Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +309
Pięć głównych, konkretnych powodów, dla których warto mieszkać w Polsce a nie w innym kraju i nawet nie próbujcie tego podważać.
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-11 121046
Pobierz
MonazoPL +120
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: 1500x1500 v2
Pobierz

Czy warto oszczędzać na młodości, aby przejść na FIRE?
Jestem orędownikiem wolności finansowej, ale wykazuję daleko idący sceptycyzm w stosunku do skrajnego oszczędzania celem jej osiągnięcia.
Co to za życie? Nie kupuje iPhonów ani samochodów, so far so good ale też nigdzie nie wyjeżdżać, nie uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, zadowalać się śmieciowym jedzeniem… To nie brzmi fajnie. Ja wiem, są ludzie żyjący z zasiłków socjalnych, którzy są szczęśliwi, że wystarcza im na fajki i flaszkę. Ale chyba nie do tego typu „FIRE” aspirujemy.
A rodzina, żona, dzieci? Przydałoby się większe mieszkanie. No i jednak większy samochód. No i dzieci jednak kosztują. Oczywiście dalej można oszczędzać, ale będzie to trudniejsze. Czy to też odrzucić powinniśmy?
Gdy odrzucę wszystko i pójdę n FIRE będę miał to na co przez najważniejszy czasz życia oszczędzałem, tylko problem jest taki że w tym wieku już siły i zdrowie nie to co kiedyś i radość z takiego życia już nie taka jak byłaby kiedyś.
Na wszystko jest czas i pora, a czasu cofnąć się nie da :)
#gielda #oszczedzanie #zalesie #finanse
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
To że ty biedujesz nie znaczy że wszyscy tak żyją
@darktemplar: jest cała masa zawodów gdzie możesz być na własnej działalności i w zimę jest mniej zleceń np.
Więc wtedy spadasz do gorących krajów na potężną eksploracje, wyprawy, odkrywanie dzikich szlaków, etc
@mirko_anonim: nie warto. Ale to nie jest zero-jedynkowe pytanie. Tu odpowiedzi może być więcej. Nawet jako dwudziestolatek można odkładać np 6-7% wynagrodzenia. Nie będą to kokosy, nie zrobią dużej roboty w dążeniu do FIRE, ale zbudują coś kluczowego w dążeniu do FIRE - nawyk oszczędzania i inwestowania. Więc ich rola w tym momencie to nie budowanie kapitału, bo raczej mając dwadzieścia
Przecież masz jeszcze pełno fajnych rzeczy do zrobienia, przeżycie i dalej będziesz sprawny i mlody przez wiele lat.
Wiadomo że to nie będzie takie samo jak w wieku 20 lat, ale może być podobne :)
Tutaj jest pewienważny aspekt. Bo trzeba sobie postawić pytanie, ilu ludzi poświęci wygodne życie w swoim najlepszym okresie młodości, w zamian za obietnice odpoczynku
Mówili nam - oszczędzaj, odkładaj na emeryturę, a oni w tym czasie kupowali nieruchy i ziemię
To co trzymałeś wszystko w gotówce? Przecież jakbyś trzymał w globalnych ETFach to byś nie stracił a jeszcze finalnie zyskał na tym. Obligacje indeksowane inflacją też by co najmniej na zero wyszły.
Z czasem straciłem też zapał do ciągłego poszukiwania inwestycji i tylko oszczędzałem, pracując i zarabiając, więc kara musiała mnie dopaść za pasywność. Dopadła. Fajer in de hole. 😆