Wpis z mikrobloga

#gry #pcmasterrace

Szukam gier na PC, kilka gatunków:

1. RPG, mogą być nawet 2d czy 3d izometryczne, ale musi być spełniony warunek swobody i żeby nie było przesytu walki (zazwyczaj w grach tego typu gramy jedną postacią lub małą grupką i niestety twórcy gier wychodzą z założenia, że jeśli co 40 kroków zasypią nas 10-30 wrogami, to będziemy się cieszyć. Mnie to bardzo irytuje, to monotonne, żmudne wybijanie 50 tysięcznej jednostki potwora czy strażnika. Wolałbym skrajność w drugą stronę, czyli świetne, wspaniałe dialogi, ale takie życiowe, a nie jakieś bzdury z wymyślonym magicznym artefaktem, który trzeba zdobyć żeby nie było zagłady świata, a my jesteśmy wybrańcami. Już wolę by tę całą magię wywalili w cholerę, albo magia może zostać, ale niech nie wymyślają bzdur, już dużo bardziej wiarygodny jest świat w serialu Gra o Tron, tam chociaż Jon Snow czy ktoś inny może dostać oklep od jednego człowieka czy potwora, albo zostanie zdradzony. Właśnie, zdrady, egoizm ludzi, hipokryzja, to coś co uwielbiam w grach, dobrym przykładem była gra RPG gra o tron, tam to rewelacyjnie rozwiązano w porównaniu do topowych rpgów z bardzo naiwnym, niedojrzałym światem z dziecinnymi, głupimi dorosłymi (przykład tandetnych dialogów, głupich NPC - skyrim).
Walka może być turowa, ale nie musi. Lubię różne. I naprawdę, nie lubię, gdy RPG zamienia się w singleplayerowy MMORPG, gdybym chciał ekstremalnie nudną walkę i poza nią nic więcej, to grałbym w POE2 czy jakieś diablopodobne gry

2. turowe jak jagged alliance, xcom 2, Xenonauts 2

3. point & click, przygodowe, ale w tym przypadku tytuły z ostatnich 5-10 lat, czyli mało ich będzie, bo to mało chodliwy gatunek

Dzięki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hamza: warhammer 40k rogue trader, disco elysium, w sumie w jakichkolwiek cRPGach można dosyć dużo sytuacji pacyfizmem zrobić , nawet w takim BG3 dużo walk po prostu ominąłem
  • Odpowiedz
@Hamza: Jak szukasz to wejdź sobie na ggdeals i filtruj według swoich kryteriów. Co do tego czy gra jest dobra czy nie, nie ma sensu się rozgadywać bo każdy ma inny gust.

Nie ma za co.
  • Odpowiedz
@Hamza: Disco Elysium tylko tam np nie masz walki w ogóle, z point & click Tormentum Dark Sorrow, krótka, ale świetna gra, turowe to hmm, dużo dobrego czytałem o "Battle Brothers" mam na liście jednak nie ręczę za ten tytuł bo nie grałem, ale może sie zainteresujesz, a no i Wasteland 3
  • Odpowiedz
@Hamza:
Wypowiem się o Point & Clickach - to są ocenione przeze mnie na 7/10 albo wiecej z lat 2015-2025:
Bulb Boy - 2015
Room 3 - 2015
Order of the The Thorn - Kings Challenge - 2016
Samorost 3
  • Odpowiedz
  • 1
@kinson: dzięki, sporo tych tytułów. Widzę, że masz konkretny gust, lubisz coś w stylu baśniowym, abstrakcyjnym itd i chyba też zagadki lubisz.
U mnie gust jest zupełnie inny, nienawidzę zagadek, bo są oderwane od rzeczywistości, czyli twórcy gry wymyślają sobie jak otworzyć drzwi i robią tak, że logicznie może mieć to sens, ale jest to oderwane od rzeczywistości, dlatego nienawidzę takich zagadek, dlatego wolę, gdy gra ma zero zagadek z
  • Odpowiedz