Wpis z mikrobloga

Mirki, mam zagwozdkę z sprzedawcą prądu.

Jestem prosumentem, klientem Tauronu w taryfie G12W. Mam instalację PV z magazynem energii marki Sigenergy. Falownik ma opcje związane z sztuczną inteligencją, ale nie wiem czy współpracuje jakoś mądrze z TGE, bo wybrać mogę integrację AI jedynie z:
-EEX
-Nord Pool
-Pstryk

Zacząłem w tym Pstryk grzebać i mi wychodzi, że oni mają dynamiczne ceny energii, można łatwo zostać ich klientem gdy jest się detalistą.

Pytanie mam następujące: czy ktoś z Was przeszedł na dostawcę "alternatywnego" w stosunku do "klasycznych" sprzedawców energii i nie narzeka na to rozwiązanie?

#fotowoltaika #tauron #pv #pstryk #tge
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@appmstt podobno Sigenergy już tak działa. Można wrzucić informację o tym, że kupujesz prąd przez Pstryk i AI zarządza.

Szukam tylko kogoś, kto tego faktycznie używa.
  • Odpowiedz
@mkarweta: przy domowym zastosowaniu wystarczy wklepać stałą porę rozładowania magazynu, bo w zasadzie szczytowe godziny pokrywają się ze szczytem zapotrzebowania na energię.
Jak masz większy magazyn, to rozładowujesz większość wieczorem i zostawiasz tyle, aby starczyło do rana, jak mniejszy to podtrzymujesz całą na autokonsumpcji i rozładowujesz w porannym szczycie resztę, która zostanie.
Większość inwerterów hybrydowych pozwala na takie ustawienia
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: mam od pół roku magazyn, zakładany zwrot inwestycji 3 lata, z dotacją w 2 lata.
Robiłem sam czyli dużo taniej, zimą grzeję PC. Co do zużycia, dostaje po garach, pojedyncze ogniwa już straciły gdzieś 0,05V. No ale tak sobie myślałem o tym całym interesie, to pewnie gdzieś za 4 lata dokupie kolejny magazyn i przez combiner boxa będę eksploatował nowy i stary jednocześnie. Strzelam, że ceny zjadą. Już teraz
  • Odpowiedz
@mkarweta: pstryk to bardzo sensowna firma z najlepszą ofertą na rynku dla taryfy G - mówię to jako osoba handlująca energią. Poza zakończeniu budowy domu i po montażu PVki sam do nich pójdę bo państwowe molochy srogo odkleiło. Wszystko zależy od Twojego dobowego zużycia energii i od wielkości magazynu. Czasami taryfy G mają sens dla prosumentów ale to w bardzo ograniczonych przypadkach.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: kiedyś były już o tym artykuły że sprzedający energię z magazynu jest aktywnym uczestnikiem rynku i wymaga to rejestracji oraz instalacji systemów nadzoru zdalnego.

Wynikało to z tego że uzysk z paneli da się planować na podstawie prognoz pogody itd.
  • Odpowiedz
pstryk to bardzo sensowna firma z najlepszą ofertą na rynku dla taryfy G - mówię to jako osoba handlująca energi

@Kapibara_kapibara: a tak z ciekawości, bo w zasadzie taryfa G przy RCE (każdy z mikro instalacją musi być tak rozliczany), to tylko kwiatek do korzuszka, bo cena energii jest pochodną stawek na TGE. Taryfa G w zasadzie rzutuje tylko na dystrybucję, ale zmienić OSD nie damy rady.
Pstryk też musi
  • Odpowiedz
  • 1
@wiecznybeton 5,5 kW paneli, falownik na 8kW (planuję rozbudowę w przyszłym roku), magazyn na 5,3kWh i to wszystko w offgridzie (w razie gdy padnie sieć, magazyn i tak zasila dom). 37k.
  • Odpowiedz