACZA CZY TAKI DOKUMENT JEST WYDANY to w ogóle zlikwidujmy wymóg ich posiadania, bo z automatu 4mld ludzi jest uprzywilejowanych względem Polaka - oni to kupują na bazarach. No ludzie, w Indiach 40%
  • Odpowiedz
@prostymirek: no i czego niby dowodzi to co wysłałeś? Pół roku temu to wspaniale AI pisało że psów nie należy wkładać do opony jak o optymalne PSI zapytałaś.
  • Odpowiedz
@prostymirek Świnoujście to dosyć specyficzny przypadek. Braki wśród kierowców wynikają z dosyć prostej przyczyny: 15 minut autem na zachód można jeździć takim samym autobusem w miasteczkach przygranicznych w Niemczech za takie same pieniądze, ale w €. Po co więc mają jeździć po Świnoujściu, skoro mogą zarobić 3x więcej u Niemca, poświęcając na dojazd do pracy kilkanaście minut więcej.

Odwiedzając różne miasteczka od Świnoujścia na zachód w autobusach wśród kierowców słyszałem tylko
  • Odpowiedz
Nie wiem jak świnoujście ale przewoźnicy miejscy najczęściej oferują kurs + lojalkę aż nie odpracujesz a chętnych i tak brak

@Tagliacozzo: a ile płacą? Cała ta narracja z przyjęciem milionów imigrantów z Afryki i biednych krajów to wielki biznes szukający sposób uniknięcia płacenia godziwych stawek.
  • Odpowiedz
@prostymirek: tyle się czyta na wykopie, że Polacy są wybitnymi specjalistami we wszystkim, są najpiękniejsi i najinteligentniejsi to czemu Polska nie jest potęgą, utopią z takimi specjalistami? Wyjedź do USA czy jakiejś wolnościowej Arabii to będzie ci lepiej.
  • Odpowiedz
Sam wpis jest całkiem zabawny w kontekście Polski bo to "nasi kierowcy" od momentu wejścia do UE jezdza po całej Europie z frachtem i "psują rynek".

@Morf: Hola, hola. Ale jak wchodziliśmy do UE to nikt nie mówił że w zamian mamy Hindusów wpuszczać.
Jak wpuścili naszych na rynek, to niech mają. Osoba która została w kraju ani nic z tego nie ma, ani żadnego wpływu na to nie miała.
  • Odpowiedz
A na ściąganiu niewolników zyskują tylko janusze i korpo, więc nie wiem po co tego bronicie. Chyba tylko dlatego że ulubieni politycy tak mówią.

@Gjbgghbhhjj: Zyskuje też klient/pasażer autobusu. Bo nie ponosi kosztów wyższej ceny biletu. A wiadomo że jak spółka musi więcej zapłacić kierowcy to podniesie ceny biletu. Albo dostanie większą dotację z miasta, kosztem podatkow które płaci mieszkaniec i innych projektów na ktore pieniędzy nie starczy. Ergo tańszy
  • Odpowiedz
Super, zastąpmy wszystkich hindusami, dzięki temu będziemy mieć więcej pieniędzy

@prostymirek: Ja nie mówię ze to jest super, ja tylko mówię ze korzysta na tym portfel mieszkańca. Płaci mniej za bilety, mniej pieniędzy idzie z kasy miasta na utrzymanie autobusów.
  • Odpowiedz