Wpis z mikrobloga

@Dinkozaur30: u mojego weterynarz lokalny stwierdził tylko lekki kamień nazębny, a po konsultacji z weterynarzem stomatologiem okazało się, że ma zapalenie dziąseł i dwa zęby do ekstrakcji. Z doświadczenia wiem, że jak ktoś przychodzi do weta i chce jak najtaniej to potem wet nie zwraca uwagi na takie “drobnostki” jak kamień nazębny. Powiedz proszę ile kot żył, ile razy miał robione badania krwi oraz ile razy w tygodniu Ty myjesz
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30: mam dwa koty od małego, teraz oba mają około 2 lata. Jeden ma idealne uzębienie, zero kamienia, zero stanów zapalnych dziąseł. Drugi miał już usunięte 6 zębów, ze względu na mocne stany zapalne, które pojawiały się przez dużą ilość kamienia. Od malca w tym samym środowisku, to samo jedzenie, ta sama częstotliwość mycia zębów (rzadko, bo nie za bardzo lubią). Mi wet powiedział, ze to genetyka, jeden będzie miał
  • Odpowiedz
@isomalta: przecież to sucha karma powoduje osad na zębach, składa się głównie z węglowodanów (ofc nie wszystkie), czyli cukrów, zjedzcie trochę czystego cukru i sprawdźcie co macie na zębach.
Mycie zębów to zależy od kota, tak samo jak u ludzi, jeden dba i ciągle ma wizyty u dentysty, drugi przeciwnie.
Wykazywanie się swoją niewiedza podsypane szufladkowaniem ludzi, którzy podchodzą odpowiedzialnie do życia istoty o którą dbają jest conajmniej idiotyczne.
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30: dzień dobry, robić to codziennie to szkoda czasu, ale raz na jakiś czas fajnie je przemyć. Ja osobiście polecam pastę bekonową do kupienia na zooplusie, kotu tak smakowała że zeżarł kawałek szczoteczki kiedyś.

Starsi weci to w większości patologia z zerowym poziomem wiedzy jeśli chodzi o profilaktykę zwierząt xD to że nadal polecają karmę suchą jakąkolwiek to już wystarczające świadectwo. Nadają się głównie do leczenia nagłych wypadków.
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30 nawiązując jeszcze do posta i dyskusji. Nie ma co popadać w skrajności z myciem zębów u kota i psa ale co jakiś czas, ale regularnie np. 2 x w tygodniu warto o to zadbać bo bezpośrednio przyczyni się do zdrowia i komfortu tego zwierzęcia.

Wrzucanie screena jakiejs nadgorliwej kociary i wyśmiewanie tego nie jest w porządku bo szufladkujesz aż w ten sposób ludzi, a w gruncie rzeczy jej codzienne mycie
  • Odpowiedz
@Dinkozaur30 koty domowe, trzymane w domu mają ubogą dietę - albo mielonka albo suche (węglowodanowe) jedzenie, a to wpływa na stan uzębienia. Koty dziko żyjące czyszczą sobie zęby dzięki żuciu mięsa, kości i podgryzaniu trawy - więc u takich uzębienia często jest w lepszym stanie
  • Odpowiedz