Wpis z mikrobloga

Mirki sprawa z tych z pewnie wróżenia z fusów, ale myślę - zapytam.

5 dni temu auto nie odpaliło, ewidentnie brak prądu. Odpalony z kabli pojeździł jeszcze dwa odpalenia i znowu padł. Załadowałem akumulator prostownikiem prze 12h auto odpaliło ale po nocy już nie...

Ewidentnie wina 8 letniego akumulatora ( ͡° ͜ʖ ͡°) czy może być winny alternator? Byłaby jakaś informacja na desce gdyby to alternator nie działał?

#motoryzacja #mechanikasamochodowa #samochody
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atypical: Gdy alternator nie działa w trakcie pracy silnika to zapala się ładna lampka ostrzegająca, no chyba że masz tam akurat żaróweczkę spaloną. Ale ja na twoim miejscu podjechałbym do jakiego fachmana od elektryki samochodowej by sprawdzić żywotnoąść akumulatora.
  • Odpowiedz
Gdy alternator nie działa w trakcie pracy silnika to zapala się ładna lampka ostrzegająca, no chyba że masz tam akurat żaróweczkę spaloną.

@Wiskoler_double: są wyjątki w nowszych autach które mają start stopy itp.
Jak kupiłem jedno auto, to wracając nim do domu, rozładował się aku i lewetą pojechał reszte trasy. nie było kontrolki, dopiero jak wymieniłem akumulator na taki jaki powinien być i jaki jest zaprogramowany to zaświeciła się kontrolka
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678: od odpalenia z kabli przejechałem 20km auto stało 4h i odpaliło znowu bez problemu. Jutro jak mi się uda po 16 znaleźć jakiegoś elektryka od auta to sprawdzę co jest nie tak
  • Odpowiedz