Aktywne Wpisy

Amigoyamigo +79
Wyjechałem z Polski w 2017 i to chyba była najlepsza decyzja w moim życiu. Oczywiście zachód ma też swoje problemy, nigdzie nie jest różowo i koszty życia są różne ale mimo wszystko codziennie rano budzę się z uśmiechem na twarzy że nie jestem w ojczyznie. Jestem po prostu szczęśliwy. Szczęśliwy że nie muszę codziennie walczyć o przeżycie, szczęśliwy że mam normalna pracę, szczęśliwy że moje pieniądze z podatków idą na normalne usługi

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

W odpowiedziach przewijały się posty w stylu załączonego screena, które bagatelizują problemy, o których pisał autor wątku. Czy w obecnych czasach, kiedy na rynku nie jest już tak kolorowo jak kilka lat temu spotykacie się z podobnym podejściem, tzn. nadgorliwością w pracy, sztuczną presją ze strony innych współpracowników czy ogromną chęcią wykazania się na każdym polu, często kosztem czasu wolnego?
#pracait #programista15k #korposwiat
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-2 o 11.27.06
Pobierztak jak ktoś taki jest to sytuacja rynkowa nie ma znaczenia, bo to cechy osobowości
@szmichal: tak kiedyś mieliśmy rozkminę z ziomkami z pracy że to jest w IT niesamowite, spróbuj znaleźć inną branżę "inżynierską" gdzie rozpoczynasz realizację projektu bez analizy i gotowej architektury
"tutaj jednak
Przyszedłem do projektu, gdzie analityczka na koniec sprintu się pytała programistów co zrobili, żeby dokumentację spisać. Jakiś absurd.
Potrzebowali chwili, żeby się przestawić, że mają czekać na moje analizy, które schodziły nisko. Opisane dokładnie, z którego pola mają być pobrane dane, gdzie zapisane w bazie. Po jakich kluczach ma być robione łączenie danych z tabel do raportów.
Dokumentację API
po prostu przestańcie pracować z polakami. wtedy większość problemów znika i można spokojnie żyć
agile nijak ma się do tego że masz zaczynać projekt bez analizy, zrozumienia procesów i bazowej architektury
a może nie dodatkowo, bo jeśli od programisty oczekuje się że będzie i architektem i devopsem i programistą i po części analitykiem, to nie widzę przeszkód żeby taki analityk rozumiał też rozwiązania od strony technicznej, jak nie rozumie to się nie nadaje do pracy jako analityk w IT ( ͡° ͜ʖ ͡
@kowalzmetina: tak, poza pracą po godzinach, a drobiazgi w CR odpadły jak zostałem przeniesiony z ultra z-------o zespołu.
@szmichal: wiesz co, jak już ten analityk dojechał do tego jak to ma wyglądać, to równie dobrze mógł to zaimplementować, bo to on wykonał trudniejszą większość roboty.
no pewnie z takiego że do tego potrzeba innych umiejętności, a jeden człowiek się nie rozerwie i jak będzie miał robić wszystko to będzie robił 2 razy wolniej