Aktywne Wpisy
Guadalajara +152
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +177
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

kaszak ma rację, że ds1 to najlepsza gra od from software ? jak nie, to która jest nr 1 ?
u mnie to wygląda tak:
1.bloodborne
Karny ludologiczny k---s, bo nie ma w ankiecie faktycznie najlepszej gry FS (ogólnie nie lubię soulslike'ów, bo są zbyt casualowe), czyli Nightreigna.
Nightreign stara się w minimalnym stopniu ograniczyć casualową naturę soulsów (czyli możlliwość wykucia się ich na pamięć, opcję przegrindowania, hard cheese'a etc.) Oczywiście dalej można nauczyć się boss fightów na blachę itd, ale dzięki temu, że musisz powtórzyć run (a nie pól minuty biegniesz od ognicha) to
@nufdcvbt: a grałeś w dlc bloodborne'a? serio się pytam
A tak bardziej na poważnie, po przejściu pierwszy raz jakiś soulsów masz zupełnie inne nastawienie do tych gier i nie wrócisz już mentalnie do tego jaki byłeś wcześniej, choćbyś dostał najtrudniejszego bosa na świecie. Tak moja subiektywna opinia. Once you go soulsiasz you never come back.
@nufdcvbt: no to jest prawda jak grasz w innego dark soulsa, ale nie jak grasz w bloodbourna czy sekiro. w bloodbornie i sekiro przyzwyczajenia z dark soulsów wręcz przeszkadzają dlatego mi się bardziej podoba bloodborne i to dużo bardziej mimo że mój
no fuckin way.
Wertykalny elden ring który jest niby magnum opus to w większości dark souls z pustym otwartym światem między lokacjami i kopiuj+wklej przeciwnikami.
Jakby usunąć te puste tereny i lokacje połączyć to byłby z tego po prostu dark souls 4 a tak to