Wpis z mikrobloga

#kiszak
Ej dobra, bo widzę, że tu zaczęły memować na temat Krzysztofa M Maja również te cokolwiek nie najostrzejsze kredki w piórniku.

Porównywanie Krzysztofa do Kiszki jest nie na miejscu, i nie powinno być go w ogóle na tagu. Krzysztof faktycznie ma olbrzymią wiedzę na temat fantastyki (przede wszystkim fantasy), zna całą masę ksiązek, które faktycznie czyta, faktycznie zna bardzo dużo gier, filmów seriali w tym gatunku, zawsze można od niego jakąś fajną polecajkę wyrwać, nie zniechęca a zachęca ludzi do interesowania się fantastyką. Spędziłem też mnóstwo godzin na jego streamach, i raz od wielkiego dzwona wda się w jakąś pyskówę z widzem (ja osobiście pamiętam jedną taką sytuację, ale gość na czacie był już strasznie prowokujący). Ostatnio tylko łapie odklejki na streamach z SIlksonga, chyba przydałoby mu się parę dni przerwy od internetu.

Jeżeli ktoś myśli, że pojedyncze shoty czy komentarze gdzie Krzysztof stawia się po stronie ludologów z Temu automatycznie przypisują go do tych ludzi, no to sorry, ale jest to takie samo zerojedynkowe myślenie jak sekciarzy od Kiszaka.
juneof44 - #kiszak 
Ej dobra, bo widzę, że tu zaczęły memować na temat Krzysztofa M M...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@AntyKuc: widziałem ten materiał Nazwexa i cały jest tak samo merytoryczny jak ten usunięty fragment o tym, że streamowanie gier to kradzież kontentu (usunął go, jak ja i kilka innych osób zaczęło mu pisać, że to już zbyt duża odklejka). Krzysztofa łatwo zshotować bo jest ekspresyjny, ale zawsze jest przy tym merytoryczny i całkiem fajnie się ogląda jego aktorskie odpały.
  • Odpowiedz
@june_of_44: Po części sie zgodze ale z drugiej strony to strasznie dwulicowy czlowiek jak pamietam ze jakies pare lat temu razem z bez schematu, napisami koncowymi i innymi popkulturowymi influ jechali po kanalach takich jak drwal tylko po to zeby przy premierze LOTR od amazonu nagrac z drwalem pare materialow kiedy temat byl goracy. Z Kiszorem zreszta tez trzyma sie bo widzi ze to jest dla niego korzystne niz jechanie
  • Odpowiedz
@BranSen: jak ma to być dla niego korzystne? On yt nagrywa zupełnie o czym innym. Streaming, to raczej robi dla zajawki, a nie by zarobić. (Nie ma linków do donateów). Kolabo z nim miał bodajże jeden raz, na live u bez schematu o ds2. Raczej korzystne dla ludologow jest trzymanie z M majem, bo się mogą na niego powoływać, by uzasadnić swoje argumenty
  • Odpowiedz
@june_of_44: maj to buc z wybujałym ego, używający chwytu "fałszywego autorytetu" by podbić swoje p---------e, to ze przeczytał władcę pierścieni i umie przytoczyć z takowego 3 rzeczy albo zna 4 rodzaje space marines, nie czyni z niego wyroczni fantastyki i swiatotworstwa (chociaz w swoich oczach tym właśnie jest).
  • Odpowiedz
Jest absolutnie na miejscu. Maj przez swój tytuł naukowy jest znacznie groźniejszy. Kiszak niema wstępu do dyskursu a Maj (który manipulował badaniami w celu przepychania swoich tez) ten dyskurs po części kształtuje
  • Odpowiedz
@Ankwes: Akurat na fantastyce i światotwórstwie Maj zna się jak mało kto, problem z nim jest taki, że wydaje się mu się, że ekspertem jest we wszystkim. Drugim problemem jest strasznie irytujący sposób polemizowania, ten jego sarkazm bardzo przypomina odpały Kiszaka.

Oglądałem swego czasu obydwu, Kiszaka już nie jestem w stanie słuchać, Maja czasem włączę jakiś stream, gdy nie jest zbyt pobudzony i nie sprzedaje jakichś tyrad na temat edukacji
  • Odpowiedz
  • 0
@Ankwes: O ile w kwestii Kiszaka takie hiperbolizowanie ma sens, bo jak się pogrzebie to finalnie okazuje się że zna kilka gier na krzyż, tak w przypadku Maja jest to bez sensu, bo ten wyraźnie ma wiedzę

@Derringer to jakiś hot take z filmu nazwexa?

@BranSen no nie parę lat temu, ale odbył się taki stream u Filipa gdzieś na początku zeszłego roku gdzie po Drwalu niebezpośrednio było
  • Odpowiedz
  • 0
@Ankwes: przecież ta jego książka to była napisana w ramach doktoratu i za każdym razem jak się ktoś o nią pyta, to mówi żeby jej absolutnie nie kupować bo tego się nie da czytać XD
  • Odpowiedz
@june_of_44: dla mnie drwal byl jakkolwiek zjadliwy kiedy jeszcze rzeczywiscie nagrywal o jakichs gierkach jak np lore warcrafta, Hearthstone itd. Cala reszta to poklosie jego chlopskorozumu i antywokizmu ktory podłapal zza granicy. Zreszta to co piszesz mozna tez do kazdego przypisac ze generalnie to kazdy z tych ktorych tutaj sie wspomina to ogarniety chlop ale o------o mu od wyswietleń. Bo nikt z nich nie nagrywa tego wszystkiego bo nwm chce
  • Odpowiedz