Wpis z mikrobloga

@knrwa123: Oczywiście że nie opłacalna. Wynajęcie markowej minikoparki w promocji weekendowej kosztuje z 600 zł netto za weekend z dowozem, odbiorem i serwisem.
Ten chłąm co kolega kupił, trzeba serwisować. W razie awarii, a na dzień dobry coś strzeli w tak taniej produkcji, trzeba wozić po kraju, może ktoś z łaski zrobi jeśli będą części.
  • Odpowiedz
@zonecom: ale mi to nawet chodzi o sam fakt, że wynajmowanie kogoś z minikoparką + wynajmowanie kogoś z duża koparką (jako kompleksowa usługa operator + sprzęt) nie pochłonie tych 36k (po przeliczeniu na złotówki) chyba, że kolega będzie budował dom 300m2 i ma działki hektar
  • Odpowiedz
@jack_: 20 lat pracuje w branży maszyn budowlanych, prowadzę też serwis. Coś tam wiem. W urządzeniach z hydrauliką, elektryką i napędem spalinowym wszelki niedoróbki elektryki, niedokręcone węże hydrauliczne, wadliwe podzespoły itd. ujawniają się wciągu pierwszego- dwóch dni użytkowania. Nawet w maszynach renomowanych producentów - prawie w każdej coś jest.
A tam jest jakaś kontrola jakości. W tym badziewiu raczej nie ma. Jakie tam mogą być podzespoły, jak pompa hydrauliczna do
  • Odpowiedz
  • 66
ma działki hektar

@knrwa123: działki jest w sumie 2ha z czego hektar pewnie będzie bardziej tak użytkowy, Duża koparka nie przyjedzie ci na małą robotę a nawet jak przyjedzie to liczy sobie jak za cały dzień w najlepszym wypadku pół dnia roboty a ty potrzebujesz roboty na godzinkę dla dużej.

Głupie zrobienie ogrodzenia, nawodnienia trawnika, pociągnięcie prądu, powykopywanie starych drzewek.
Jest tego masa do zrobienia, i 600netto czyli mamy 740
  • Odpowiedz
  • 53
lat pracuje w branży maszyn budowlanych

@zonecom: To jest właśnie problem, oceniasz to pod względem zarobkowym czegoś co ma być ciorane 8h dziennie bo "musi zarabiać"

Sporo takich maszyn już pracuje po Polsce i to po prostu działa ale trzeba do tego podejść inaczej
  • Odpowiedz
@carving85: szczerze jestem po budowie jakieś 2 lata i wszelakie roboty koparkowe + wywóz ok. 200t ziemi wyniósł mnie max 15k, ale faktem jest, że każdy ma swoje plany co do ilości wykopanych dziur na działce. Oby służyła jak najdłużej. Będę śledził relację z użytkowania, bo jestem ciekaw.
  • Odpowiedz