✨️ Jak wygląda pomoc psychologiczna w Polsce?Ⓘ Jeśli któryś #przegryw się zastanawiał to ja wam powiem jak wygląda w Polsce pomoc psychologiczna. Idziesz do psychiatry - słucha cię z poważną miną, formalnie, wypisuje leki. W zasadzie to jest ich cała praca nawet w szpitalu gdzie mają jakiegoś schizofrenika czy majaczenie alkoholowe etc.. Leki leki leki albo wstrząsy i na tym się kończy,nie dają wsparcia innego. Idziesz do psychoterapeuty - gadacie bardziej na luzie każe ci notować swoje myśli ale obowiązkowo pisać a nie tylko zauważać w głowie i te negatywne cały czas zamieniać na pozytywne.. Nikt za was życia nie zmieni,nikt was nie uratuje,nikt nie znajdzie partnerki/dobrze płatnej pracy/znajomych. To tak w skrócie,dla niektórych spotkanie z nimi może być ostrym #blackpill Ale warto na tą terapię iść, pamiętajcie że terapeuta nie musi zostać zgwałcony żeby pomóc osobie po takim incydencie,nie musi być pół życia na #neet żeby wiedzieć jak wyjść do ludzi,nie musi być samotny żeby wiedzieć co to samotność. Ja jednak bym szedł.
@mirko_anonim: @Fala_Magnezu @remlezar z moich obserwacji i własnego doświadczenia: nie tyle ze psychologia to scam, co większość psychologów się do tego nie nadaje, a nie da się stworzyć żadnego systemowego rozwiązania, które by eliminowały te najgorsze jednostki w procesie zostania psychoterapeutą. no i nie dla każdego taka standardowa terapia będzie działać, nawet jeśli ktoś jest zmotywowany, a terapeuta ogarnia temat, a sprzedaje się to jako rozwiązanie dla wszystkich
@Fala_Magnezu: sama psychologia to może nie jest scam bo pozwala wyjaśnić jak działa człowiek pod spodem ale wiara w to, że da się zmienić człowieka o 180 stopni i jego sytuację życiową tylko zmieniając mu psychikę to czysty scam bo omija cały ciąg przyczyn poza kontrolą człowieka, w tym twój wygląd i mechanizmów poza świadomą kontrolą. Niestety ale wiara nie czyni cuda - co najwyżej wpadasz w jeszcze większą iluzję
@Fala_Magnezu: o, wszyscy lajkujący tę bzdurę lecą na czarną.
z moich obserwacji i własnego doświadczenia: nie tyle ze psychologia to scam, co większość psychologów się do tego nie nadaje, a nie da się stworzyć żadnego systemowego rozwiązania, które by eliminowały te najgorsze jednostki w procesie zostania psychoterapeutą. no i nie dla każdego taka standardowa terapia będzie działać, nawet jeśli ktoś jest zmotywowany, a terapeuta ogarnia temat, a sprzedaje się to
z moich obserwacji i własnego doświadczenia: nie tyle ze psychologia to scam, co większość psychologów się do tego nie nadaje
@dokad-za-dnia-tuptamy: O to to. To nie problem w definicji czy dziedzinie ale osobach które to reprezentują. Za czasów szkolnych zastanawiałem się nad drogą kariery w kierunku psychologii, działaniu z ludźmi i trochę tematy zgłębiałem i rozmawiałem z ludźmi. Ogólnie nawet jeżeli nie jesteśmy tego świadomi to sporo ludzi ma jakieś
@Quashtan: ależ psychologia przeważnie nie wyjaśnia tylko zaciemnia ten obraz, nakłada na sytuację, stan lub opowieść gąszcz etykietek i teorii, które ZAWSZE miną się z sednem bo każda "nałuka" która próbuje negować i deprecjonować BP będzie się mijać z celem. Z psychologią jest jak z policją - zdarzają się wybitni przedstawiciele tychże profesji, szanowani i potrzebni, ale ogół to sprzedajne k*rwy i przygłupy, które tworzą układy ukladziki, dlatego JP na
@kaminarii: szczególnie jeśli problem z którym osoba przychodzi dotyczy sfery życia w której każdy ma doświadczenia, jeszcze ciężej wtedy o obiektywność, bo działa głównie połączenie akademii chłopskiego rozumu + brania wszystkiego na logikę + doświadczenia własne + empatia. przykład: zaburzenia odżywiania. psycholożka juleczka była kiedyś na diecie i to pewnie niejednej, każda jej koleżanka też, z sukcesamai lub bez nieważne, zdarzyło się zawalić dietę przez zjedzenie całej czekolady więc to
Jeśli któryś #przegryw się zastanawiał to ja wam powiem jak wygląda w Polsce pomoc psychologiczna.
Idziesz do psychiatry - słucha cię z poważną miną, formalnie, wypisuje leki.
W zasadzie to jest ich cała praca nawet w szpitalu gdzie mają jakiegoś schizofrenika czy majaczenie alkoholowe etc..
Leki leki leki albo wstrząsy i na tym się kończy,nie dają wsparcia innego.
Idziesz do psychoterapeuty - gadacie bardziej na luzie każe ci notować swoje myśli ale obowiązkowo pisać a nie tylko zauważać w głowie i te negatywne cały czas zamieniać na pozytywne..
Nikt za was życia nie zmieni,nikt was nie uratuje,nikt nie znajdzie partnerki/dobrze płatnej pracy/znajomych.
To tak w skrócie,dla niektórych spotkanie z nimi może być ostrym #blackpill
Ale warto na tą terapię iść, pamiętajcie że terapeuta nie musi zostać zgwałcony żeby pomóc osobie po takim incydencie,nie musi być pół życia na #neet żeby wiedzieć jak wyjść do ludzi,nie musi być samotny żeby wiedzieć co to samotność.
Ja jednak bym szedł.
#psychologia #psychiatria #przemyslenia #terapia #depresja
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Warto bo (?)
Szczególnie w sytuacji, gdy znam swoje problemy oraz ich źródła, a samą rozmową o nich nie jestem zainteresowany
źródło: 1000004838
Pobierz@dokad-za-dnia-tuptamy: O to to. To nie problem w definicji czy dziedzinie ale osobach które to reprezentują. Za czasów szkolnych zastanawiałem się nad drogą kariery w kierunku psychologii, działaniu z ludźmi i trochę tematy zgłębiałem i rozmawiałem z ludźmi. Ogólnie nawet jeżeli nie jesteśmy tego świadomi to sporo ludzi ma jakieś