Uwaga frajerzy, mam ważny komunikat dla wszystkich podjaranych faktem, że "na zachodzie działa to od lat". No działa ale jest jedno ALE:
"Niemiecki system kaucyjny obejmuje ZGNIECIONE puszki i butelki PET, ponieważ są one akceptowane do zwrotu w automatach (butelkomatach), a orzeczenia sądowe potwierdzają, że konsument ma prawo do zwrotu kaucji nawet za uszkodzone opakowanie. W przypadku zgniecionej puszki lub butelki, nawet jeśli automat odmawia przyjęcia opakowania, klient ma prawo dochodzić zwrotu kaucji, a urządzenie lub pracownik sklepu musi to uznać."
Czyli jak zwykle w Polsce konsumenci są dymani, a system bazuje na tym, że duża część ludzi nie będzie chciała/mogła przechowywać niezgniecionych butelek. Dziękuję za uwagę :)
@peksik12 Z tym, że jeszcze nie spotkałem tu automatu, który przyjąłby zgniecione butelki xD Prawo jest jakie jest, ale taka butelkę czy puszkę mogę wtedy oddać do obsługi sklepu nie automatu.
@kochamcovid: Ośmielę się nie zgodzić, w tym roku miałem „przyjemność” być w kilku europejskich stolicach - Madrycie, Paryżu, Rzymie, Wiedniu, Budapeszcie, Brukseli Lizbonie i Pradze. Jedynie Praga mogła się równać pod względem czystości do Warszawy. Już nie mówię o Berlinie bo to jeden wielki śmietnik.
@Hanakele7: Warszawa to nie cała Polska, w mniejszych miastach wszędzie syf i żulostwo, na zachodzie często jest odwrotnie - mniejsze miasta są schludniejszs, czystsze, stolice są zasr*nie syfem i brudasami.
@Hanakele7: A w którym z tych miast działa system kaucyjny? Byłem w Rzymie i w sumie śmieci jako takich nie było. Większym problemem były przepełnione kubły na co 2 rogu i psie gunwa.
@peksik12 we Włoszech system kaucyjny działa od lat, a Neapol tak tonie w śmieciach, że to cud, że miejscowych nie wybiła jakaś epidemia albo że szczury ich nie zeżarły.
@peksik12: ja to sobie myślę jest po to żeby bogaci patrzyli jak bieda (tzn zwykli ludzie) zbierają śmieci w domu i z----------ą z nimi po mieście jak zipy XD
@peksik12: mieszkam w Niemczech ponad 10 lat i nie widzialem automatu ktory by przyjmowal zgniecione butelki lub puszki. Automat sprawdza kod kreskowy i/lub takie specjalne logo opakowania objetego kaucja i do tego butelka/puszka musi byc w stanie jak najmniej zgniecionym.
@peksik12: Zupełnie jakby taka butelka PET i tak była to zmielenia i ponownego uformowania bo do niczego się nie nadaje ( ͡°͜ʖ͡°) Cały ten system w obecnej formie jest zrobiony de facto jako dodatkowy podatek i nie ma w żadnym stopniu na celu ograniczyć lub też zredukować zaśmiecenia odpadami plastikowymi bądź metalowymi.
Sam fakt że ktoś wpadł na pomysł że należy takowy podatek nałożyć
"Niemiecki system kaucyjny obejmuje ZGNIECIONE puszki i butelki PET, ponieważ są one akceptowane do zwrotu w automatach (butelkomatach), a orzeczenia sądowe potwierdzają, że konsument ma prawo do zwrotu kaucji nawet za uszkodzone opakowanie. W przypadku zgniecionej puszki lub butelki, nawet jeśli automat odmawia przyjęcia opakowania, klient ma prawo dochodzić zwrotu kaucji, a urządzenie lub pracownik sklepu musi to uznać."
Czyli jak zwykle w Polsce konsumenci są dymani, a system bazuje na tym, że duża część ludzi nie będzie chciała/mogła przechowywać niezgniecionych butelek.
Dziękuję za uwagę :)
#polityka #systemkaucyjny #4konserwy #bekazpisu #bekazlewactwa
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzPrawo jest jakie jest, ale taka butelkę czy puszkę mogę wtedy oddać do obsługi sklepu nie automatu.
Byłem w Rzymie i w sumie śmieci jako takich nie było. Większym problemem były przepełnione kubły na co 2 rogu i psie gunwa.
Cały ten system w obecnej formie jest zrobiony de facto jako dodatkowy podatek i nie ma w żadnym stopniu na celu ograniczyć lub też zredukować zaśmiecenia odpadami plastikowymi bądź metalowymi.
Sam fakt że ktoś wpadł na pomysł że należy takowy podatek nałożyć