Wpis z mikrobloga

Do tych co mają stack Java + spring + aws + kubernetes, co wy tam kodujecie że nie możecie znaleźć roboty? Przecież ofert na samego devopsa z cloudem i k8s jest tyle że przebierać można. #programista15k
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szmichal: na podstawie tego co ja robiłem jako Senior Java Developer
- stawianie ECS, EC2, SNS, SQS, S3, Aurora SQL - cloudformation
- podłączenie SNS, SQS, S3, Aurora w mikroserwisach, lambdach
- z 10-20 lamb napisanych w Javie, Node.JS
- w życiu nietykałem VPS czy sieci - to robił
  • Odpowiedz
@BreathDeath: tutaj nawet nie jest problemem czy stawiał infrę czy nie, problemem jest wiedza i doświadczenie w temacie
poradzic sobie "postawić infrę" i "napisać ci/cd" to sobie poradzą, ale jak potem przyjdzie potężny Pan DevOps i to zobaczy to się za głowę łapie - bo wszystko jest zrobione nie tak jak trzeba, nie skaluje się, nieoptymalne i drogie zasoby

Oczywiście są też Panowie Programiści, którzy takie rzeczy potrafią, ale to
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: dosłownie każdy projekt, w którym przejmowałem clouda od developera tak wyglądał XD straszne g---o
dopiero jak pan developer zaczyna interesować się architekturą to zaczyna faktycznie poznawać jak to powinno działać
  • Odpowiedz
@wentylator2137: Teamy infrastrukturalne w topowych firmach typu snowflake, confluent, databricks, czy corowa infra w google czy metcie to jest śmietanka inżynierska i zespoły do których jest najtrudniej się dostać. Tyle że oni schodzą do poziomu operatorów na k8s i paginacji na linuxie XD No sorry, ale jak mi mówisz coś o ci/cd o nieskalowalności to come on, to użycie cache, czy spinowanie odpowiedniej instancji maszyny virtualnej, czy pisanie c-------o kodu
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: nie miałem doświadczenia ze słabymi devopsami bo zawsze wybierałem najlepsze oferty, pewnie dlatego - widziałem tylko ten wycinek rynku, w którym nikt na dobrego devopsa pieniędzy nie żałuje, albo żałował wcześniej i przestał

to co mówisz o corowej infrze google i całej reszcie to oczywiście prawda, ale jak to się ma do tej rozmowy? Przecież nie rozmawiamy o rynku
Jakieś CRD, operatory, to właśnie te tematy o których myślałem
  • Odpowiedz
Devopsi w większości firm to niestety nie jest zbyt wysoki poziom

@RapIArbuzy: nic odkrywczego, tak samo jak programiści w większości firm to nie jest zbyt wysoki poziom

problem zaczyna się wtedy jak programista zaczyna się bawić w devopsa, albo devops w programistę
  • Odpowiedz
problem zaczyna się wtedy jak programista zaczyna się bawić w devopsa, albo devops w programistę

@some_ONE: Infrastructure softwar engineer różni się jedynie interview devops on scale, który obejmuje najczęściej low-levelowego linuxa, k8s i cloud. Cały pozostały proces jest taki sam, a mianowicie programistyczne interview jak i system design. To co piszesz to są jakies stanowiska które nie mają żadnej styczności software engineeringiem, tylko j-----e w kontraktowniach lub c-------h korpo gdzie g---o
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: no to się zgadza, to wszystko co mówisz, to nie jest rocket science, to są podstawy tego, żeby produkt fajnie sobie działał. A i tak developerzy potrafią to koncertowo s--------ć. To był właśnie taki przykład - proste rzeczy, które za każdym razem, jak robił je developer, to były s---------e.
i nie mówimy tutaj o śmietance technologicznej, która pisze EKS dla awsa albo ich low-lvl infrę, mówimy tutaj o polskim
  • Odpowiedz
To co piszesz to są jakies stanowiska które nie mają żadnej styczności software engineeringiem

@RapIArbuzy: dokładnie o takich piszę, nie całe IT kręci się wokół software engineeringu

a jak sam zauważyłeś, w polskich kontraktorniach poziom ani jednych ani drugich zazwyczaj nie jest wybitny, więc jak biorą się za rzeczy nie ze swojej działki to wychodzą
  • Odpowiedz
  • 1
@wentylator2137: albo przychodzi pan devops na rozmowę i nie wie ile subnetów /25 zmieści w sieci /24 ( ͡° ͜ʖ ͡°) już odpowiedź "sprawdzę w ip kalkulatorze" byłaby satysfakcjonująca a z reguły słyszę że "ja to sieci nie bardzo hehe". Dlatego zadałem pytanie na forum, co wy w tym cloudzie klepiecie bo po moich rozmowach ciężko o kogoś kto rzeczywiście ogarnia chmurę a na wykopie to
  • Odpowiedz
@szmichal Robi się to co chce klient. Niektórym wystarczy Kubernetes, sieci, bazy danych i deployment. Inni chcą mieć kilka srodowisk, jeszcze inni chcą mieć multimediom albo multicloud. Inni chcą mieć pełną automatyzację, w stylu dev chce bazę to sobie klika i robi mu się baza z odpowiednią konfiguracją i sekretem z danymi dostępowymi w odpowiednim namespace. Większość firm jednak traktuje infre jako zło konieczne i to nie jest tak, że DevOps
  • Odpowiedz
Dlatego zadałem pytanie na forum, co wy w tym cloudzie klepiecie bo po moich rozmowach ciężko o kogoś kto rzeczywiście ogarnia chmurę a na wykopie to jest jakiś common skill xD

@szmichal: tutaj to jak ze wszystkim
- ktoś wdrożył apke na chmurę i przeglądał logi przez cloudwatcha więc myśli że zna chmurę
- ktoś wdrożył apke na kubernetesa i potrafi uruchomić k9s więc myśli że zna kubernetesa
- ktoś
  • Odpowiedz
@szmichal: no masz pełna rację. Ja akurat dobrze wiem, sam rekrutowałem ostatnio devopsa - i nawet wśród kandydatow, którzy niby mają parę lat doświadczenia jako devops, to była rzadkość. A o sieci pytałem każdego, jak można robić chmurę nie znając sieci XD
  • Odpowiedz