Aktywne Wpisy

lipson +177
źródło: 20251219_114134
Pobierz
shiningsky +68
K---a. Kupiłem sobie tydzień temu pierwsze #perfumy w dorosłym, świadomym życiu i przepadałem. Właśnie jedzie do mnie 8 flakoników arabskich XD
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 20251219_114134
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
- stawianie ECS, EC2, SNS, SQS, S3, Aurora SQL - cloudformation
- podłączenie SNS, SQS, S3, Aurora w mikroserwisach, lambdach
- z 10-20 lamb napisanych w Javie, Node.JS
- w życiu nietykałem VPS czy sieci - to robił
poradzic sobie "postawić infrę" i "napisać ci/cd" to sobie poradzą, ale jak potem przyjdzie potężny Pan DevOps i to zobaczy to się za głowę łapie - bo wszystko jest zrobione nie tak jak trzeba, nie skaluje się, nieoptymalne i drogie zasoby
Oczywiście są też Panowie Programiści, którzy takie rzeczy potrafią, ale to
@wentylator2137: xD
dopiero jak pan developer zaczyna interesować się architekturą to zaczyna faktycznie poznawać jak to powinno działać
to co mówisz o corowej infrze google i całej reszcie to oczywiście prawda, ale jak to się ma do tej rozmowy? Przecież nie rozmawiamy o rynku
Jakieś CRD, operatory, to właśnie te tematy o których myślałem
@RapIArbuzy: nic odkrywczego, tak samo jak programiści w większości firm to nie jest zbyt wysoki poziom
problem zaczyna się wtedy jak programista zaczyna się bawić w devopsa, albo devops w programistę
@some_ONE: Infrastructure softwar engineer różni się jedynie interview devops on scale, który obejmuje najczęściej low-levelowego linuxa, k8s i cloud. Cały pozostały proces jest taki sam, a mianowicie programistyczne interview jak i system design. To co piszesz to są jakies stanowiska które nie mają żadnej styczności software engineeringiem, tylko j-----e w kontraktowniach lub c-------h korpo gdzie g---o
i nie mówimy tutaj o śmietance technologicznej, która pisze EKS dla awsa albo ich low-lvl infrę, mówimy tutaj o polskim
@RapIArbuzy: dokładnie o takich piszę, nie całe IT kręci się wokół software engineeringu
a jak sam zauważyłeś, w polskich kontraktorniach poziom ani jednych ani drugich zazwyczaj nie jest wybitny, więc jak biorą się za rzeczy nie ze swojej działki to wychodzą
@szmichal: tutaj to jak ze wszystkim
- ktoś wdrożył apke na chmurę i przeglądał logi przez cloudwatcha więc myśli że zna chmurę
- ktoś wdrożył apke na kubernetesa i potrafi uruchomić k9s więc myśli że zna kubernetesa
- ktoś