Wpis z mikrobloga

@LysyKluchol: dolar odbija i idzie do góry. Światowa waluta która stała się tania i płaci duże odsetki

@Bartekc7 zapytaj GPT czy obniżki stóp wpływają na 30 letnie obligacje.

To 30 letnie obligacje powstrzymują stopy przed spadaniem. Inaczej USA musiałoby zastosować YCC w celu skupu własnych obligow.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 już ci to wrzucałem ostatnio nawet ze screenami. Mogę powtórzyć. Cena obligacji długoterminowych jest wrażliwsza na obniżki stóp. Dodatkowo wrzucałem ci nawet screena jak zareagowało tlt w cyklu rekordowych podwyżek stóp w USA. Jak to nie zrozumiałe to nie pomogę.
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Jest wrażliwa ale nie powiedziałeś w którą stronę.
Tu masz z czata GPT:

1. Co robi FED, a co rynek myśli

FED kontroluje tylko krótkoterminowe stopy procentowe (np. overnight rate, czyli stopę
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 masło maślane. Ja nie pisze że FEd kontroluje długoterminowe obligacje tylko że są one wrażliwe na obniżki czy podwyżki stóp. Ty ciągle mylisz stopę federalną z rentownością obligacji.
  • Odpowiedz
@smieszek321 mało sprecyzowane pytanie😊 Uważam że tak jak tlt spadało w cyklu mocnego podnoszenia stóp po covidowym luzowaniu, tak będzie wzrastać jak będą stopy obniżać. Pytanie jak szybko będą je obniżać. Ja raczej traktuję dtla jako przechowalnie wolnej gotówki między jakimiś ruchami ale to dlatego że wolę pograć na opcjach niż holdować.
  • Odpowiedz