Wpis z mikrobloga

• 4
@straszny_cham do trymowania statku powietrznego .. jak wsiądziesz do szybowca, a masz lekką nadwagę, ale nadal w granicach dopuszczalnej wagi dla pilota, to w czasie lotu, szybowiec będzie ciężki na łeb (przód) i żebyś mógł utrzymać stałą prędkością, np optymalną, będziesz musiał non stop podciągać drążek sterowy na siebie .. używając trymera, możesz to wytrymować i odciążyć swoją rękę, ster itp.
Trymer służy do trymowania.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: do unoszenia/obnizania nosa samolotu bez potrzeby ciągłego ciągnięcia/pchania drążka. Jeżeli chcesz się wznosić samolotem to ciągniesz drążek do siebie, trymujesz go i możesz puścić drążek a samolot dalej będzie się wznosił
  • Odpowiedz
@Anhed: w zależności od prędkości, nos samolotu opada lub unosi się, mniejsza prędkość - opada, większa prędkość - unosi się. Oczywiście jest to skorelowane z wagą samolotu. Przyspieszasz - trymujesz w dół abyś nie musiał pchać od siebie cały czas wolantu. Analogicznie w drugą stronę :)
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Tak, ale jeżeli lecisz na stałej przepustowości to wpływ na uznoszenie czy opadanie ma trym i do tego on służy. Jasne że przepustowością silników można regulować wznoszenie czy opadanie ale samo działanie trymeru polega na regulowaniu kąta nachylenia.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: w trakcie lotu zarówno punkt ciężkości może się przemieszczać (bo np. zmienia się rozłożenie paliwa), jak i środek parcia aerodynamicznego (bo np zmienia się prędkość, chociaż to raczej dotyczy chyba już prędkości około dźwiękowych)
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Tak ogólnie to wszystkie trymery służą do niwelowania sił na drążku.:)
A dlaczego te siły na drążku powstają to już temat na kawał rozprawy i przynajmniej litr wspomagacza.:P
  • Odpowiedz
myślę że i ty i ja mamy rację, i obaj wiemy o co chodzi. Nawet raz miałem okazję robić to nie na symulatorze xD

@straszny_cham: Zobacz jak się trymuje samoloty odrzutowe z silnikami pod skrzydłami bez fly-by-wire, jak np. 737, tam to się ten trymer mocno przydaje, np. żeby wolant Ci zębów nie wybił przy przejściu na drugi krąg( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nie jest źle, samo paliwo sporo kosztuje

@Anhed: Jak pogadasz z chłopakami na forum lotniczym to można dużo taniej. Wiele osób nabija godziny do licencji i chętnie przyjmą pasażera za zrzutkę na paliwo.
  • Odpowiedz