Wpis z mikrobloga

#it #pracait #programowanie #programista15k
Sytuacja na rynku wygląda podobnie jak za oknem pogoda: albo oferty z przed pandemii 120zl lub jakieś turbo pilne projekty za 250zl xd nic pomiędzy. Tylko ze mi nie po drodze z B2B i wolę uop wiec sytuacja jeszcze trudniejsza bo tygodniowo dostaje 10 ofert z czego tylko 3 na uop... LinkedIn jeszcze żyje
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@slgdfhsdhjfbs 8lat na b2b i 2 lata na uop - kolosalna różnica, benefity na uop dają stabilność której nawet wykupione ubezpieczenia i oddzielne budżety nie pokrywają. Dodatkowo jak ma sie już dzieci to wg nie ma podejścia. No chyba ze lubisz tyrać po nocach by odrobić godziny albo l4 ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jak5z: Hmmm koniec końców mi nie odpowiedziałeś konkretnie xd bo z tym odrabianiem no to kwestia samej stawki. Co masz dokładnie na myśli mówiąc "stabilność"? Jak ją definiujesz? Ja np rok byłem na UoP, a 8 lat na B2B i widzę że różnica jest w tym czy ma się kontrakt przez kontraktornię vs bezpośrednio z firmą produktową, a nie w formie umowy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@slgdfhsdhjfbs stabilność - jak cos sie dzieje z firmą to pierwsi lecą ludzie z b2b, jak coś sie z tobą dzieje to masz dalej zapewniony dochód bez większego kombinowania. A jak chcą Cie zwolnić w ramach masowki masz odprawe.
Najbardziej odczułem to ze branie l4 nie jest problemem bo bierzesz i masz a na b2b miałem ubezpieczenie pokrywające 3 dni i budżet 1/17 dochodu co i tak jest uciążliwe i koniec
  • Odpowiedz
Dodatkowo jak ma sie już dzieci

@jak5z: porównaj sobie UOP bez wspólnego rozliczania się z małżonką do b2b, osobom bez formalnego związku to się nie opłaca
  • Odpowiedz
@cat_tea: czemu zakładasz że kobieta zarobi tak mało, że małżeństwo coś daje? Teraz w dużym mieście bez problemu kobieta dostanie 10 brutto i już jest lipa
  • Odpowiedz
@jak5z: no to miałeś źle obliczone B2B, nie rozumiem. Ja miałem na tyle wysoką stawkę na b2b vs UoP, że mogłem brać miesiąc L4 rocznie, miesiąc urlopu rocznie a i tak wyjść lepiej z racji podatków.
  • Odpowiedz
gdybym poszedł na UoP to byśmy razem wchodzili pewnie w kwietniu

@wentylator2137: nie, bo próg jest wtedy 2x wyższy. Musiałbyś ty samodzielnie wchodzić w 2 próg w lutym żeby razem wyszło w kwietniu.
  • Odpowiedz
@jak5z: No niestety nie dla IT Areczka urlopy, L4, renta, emerytura, stabilność zatrudnienia. Areczek ma robić na umowie przedłużanej co pół roku, płatne od godziny, do zwolnienia z dnia na dzień. Ale niektórzy się cieszą, bo mogą przejeść te 4k własnych składek emerytalnych juz teraz, a na starość przytułek.

czemu zakładasz że kobieta zarobi tak mało, że małżeństwo coś daje? Teraz w dużym mieście bez problemu kobieta dostanie 10 brutto
  • Odpowiedz
@cat_tea: no dobra, wchodziłbym sam pewnie w kwietniu
tak czy siak, finalnie na koniec roku taka sama kwota byłaby powyżej drugiego progu jak rozliczając się osobno.
pamiętajmy, że miesięczne to są tylko zaliczki, ale finalnie liczy się rozliczenie roczne
  • Odpowiedz