Aktywne Wpisy

Onkosfera +131
Wyżalić się muszę, bo się uduszę. Właśnie umiera moja babcia. Nie wypada mi narzekać, bo kobita ma 101 lat, ja sama jestem stare pudło powyżej 40, zaś główny ciężar zajmowania się babcią wziął na siebie mój 72 letni ojciec. Ja pełnię funkcję pomocniczą, jestem samozwańczy asystent opieki paliatywnej.
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
źródło: 1000052806
Pobierz
dzony77 +361
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Jestem prosumentem, klientem Tauronu w taryfie G12W. Mam instalację PV z magazynem energii marki Sigenergy. Falownik ma opcje związane z sztuczną inteligencją, ale nie wiem czy współpracuje jakoś mądrze z TGE, bo wybrać mogę integrację AI jedynie z:
-EEX
-Nord Pool
-Pstryk
Zacząłem w tym Pstryk grzebać i mi wychodzi, że oni mają dynamiczne ceny energii, można łatwo zostać ich klientem gdy jest się detalistą.
Pytanie mam następujące: czy ktoś z Was przeszedł na dostawcę "alternatywnego" w stosunku do "klasycznych" sprzedawców energii i nie narzeka na to rozwiązanie?
#fotowoltaika #tauron #pv #pstryk #tge
#magazynenergii #falownik #elektryka #budujzwykopem #budowadomu
Szukam tylko kogoś, kto tego faktycznie używa.
Jak masz większy magazyn, to rozładowujesz większość wieczorem i zostawiasz tyle, aby starczyło do rana, jak mniejszy to podtrzymujesz całą na autokonsumpcji i rozładowujesz w porannym szczycie resztę, która zostanie.
Większość inwerterów hybrydowych pozwala na takie ustawienia
Robiłem sam czyli dużo taniej, zimą grzeję PC. Co do zużycia, dostaje po garach, pojedyncze ogniwa już straciły gdzieś 0,05V. No ale tak sobie myślałem o tym całym interesie, to pewnie gdzieś za 4 lata dokupie kolejny magazyn i przez combiner boxa będę eksploatował nowy i stary jednocześnie. Strzelam, że ceny zjadą. Już teraz
Wynikało to z tego że uzysk z paneli da się planować na podstawie prognoz pogody itd.
@Kapibara_kapibara: a tak z ciekawości, bo w zasadzie taryfa G przy RCE (każdy z mikro instalacją musi być tak rozliczany), to tylko kwiatek do korzuszka, bo cena energii jest pochodną stawek na TGE. Taryfa G w zasadzie rzutuje tylko na dystrybucję, ale zmienić OSD nie damy rady.
Pstryk też musi