Hej. Czy mógłbym prosić o wsparcie techniczne? Mam obecnie podłączony do Routera i Switcha światłowód na strychu. Jest on podłączony do identycznego zestawu na parterze (dzieki temu mam Wi-fi na obu poziomach. Ze strychu poprowadziłem dwa kable ethernetowe do dodatkowego opomieszczenia gdzie chcę podłączyć komputery, amplitunery i projektor bezpośrednio po kablu. Co powinienem tam kupić? Dziękuje z góry!
@jackieboy: po co ci dwa routery??? Potrzebujesz router, switch i accesspointy do wifi, tyle, ile kondygnacji, być może jeszcze trzeci do tego dodatkowego pomieszczenia. Jeśli router od dostawcy masz z wbudowanym accesspointem, to super, ale kolejne moga być już same, nie dubluj routerów, bo to nie ma sensu. Jeśli potrzebujesz więcej gniazdek do połączeń fizycznych, to switche możesz rozmnażać właściwie dowolnie i bez ograniczeń.
@jackieboy: Jak kolega wyżej wspomniał router na parterze to overkill ale z drugiej strony to co powszechnie nazywamy routerem to kombo router, switch i accespoint (można go skonfigurować tak by nie natował ruchu). Co do podpięcia dodatkowych urządzeń po kablu, to jeśli masz 2 kable i 5 urządzeń to potrzebujesz switch by podzielić kabel na kilka urządzeń. Ale nie podpinaj obu kabli do switcha bo zrobisz sobie pętle i przestanie
@Catmmando: @kpv15 @Jarek_P Dziękuje wam. Ten zestaw na parterze już jest i działa ok. Pytanie tylko o dodatkowe pomieszczenie. Jeśli dobrze was rozumiem: Kable ze strychu podłączam pod obecny tam switch. Następnie (2 kable już mam poprowadzone i już w ścianie) Jeden z kabli podłączam bezpośrednio do urządzenia (PC). Drugi kabel do switcha i następnie reszta urządzeń (reszta PC) do tego switcha.
@jackieboy: dokładnie nic więcej Ci nie trzeba, a switche tanie jak barszcz. Patrzy tylko żeby switch był gigabitowy bo czasem trafiają się jeszcze stare fast ethernety tj 100mbps. Za gigabitowy 5 portowy dasz 50 pln max za ten gorszy dyche mniej
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Mam obecnie podłączony do Routera i Switcha światłowód na strychu. Jest on podłączony do identycznego zestawu na parterze (dzieki temu mam Wi-fi na obu poziomach.
Ze strychu poprowadziłem dwa kable ethernetowe do dodatkowego opomieszczenia gdzie chcę podłączyć komputery, amplitunery i projektor bezpośrednio po kablu. Co powinienem tam kupić?
Dziękuje z góry!
źródło: Internet
PobierzJeśli potrzebujesz więcej gniazdek do połączeń fizycznych, to switche możesz rozmnażać właściwie dowolnie i bez ograniczeń.
router jest tylko jeden tam gdzie wchodzi ci kabel ze światłowodem
gdzie chcesz mieć internet po kablu tam prowadzisz kable
Kable ze strychu podłączam pod obecny tam switch. Następnie (2 kable już mam poprowadzone i już w ścianie)
Jeden z kabli podłączam bezpośrednio do urządzenia (PC). Drugi kabel do switcha i następnie reszta urządzeń (reszta PC) do tego switcha.