Wpis z mikrobloga

✨️ Co robić, gdy po jedzeniu masz biegunkę?
Mam taki problem, że jak zjem porządnie tak do syta, pod korek, to od razu dostaje biegunki. Czasem jeszcze w trakcie jedzenia, a czasem kilka minuta po. Bardzo mnie to dziwi, że reakcje organizmu jest taka szybka. Ale na co dzień nie jadam tak dużo, raczej normalne porcje i problem zupełnie nie występuje. Zdrowa kupa codziennie. Mam tak dopiero od kilku lat. I zdarza się kilka razy w roku. Dziś właśnie miałem taką sytuacje. Byliśmy ze znajomym w knajpie azjatyckiej gdzie płaci się raz i je ile chce. No i niestety, już w trakcie jedzenia dostała takiego strzała. 30 sekund i bym zrobił pod siebie gdyby nie łazienka. Nie jest to może taka biegunka, że woda leci, bardziej konsystencja budyniu. Ale objawia się też takim żółto-pomarańczowym kolorem (na papierze to widać).
Poprzednio taką sytuację miałem na weselu.
Wydaje mi się, że dodatkowo a-----l może potęgować ten problem ale pije go bardzo rzadko, kilka razy w roku. I to właśnie przy jakiś grillach czy na weselu. I wtedy problem się pojawia. Oczywiście mam tu na myśli jakieś nieduże ilości alko, a nie upijanie się do nieprzytomności.
Co mi może być i czy brzmi to niebezpiecznie? Oczywiście u lekarza byłem. Wyniki z krwi w normie (morfologia, tarczyca, trzustka, wątroba, nerki, lipidogram, brak jakiś niedoborów w witaminach itp), mocz i kupa badane i jest ok, na usg nie widać nic. Lekarz kazał pobrać probiotyk i tyle. Jak się nie przejadam to problemu nie ma więc mam się nie przejadać. To tyle.
Jestem zdrowy, żadnych leków nie przyjmuje, odżywiam się normalnie i raczej zdrowo, gotujemy w domu samemu, sport uprawiam, nie mam nadwagi ani żadnych innych problemów. Wiec 37 lat. Mam tak może od 32-33 roku życia. I mam wrażenie, jakby to narastało z czasem. Zdarza się częściej. Ale dalej rzadko bo jadam tak sporadycznie.
#dieta #zdrowie #medycyna

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: do gastrologa i nie jeść u żółtków XD Kuźwa pełno tam oleju roślinnego na którym smażą te swoje potrawy, do tego nawalą glutaminianu sodu i widocznie twoje jelita reagują jak reagują. W domu tez tam często masz?
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim tez czasem miewam podobnie, ale nie w tak krotkim czasie, jak Ty. Wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze to moze miec cos wspolnego z trawieniem tluszczu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @mateos11: Jem takie rzeczy sporadycznie. W sumie to pierwszy raz w tej knajpie i pewnie z 10 raz w życiu taki typowy chinol jako knajpa. To było spotkanie ze znajomymi. Oni nie mieli problemów żołądkowych mimo, że najedli się pod korek.
W domu tak nie mam ale tylko dlatego, ze nie jem pod korek. Jak będę chciał to będę tak miał, wystarczy, że zjem dwie porcje
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim mozesz pojsc do innego lekarza, opowiedziec, ze masz objawy podobne do IBS i wtedy dostaniesz kolonoskopie. Ewentualnie ze chcialbys profilaktycznie zrobic.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @utilek: No właśnie ten szybki czas jest najbardziej zadziwiający. Jak niby tak szybko to leci przez jelita albo uruchamia je aby pozbyły się tego co już jest, ale nie w normalnej formie tylko już biegunkowej.
O tych tłuszczach też się mi to nasuwa bo i ten kolor kału robi się z żółtą poświatą (na papierze, bo kupa w sedesie jest normalnie ciemna). Ale niby wszystkie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @utilek: Mój lekarz właśnie coś wspominał o IBS, brałem nawet probiotyk z IBS w nazwie. Ale skoro problem jest tylko jak się przejadam to mam tego nie robić i problemu nie ma. I rzeczywiście, czasem miesiącami problemu nie ma, ja się nie przejadam i jest ok i nawet nie myślę o tym. Ale wpada wesele/grill czy wyjście na takie jedzenie bez ograniczeń i się pojawia...
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim na chłopski rozum moze problemem jest to, ze za bardzo napchany zoladek powoduje wypychanie jedzenia i soku zoladkowego do jelita, co je podrażnia i powoduje taka reakcje. Ale to pewnie bzdurna teoria.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak człowiek je, to organizm "przepycha" to co w jelitach dalej by zrobić miejsce dla tego co trafia do żołądka, dlatego często ludzie dopiero po porannej kawie muszą na dwójkę bo ona też pobudza perystaltykę jelit i tak się dzieje u Ciebie. A dlaczego biegunka to może być przyczyn wiele. Czy woreczek żółciowy oglądał Ci ktoś na USG i jest w porządku? Żółta kupa może świadczyć o problemie z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilmerg: Wow, dzięki. Brzmi sensownie ale wiele jest opcji.
Masz do polecenia jakieś enzymy trawienne? Co kupić.
Co do tego jedzenia po korek - mogę miesiącami jeść normalnie i problemu nie będzie. Pojawia się przy większych porcjach. Takich podwójnych.
To wyjście do knajpy które opisywałem to nie było 10 czy 15minut tylko dobre półtorej godziny siedzenia i jedzenia. No i w tym czasie musiałem lecieć do toalety. Pewnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilmerg: I jeszcze dopisze. Ja od paru lat zauważyłem, że kupę robię jak wstanę. Kiedyś tak nie miałem, losowo w ciągu dnia robiłem. A od paru lat właśnie rano, wstaje, myję zęby i już mi się chce. I jest to taka zdrowa kupa, bez parcia, wszystko na raz, żadnej biegunki. Ale nie zwracałem na to uwagi. Powiedziałem lekarzowi to powiedział, ze tak działa grawitacja i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja brałem kiedyś coś takiego jak miałem objawy przypominające sibo i mi pomogło, ale jest sporo różnych to najlepiej poczytać jaki ma skład i jakie opinie i możesz przy większych posiłkach spróbować. Jak nie masz wrzodów żołądka to raczej nie jest to groźne ale zawsze możesz też skonsultować z lekarzem
https://allegro.pl/oferta/aliness-multi-enzyme-complex-pro-kompleks-enzymow-90-kapsulek-7408250097
  • Odpowiedz