Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, odpiszcie zielonce.
Polećcie jakieś sprawdzone książki, które przydadzą mi się na studiach z ratownictwa medycznego. Pora na zmiany w życiu i chłop się na studia chce wybrać w przyszłym roku, żeby w 4 dekadzie życia nie pracować w kołchozie. Nie mam rozeznania w temacie, ale anatomia, fizjologia i farmakologia wydają się najbardziej skomplikowane. Czego uczyć się już teraz? #ratownictwo #ratownikmedyczny #studia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ECG_404 czasem już chyba lepszy kołchoz od ratownictwa medycznego. Chociaż sam myślę nad przekwalifikowaniem ten pomysł odrzuciłem jako pierwszy. Więcej kasy się chyba zarobi po pielęgniarstwie, chociaż niebawem pewnie o to się ukróci
  • Odpowiedz
  • 0
@CzarnyOwiec wiadomo, pielęgniarka ze specjalizacją zarobi więcej. Przy czym raczej szukam pracy w zmiennym środowisku i z krótkimi zadaniami. Bardzo męczę się przy długich projektach etc. Zwariowałbym siedząc kilka lat na jednym oddziale i przez 2 miesiące poprawiając prześcieradło tej samej osobie, żeby ktoś nie miał odleżyn. Paradoksalnie najlepiej pracowało mi się jak miałem 18 lat, jako potężny pan dostawca jedzenia. Głównie przez to że się przemieszczałem.
  • Odpowiedz
@ECG_404 jesteś w stanie poświęcić kilka lat życia podczas których nie będziesz miał żadnych przychodów finansowych? Jesteś gotowy na nocki, dniówki, potem znowu nocki i tak w losowej kolejności? Jesteś gotowy na wyjazdy z ZRM do meneli śpiących na chodniku względnie do pracy w umierani na SORze wróć krzyczących pacjentów?
  • Odpowiedz
  • 0
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny studiowałbym zaocznie więc to nie tak że nie miałbym żadnych przychodów. Jeśli chodzi o realia tej pracy to zdaje sobie ze większość wyjazdów to nadciśnienie u starszej pani i ból kolana po wypadku w 89 roku. W swoim otoczeniu kilku ratoli, moja mama była pielęgniarką i latała całe życie do wezwań typu menel się w-----ł. Nie idealizuje tego zawodu. Chciałbym robić coś ciekawego i w zmiennym środowisku, jak się uda
  • Odpowiedz
książki:

- Interna szczeklika,
- Fizjologia konturek
- wytyczne resuscytacji najnowsze
- dobrze by było dorwać książke do ALS'u, ITLS'U, Palsa, może jakiś triage np ESI.
  • Odpowiedz
Jeśli czujesz ten zawód to próbuj. Starzy kumple " ratole" za dużo i tak Ci nie powiedzą , to samo piguła z rodziny . Teraz to wygląda zupełnie inaczej . Zależy też gdzie chcesz pracować SOR'townia a Pogotowie to zupełnie inna praca . Z książek to podstawa
-"wytyczne Resuscytacji " - prc.krakow.pl
- "Zaawansowane zabiegi resuscytacyjne i wybrane stany nagłe"
- ITLS International Trauma Life Support.
- leki w praktyce ratownika medycznego
  • Odpowiedz