Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: do gastrologa i nie jeść u żółtków XD Kuźwa pełno tam oleju roślinnego na którym smażą te swoje potrawy, do tego nawalą glutaminianu sodu i widocznie twoje jelita reagują jak reagują. W domu tez tam często masz?
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim tez czasem miewam podobnie, ale nie w tak krotkim czasie, jak Ty. Wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze to moze miec cos wspolnego z trawieniem tluszczu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @mateos11: Jem takie rzeczy sporadycznie. W sumie to pierwszy raz w tej knajpie i pewnie z 10 raz w życiu taki typowy chinol jako knajpa. To było spotkanie ze znajomymi. Oni nie mieli problemów żołądkowych mimo, że najedli się pod korek.
W domu tak nie mam ale tylko dlatego, ze nie jem pod korek. Jak będę chciał to będę tak miał, wystarczy, że zjem dwie porcje
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim mozesz pojsc do innego lekarza, opowiedziec, ze masz objawy podobne do IBS i wtedy dostaniesz kolonoskopie. Ewentualnie ze chcialbys profilaktycznie zrobic.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @utilek: No właśnie ten szybki czas jest najbardziej zadziwiający. Jak niby tak szybko to leci przez jelita albo uruchamia je aby pozbyły się tego co już jest, ale nie w normalnej formie tylko już biegunkowej.
O tych tłuszczach też się mi to nasuwa bo i ten kolor kału robi się z żółtą poświatą (na papierze, bo kupa w sedesie jest normalnie ciemna). Ale niby wszystkie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @utilek: Mój lekarz właśnie coś wspominał o IBS, brałem nawet probiotyk z IBS w nazwie. Ale skoro problem jest tylko jak się przejadam to mam tego nie robić i problemu nie ma. I rzeczywiście, czasem miesiącami problemu nie ma, ja się nie przejadam i jest ok i nawet nie myślę o tym. Ale wpada wesele/grill czy wyjście na takie jedzenie bez ograniczeń i się pojawia...
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim na chłopski rozum moze problemem jest to, ze za bardzo napchany zoladek powoduje wypychanie jedzenia i soku zoladkowego do jelita, co je podrażnia i powoduje taka reakcje. Ale to pewnie bzdurna teoria.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak człowiek je, to organizm "przepycha" to co w jelitach dalej by zrobić miejsce dla tego co trafia do żołądka, dlatego często ludzie dopiero po porannej kawie muszą na dwójkę bo ona też pobudza perystaltykę jelit i tak się dzieje u Ciebie. A dlaczego biegunka to może być przyczyn wiele. Czy woreczek żółciowy oglądał Ci ktoś na USG i jest w porządku? Żółta kupa może świadczyć o problemie z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilmerg: Wow, dzięki. Brzmi sensownie ale wiele jest opcji.
Masz do polecenia jakieś enzymy trawienne? Co kupić.
Co do tego jedzenia po korek - mogę miesiącami jeść normalnie i problemu nie będzie. Pojawia się przy większych porcjach. Takich podwójnych.
To wyjście do knajpy które opisywałem to nie było 10 czy 15minut tylko dobre półtorej godziny siedzenia i jedzenia. No i w tym czasie musiałem lecieć do toalety. Pewnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilmerg: I jeszcze dopisze. Ja od paru lat zauważyłem, że kupę robię jak wstanę. Kiedyś tak nie miałem, losowo w ciągu dnia robiłem. A od paru lat właśnie rano, wstaje, myję zęby i już mi się chce. I jest to taka zdrowa kupa, bez parcia, wszystko na raz, żadnej biegunki. Ale nie zwracałem na to uwagi. Powiedziałem lekarzowi to powiedział, ze tak działa grawitacja i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja brałem kiedyś coś takiego jak miałem objawy przypominające sibo i mi pomogło, ale jest sporo różnych to najlepiej poczytać jaki ma skład i jakie opinie i możesz przy większych posiłkach spróbować. Jak nie masz wrzodów żołądka to raczej nie jest to groźne ale zawsze możesz też skonsultować z lekarzem
https://allegro.pl/oferta/aliness-multi-enzyme-complex-pro-kompleks-enzymow-90-kapsulek-7408250097
  • Odpowiedz