Wpis z mikrobloga

Uwaga frajerzy, mam ważny komunikat dla wszystkich podjaranych faktem, że "na zachodzie działa to od lat". No działa ale jest jedno ALE:

"Niemiecki system kaucyjny obejmuje ZGNIECIONE puszki i butelki PET, ponieważ są one akceptowane do zwrotu w automatach (butelkomatach), a orzeczenia sądowe potwierdzają, że konsument ma prawo do zwrotu kaucji nawet za uszkodzone opakowanie. W przypadku zgniecionej puszki lub butelki, nawet jeśli automat odmawia przyjęcia opakowania, klient ma prawo dochodzić zwrotu kaucji, a urządzenie lub pracownik sklepu musi to uznać."

Czyli jak zwykle w Polsce konsumenci są dymani, a system bazuje na tym, że duża część ludzi nie będzie chciała/mogła przechowywać niezgniecionych butelek.
Dziękuję za uwagę :)

#polityka #systemkaucyjny #4konserwy #bekazpisu #bekazlewactwa
peksik12 - Uwaga frajerzy, mam ważny komunikat dla wszystkich podjaranych faktem, że ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@peksik12 Z tym, że jeszcze nie spotkałem tu automatu, który przyjąłby zgniecione butelki xD
Prawo jest jakie jest, ale taka butelkę czy puszkę mogę wtedy oddać do obsługi sklepu nie automatu.
  • Odpowiedz
@kochamcovid: Ośmielę się nie zgodzić, w tym roku miałem „przyjemność” być w kilku europejskich stolicach - Madrycie, Paryżu, Rzymie, Wiedniu, Budapeszcie, Brukseli Lizbonie i Pradze. Jedynie Praga mogła się równać pod względem czystości do Warszawy. Już nie mówię o Berlinie bo to jeden wielki śmietnik.
  • Odpowiedz
@Hanakele7: Warszawa to nie cała Polska, w mniejszych miastach wszędzie syf i żulostwo, na zachodzie często jest odwrotnie - mniejsze miasta są schludniejszs, czystsze, stolice są zasr*nie syfem i brudasami.
  • Odpowiedz
@peksik12 we Włoszech system kaucyjny działa od lat, a Neapol tak tonie w śmieciach, że to cud, że miejscowych nie wybiła jakaś epidemia albo że szczury ich nie zeżarły.
  • Odpowiedz
@peksik12: mieszkam w Niemczech ponad 10 lat i nie widzialem automatu ktory by przyjmowal zgniecione butelki lub puszki. Automat sprawdza kod kreskowy i/lub takie specjalne logo opakowania objetego kaucja i do tego butelka/puszka musi byc w stanie jak najmniej zgniecionym.
  • Odpowiedz
@peksik12: Zupełnie jakby taka butelka PET i tak była to zmielenia i ponownego uformowania bo do niczego się nie nadaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cały ten system w obecnej formie jest zrobiony de facto jako dodatkowy podatek i nie ma w żadnym stopniu na celu ograniczyć lub też zredukować zaśmiecenia odpadami plastikowymi bądź metalowymi.

Sam fakt że ktoś wpadł na pomysł że należy takowy podatek nałożyć
  • Odpowiedz