Wpis z mikrobloga

Ile mieliście oszczędności/wkładu własnego jak zaczęliście budowę / kupiliście dom? Marzy mi się własny dom z kawałkiem działki, ale obawiam się że bez przynajmniej 200k to nawet nie ma co o tym myśleć.. mówię o wsiach/małych miastach (do 50k mieszkańców)

#domy #nieruchomosci #budowadomu #dzialka #finanseosobiste #kredythipoteczny
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siemawpadajdomejkuchni: kolega sam zaczął budować jak tylko nazbierał na fundamenty, działkę miał od rodziców i bez kredytów powoli sobie stawiał jak tylko udało mu się na jakiś etap zaoszczędzić. Nazbierał na ściany, stawiał ściany, nazbierał na dach, stawiał dach, ale to złota rączka, sam wszystko robił, w 3 lata cały dom sobie postawił z instalacjami.
  • Odpowiedz
@siemawpadajdomejkuchni: ja mam obecnie 400 k oszczędności bez działki (działka w mojej okolicy 200k) i mam wrażenie że mnie na to nie stać. Odkładam rocznie 100k mieszkając z rodzicami. Też się zastanawiam nad budową ale boję się że ugrzezne na 5-7 lat z budową i utknę u rodziców na tyle lat. Im dużej wzlekam tym gorzej i nie wiem co robić. Chciałbym dom ale nie wiem czy mnie to nie
  • Odpowiedz
  • 0
@zeszyt-w-kratke jak nie mieszkałes nigdy sam w domu, to budowa Cie przerośnie pod względem decyzji ktore trzeba podjąć. Polecam jakiegos blizniaka/szeregowiec lub kupić jakis z wtórnego.
  • Odpowiedz
@siemawpadajdomejkuchni: moim wkładem była działka, kredo na budowę do deweloperki a z oszczędności i tego co jeszcze ciułałem w trakcie budowy jakieś 125k-175k wykończenie + umeblowanie (IKEA) + dodatkowe wydatki na jakieś prace terenowe, tylko że wykończenie w środku robiłem sam tak w 90% no i są jakieś jeszcze pierdoły do dokończenia typu regipsy na górze, parapety w środku też czekają

domek 100m2 zabudowy
  • Odpowiedz
  • 0
@Gbr w sensie gotowego od dewelopera,ale polecam bliźniaka bo fundusze mu nie pozwalają raczej na wolnostojącego gotowy. @zeszyt-w-kratke mieszkasz sam w domu rodzinnym, który sam naprawiasz ?
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: @siemawpadajdomejkuchni Mireczki, więcej odwagi. Jak macie kasę na działkę i zostanie Wam tak min. 50-100k to jest dobrze. Ważne też ile możecie miesięcznie odłożyć.
Samo szukanie działki jest czasochłonne, polowanie na okazję może zająć 2 lata. Czyli zgromadzone sianko i tak rośnie. Po zakupie działki, rozpocznie się proces projektowania, pewnie da to +/- 12 miesięcy od zakupu działki, czyli kolejny okres przy którym oszczędności rosną, a wartość działki
  • Odpowiedz
@siemawpadajdomejkuchni: 25k oszczędności hehe
80k dała mama
to pozwoliło na wkład własny na zakup domu na działce 5000m2
kredyt około 360k
Udało sie kupić przed covidem, teraz jak bym chciał sprzedać to bym wołał koło miliona pewnie XD

tak trzeba żyć
  • Odpowiedz