Wpis z mikrobloga

@vanitydomain: Świetny, ale pojawił się o kilka lat za wcześniej. Kolosalny budżet i widownia, która nie przywykła do seriali historycznych. Dzisiaj taki serial byłby pewnie mocno woke, ale z dekadę temu mógłby wyjść.... Widzowie "Gry o Tron" czy "Wikingów" byliby zachwyceni...
  • Odpowiedz
@MajsterZeStoczni: Też wolę "Rzym", ale chodziło mi, że to z grubsza ta sama widownia - fani wystawnych widowisk kostiumowych z gęstą fabułą, naturalizmem, intrygami. Myślę też, że "Rzym" powstał trochę na fali popularności "Gladiatora", tak samo, jak "Kompania Braci" została powołana do życia za sprawą "Szeregowca Ryana", gdzie z reszta zarówno Tom Hanks, jak i Stephen Spielberg wzięli się za produkcję. Oba seriale miały kolosalne budżety, ale tylko widowisko o
  • Odpowiedz
@patryk-wuwuw: Rzym miał planowane pięć sezonów. W drugim scenarzyści upchnęli wątki z trzeciego i czwartego, kiedy dowiedzieli się, że będzie to ostatni, dlatego akcja tak "szybko" leci. Mindhuntera do tej pory szkoda, bo też perełka wśród seriali.
  • Odpowiedz
@patryk-wuwuw: "Rzym" może i został pokonany przez rosnący budżet, ale też utorował drogę dla "Gry o tron" i "Wikingów". Po prostu musieli nauczyć się działać przy mniejszym budżecie - "Rzym" kosztował ok 10 mln $ za odcinek, pierwszy sezon GoT robili po 5-6.
  • Odpowiedz
@patryk-wuwuw:

Dzisiaj taki serial byłby pewnie mocno woke

Proszę cię, przestań wierzyć a te bzdury. Woke nie istnieje xd
Czasem dla zabawy analizuję sobie stare filmy z logiką antywokeistow i bardzo zabawne rzeczy wychodzą. Zobacz sobie taki Blade Runner, woke ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
"Rzym" powstał trochę na fali popularności "Gladiatora", tak samo, jak "Kompania Braci" została powołana do życia za sprawą "Szeregowca Ryana", gdzie z reszta zarówno Tom Hanks, jak i Stephen Spielberg wzięli się za produkcję. Oba seriale miały kolosalne budżety, ale tylko widowisko o Rzymie miało mieć kolejne sezony, a produkcja była coraz droższa. Budżet był tak duży, że HBO musiało współtworzyć ten serial z BBC i niestety drugi sezon musiał łączyć wątki
  • Odpowiedz
@MajsterZeStoczni: Obejrzałem Sopranos całe, przekonany, że może jednak jest jakieś światło na końcu tunelu.
Nie było.
Był to nudny jak flaki serial o z------m mafioso i jego kretyńskiej żonie, oraz o paru innych niedorozwojach.
Największa strata czasu w moim życiu :)
  • Odpowiedz