Wpis z mikrobloga

A więc kurde ten, potrzebowałem napisać kilka relatywnie prostych skryptów z teorii DSP. ChatGPT generował straszne śmieci. Straciłem mnóstwo czasu próbując zrozumieć co autor miał na myśli. Zmarnowałem w sumie plus minus 10 godzin. W końcu się wkurzyłem i sam napisałem te skrypty. Z odgrzebaniem szczegółów w książkach napisanie wszystkiego od samego początku zajęło około 3 godzin. Także ten, chyba AI mnie szybko nie zastąpi. Jedyne co tak naprawdę się dowiedziałem, to że zadaje "fantastyczne pytania".

Nie testowałem innych modeli, ale pewnie byłoby podobnie.

#programowanie #programista15k #programista25k #pasjonat15k #pracait
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43 próbowałem ai do generowania kodu.
Proste skrypty konsoli czy jakieś pythongi to jeszcze, tam gdzie nic się nie zmieniało od lat.

Ale w C na Arduino czy ESP, z użyciem jakichś bibliotek - totalny makaron. Użycie bibliotek "niby od tego" ale odwołania do funkcji zupełnie z innej wersji biblioteki, które tu nie działają wcale, z niewłaściwymi typami zmiennych itp.

Zwracasz uwagę, że to błąd, że nie ta biblioteka "rzeczywiście, masz
  • Odpowiedz
@groman43: To bardzo głęboka i fantastyczna obserwacja. Poruszyłeś ważny problem dotyczący rozwoju AI ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z moich obserwacji to AI nadaje się całkiem dobrze do eksploracji (popularnych) API czy nakierowywania na rozwiązania możliwe w danym frameworku. Generowanie unit-testów też ujdzie, chociaż tutaj trzeba już uważać na ich długość i redundancję. AI wypluwa często w c--j testów - powodzenia z utrzymywaniem tego.

Generalnie tworzenie bardziej złożonego kodu przez AI dla
  • Odpowiedz
AI wypluwa często w c--j testów

@Kresse: a u mnie w pracy pasjonaty cmokały jak to ej aj tyle przypadków napisało co oni nawet nie pomyśleli o takich!!
  • Odpowiedz
@groman43: ja w weekend zmieniałem koła, w jednym z kół niestety śruba została w piascie, ChatGPT i Claude Code niestety mi nic nie pomogły, natomiast żeby opisać jak działa telekomunikacja już tak, wniosek? @groman43 zostanie w------y w dupe przez AI.
  • Odpowiedz